Της Θεοδώρας Βουνίδη
Αρθρογράφος - Αναλύτρια
Φοιτήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών,
στην Πολιτική Κατεύθυνση, Εμβάθυνση στη Βαλκανιολογία,
από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να παραστεί στην τετραμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας. Στη συζήτηση παρόν ήταν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και του Ισραήλ.
Στη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα, ο έλληνας πρωθυπουργός (και υπουργός εξωτερικών) τόνισε την σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για την σηματοδότηση της ειρήνης στα περιοχή. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναζήτησε συμμάχους στον Βαλκανικό χώρο για την στήριξη και ολοκλήρωση της συμφωνίας αφού αποτελεί δύσκολο διάβημα να βρεθούν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, οι πολιτικοί αρχηγοί ασχολήθηκαν με τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των χωρών χάρη στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και των οδικών αξόνων, ενώ τόνισαν και την σημασία ένταξης της Σερβίας και των λοιπών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο τέλος, όλοι οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην αναγκαιότητα συνδιοργάνωσης μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης σε βάθος δεκαετίας με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων, της διάδοση του πολιτισμού και την προώθηση της ευγενούς άμιλλας.
Το σημαντικότερο θέμα συζήτησης της συνόδου ήταν φυσικά η «ενεργειακή ασφάλεια στη περιοχή» το οποίο αναλύθηκε επαρκώς με την παρουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ενεργειακή σύνδεση των χωρών ξεκίνησε με την δημιουργία του Trans Adriatic Pipeline (TAP) και του αγωγού Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) ενώ σημαντικός είναι και ο Αγωγός EastMed. Το σχέδιο χωρίζεται συνεπώς σε τρία συστήματα παροχής φυσικού αερίου. Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω της Ελλάδας στην Αλβανία και από εκεί στην Ιταλία.
Ο συγκεκριμένος αγωγός ξεκίνησε τα σχέδια του το 2012 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει την διαδικασία ως «Έργο Κοινωφελούς Ενδιαφέροντος» και προβλέπει να επιφέρει σημαντικά οφέλη τουλάχιστον για τις δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η Ένωση ευελπιστεί να ολοκληρωθεί η αγορά και ο ανταγωνισμός στην περιοχή ενώ φυσικά θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και θα μειωθούν οι εκπομπές CO2. Στην ουσία η αναγνώριση από την ΕΕ είναι η απόδειξη της πολιτικής της στήριξης προς το έργο.
Από την άλλη πλευρά ο IGB είναι ένας από τους αγωγούς που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία. Το έργο ξεκίνησε το 2011 και θα έχει μήκος 182χλμ από τα οποία τα 31χλμ είναι σε ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν με νόμο υποστηρίξει το έργο καθώς το θεωρούν εθνικής σημασίας. Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON. Το έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων προτεραιότητας της πρωτοβουλίας για την Ενεργειακή Διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity - CESEC).
Ο βασικός αγωγός EastMed που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη ενδέχεται να ολοκληρωθεί το 2025 και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέταξε το Έργο στα Έργα Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest - PCIs). Στις συζητήσεις για το έργο συμμετέχουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Με τον αγωγό αυτό θα υπάρξει η δυνατότητα προώθησης της συνεργασίας της χώρας μας με δύο ισχυρές οικονομίες.
Είναι φυσικό οι τέσσερεις πρωθυπουργοί να θεωρούν το ζήτημα της ενέργειας μείζονος σημασίας για την περιοχή. Οι αγωγοί αυτοί θα μπορέσουν να προωθήσουν την παροχή φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα μέσω των υπαρχόντων υποδομών της Ελλάδας. Με την δυνατότητα αυτή ξεκινά μια νέα ενεργειακή εποχή η οποία ενισχύει οικονομικά την περιοχή και την καθιστά ξανά ανταγωνιστική στις διεθνείς και Ευρωπαϊκές αγορές.
Η Ελλάδα έχει σημαντικές ενεργειακές δυνατότητες οι οποίες κωλυσιεργούν εξαιτίας της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να τις υποστηρίξει. Στην Ελλάδα η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, η οποία κατηγοριοποιείται ως ένα έργο Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), αναμένεται να προσφέρει ακόμα μια -την τέταρτη- πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην χώρα.
Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές. Ωστόσο το έργο καθυστερούσε όλο το 2017 ενώ η ίδια η Τουρκική κυβέρνηση είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του. Παρόλα αυτά και μετά από σειρά πιέσεων υπογράφηκαν τα απαραίτητα συμφωνητικά και το έργο ενδέχεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας αναμένεται να επηρεάσει σημαντικούς κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Συμπληρωματικά θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί αφού στα έργα της δημιουργίας των αγωγών εργάζεται σημαντικό ποσοστό ελληνικού εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, ζήτημα πολύ σημαντικό για την χώρα μας, η εισαγωγή φυσικού αερίου μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι ώριμη, ιδιαίτερα με την παρούσα κυβέρνηση, να υλοποιήσει πρόγραμμα πλήρους αξιοποίησης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι μεγάλο διάβημα για την οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία της χώρας η ανάδειξη της σε σημαντικό ενεργειακό εταίρο για την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης.
Είναι σε θέση ο πρωθυπουργός και η παρούσα κυβέρνηση να πραγματοποιήσουν αυτά που ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής; «Ου γαρ το ειπείν καλώς καλόν, αλλά τω ειπόντι δράσας τα ειρημένα.»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου