Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Νικητής του χθεσινού debate o Κωνστ. Ζέρβας



Με κρυστάλλινο λόγο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έλαμψε πανελληνίως στο τηλεοπτικό debate με τον Νίκο Ταχιάο, το οποίο διεξήγαγε το κανάλι του OPEN TV. Με ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις της Έλλης Στάη, ο Ζέρβας καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό στους δέκτες του, αναδεικνύοντας με άνεση τη δική του προοπτική για μία δημαρχία με άξονα την καθημερινότητα των πολιτών. Με πειστικές και συγκεκριμένες θέσεις κατάφερε να παρουσιάσει την στρατηγική του για μία τετραετία σύνθεσης και δημιουργικής ανασυγκρότησης, για μία Θεσσαλονίκη πόλη καθαρή, άνετη και με ασφάλεια.

Ειδικότερα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της Θεσσαλονίκης και ο Κ. Ζέρβας εμφανίστηκε ξεκάθαρος με σαφείς θέσεις για μια δημαρχία βασισμένη στη σύνθεση και στη συνεργασία, ενώ ο Ν. Ταχιάος έδωσε έμφαση στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα.

Η πρώτη ερώτηση του debate αφορούσε την καθαριότητα. Ο Νίκος Ταχιάος επανέλαβε τη θέση του για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα. «Η καθαριότητα, είναι μια μάχη που δεν κερδήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στο θέμα της καθαριότητας.  Υπάρχουν Hi Tech τεχνολογίες σε 100 απορριμματοφόρα, ένα σύστημα τηλεματικής, μπορεί ο δήμος να ξέρει και να ρυθμίζει αναλόγως τα δρομολόγια. Όμως τίποτα από αυτά δεν γίνεται», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν φοβήθηκε να πει την άποψη του καθώς «μπορούμε και πρέπει να μπει ο ιδιωτικός τομέας στο θέμα της καθαριότητας».

Την ξεκάθαρη θέση του, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, εξέφρασε ο πολύ καλά προετοιμασμένος για τη συζήτηση, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα, συζητήθηκε στο παρελθόν αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο δήμο. Ο δήμος έχει και τα μέσα και τους πόρους για να φέρει εις πέρας την καθαριότητα της πόλης. Δεν γίνεται όμοροι δήμοι να τα καταφέρνουν και εμείς όχι», ξεκαθάρισε η έκπληξη του πρώτου γύρου και συμπλήρωσε ότι «οι πολίτες θα δουν αποτελέσματα στην καθαριότητα και μάλιστα άμεσα. Η επόμενη μέρα, θα πρέπει να είναι μια ημέρα νίκης για την καθαριότητα». Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα είναι αντιδήμαρχος καθαριότητας από την πρώτη μέρα «για να έχουμε αποτελέσματα μέχρι τα Χριστούγεννα».

Όσον αφορά τη μορφή της δημαρχίας την επόμενη μέρα των εκλογών, ο κ. Ταχιάος τόνισε την ανάγκη των συμβιβασμών. «Όταν λέω ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, εννοώ ότι πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για να τους πείσω για την αναγκαιότητα του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα». Μετά από μια παρέμβαση του κ. Ζέρβα, για την πρόθεση του κ. Ταχιάου να μη συνομιλήσει με μέλη από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ο τελευταίος απάντησε ότι «όσοι επιμένουν στην φτωχοποίηση της Θεσσαλονίκης, ναι, δεν θα συνομιλήσω μαζί τους. Πρέπει να σπάσουμε αυγά», τόνισε.

Αντίθετα, ο κ. Ζέρβας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της σύνθεσης και της συνεργασίας για την επόμενη ημέρα. «Ο δήμαρχος δίνει το στίγμα και έχει όλη την ευθύνη του συντονισμού. Η κουλτούρα της συνεργασίας έχει σημασία. Ο κύριος Ταχιάος από την αρχή είχε δηλώσει ότι δεν συνομιλεί με κάποιους. Εμείς θέλουμε τη σύνθεση για τα αυτονόητα και την ανάπτυξη. Δεν είχα ποτέ κομματική θέση, αντλώ ψήφους από την κοινωνία των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Θέλω σύνθεση και συνεργασία από την πρώτη μέρα».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ζέρβας εξήγησε ότι «δεν πρόκειται να έχουμε καμιά εξέλιξη στην πόλη αν δεν είναι καθαρή, δεν κυκλοφορεί κάποιος άνετα και με ασφάλεια».

Στις τελευταίες τους κουβέντες, μάλιστα, οι δύο υποψήφιοι είχαν μια έντονη αντιπαράθεση για τα κομματικά χρίσματα, μετά από ερώτηση της κ. Στάη για την κομματική προέλευση του καθενός. Ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι «έχω δώσει πολιτικό στίγμα στη δική μου υποψηφιότητα, έχω κομματική προέλευση. Δεν το έχω κρύψει. Μου χει κοστίσει ότι έχω την ελευθερία των απόψεων μέσα στο κόμμα», για να του απαντήσει ο κ. Ζέρβας ότι «Ο κ. Ταχιάος ανέλυσε την κομματική του σταδιοδρομία προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη στάση του ως δήμαρχος. Αυτό δεν είναι ζητούμενο για τους πολίτες. Χρησιμοποίησε τη λέξη συμβιβασμός δεύτερη φορά. Θεωρώντας ότι όλα αυτά που πρότεινε δεν θα γίνουν αποδεκτά. Εγώ δεν είχα ποτέ κομματική θέση. Συμμετείχα το 2015 σε μη εκλόγιμη θέση».

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός της έντασης της στιγμής. «Χαίρομαι που ο κ. Ζέρβας προέρχεται από τη ΝΔ γιατί δεν νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό. Η ζωή μου δεν ξεκινάει από το 2015», είπε ο κ. Ταχιάος για να του απαντήσει ο Κ. Ζέρβας ότι «εμένα δεν με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος του κόμματος για να με διορίσει υποψήφιο δήμαρχο». Σε αυτό το σημείο, ο Ν. Ταχιάος τόνισε ότι «περιμένατε μέχρι την τελευταία στιγμή κ. Ζέρβα» και ο έτερος υποψήφιος του ξεκαθάρισε ότι «καθόλου δεν περίμενα», καθώς ο κ. Ζέρβας είχε όντως ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για το δήμο, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου