O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας, στην επόμενη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7), καθώς είναι έντονα αντίθετος ως προς την επιστροφή της Μόσχας στην Ομάδα.
«Πιστεύαμε ότι θα επεδίωκε την δημοκρατική οδό, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Τουσκ για την αρχική πρόταση προς τη Ρωσία για επανένταξη στην Ομάδα, μετατρέποντάς την σε G8.
«Σήμερα, θα επιχειρήσω να πείσω τους συνομιλητές μου ότι θα ήταν προτιμότερο να προσκληθεί η Ουκρανία, ως προσκεκλημένη φυσικά, στην επόμενη σύνοδο της G7», πρόσθεσε.
Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.
Η ΕΕ θα είναι «πιστή» στη Γαλλία -είπε ο Τουσκ- αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
«Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στη Γαλλία, η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως», τόνισε και επισήμανε ότι «το τελευταίο πράγμα» που θα ήθελε είναι μια αντιπαράθεση με τον «καλύτερο σύμμαχό μας». «Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ».
Σημείωσε όμως ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ είπε ότι «ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Ομάδα θα μπορέσει να βρει κοινές λύσεις -και οι παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα είναι πολύ σοβαρές- για το αν θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άσκοπες διαμάχες μεταξύ των χωρών».
«Οι εμπορικές συμφωνίες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι προτιμότερες από τους εμπορικούς πολέμους. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση ενώ οι εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν την οικονομία».
Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν, η διεθνώς συναφθείσα πυρηνική συμφωνία του οποίου βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου