Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Η αγορά ακινήτων και η απόβαση των ξένων

Αποτέλεσμα εικόνας για Η αγορά ακινήτων και η απόβαση των ξένων

Γράφει η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη 
Πρόεδρος ΕΝ.ΙΔ.Α.Η. 
(Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ημαθίας) 
παράρτημα ΠΟΜΙΔΑ 



Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το 2019 αποτέλεσε ακόμη ένα έτος κατά το οποίο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό εισροών ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων καθώς Κινέζοι, Ισραηλινοί, Άραβες, Τούρκοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αγοραστές κατέκλυσαν και φέτος την ελληνική αγορά ακινήτων, αποκτώντας κάθε είδους κτίρια σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις.

Οι τιμές των κατοικιών, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, που βασίζεται και σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία, η οποία επιταχύνθηκε ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2019 (+6,3%), έχοντας, ωστόσο, καλύψει μικρό μόνο τμήμα των μεγάλων απωλειών του δείκτη από το 2008 και μετά.

Ειδικότερα, σε σχέση με την παλαιότητα των διαμερισμάτων, η αύξηση των τιμών ήταν οριακά μεγαλύτερη στα νέα διαμερίσματα (μέχρι 5 έτη), κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, έναντι αύξησης κατά 7,6% στα παλαιά διαμερίσματα (άνω των 5 ετών). Όπως λοιπόν διαφαίνεται η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει δειλά δειλά να αφυπνίζεται, ενώ επίσης παρατηρείται σοβαρή κινητικότητα στα ακίνητα που μπορεί να ενοικιασθούν με βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω των διεθνών πλατφορμών (Airbnb, booking κλπ).

Ενστερνιζόμενοι για τα όσα τόνισε και ο Πρόεδρος της Πανελήννιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κος Στράτος Παραδιάς, «Φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη για να βγούμε από την κρίση»,  παρατηρούμε λοιπόν πως παρά την επιλεκτική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να υπόκειται σε συνεχείς προκλήσεις δεδομένου του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος και σήμερα αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι. Η έκπτωση επίσης 40% του κόστους ανακαίνισης των υπαρχόντων κτιρίων από το φόρο «κάηκε» ως ουσιαστικό κίνητρο, εφόσον τελικά θα ισχύσει μόνον στο φορολογητέο εισόδημα». Βέβαια, το σημαντικό σε όλα είναι τελικά να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις εμπορικές και αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς και την εξομοίωση τους. 

Μένοντας στις εξελίξεις φυσικά και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη λύση-λύτρωση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, που τους απαλλάσσει από πρόστιμα και αναδρομικά, αλλά που θα φέρει άμεση και σημαντική επαύξηση των εσόδων των ΟΤΑ, όπως νομοθετήθηκε το περασμένο διάστημα με το άρθρο 51 παρ. 2 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/Α),  του Υπουργείου Υγείας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου. 

Η ΠΟΜΙΔΑ λοιπόν καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, και ιδιαίτερα όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα,  να σπεύσουν να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους Δήμους.  

Αναφορικά τέλος με τον νέο φορολογικό νόμο που δημοσιεύτηκε αξίζει να παρατηρήσουμε πως σε ότι αφορά τα ακίνητα και την οικοδομή, ο νέος νόμος αναστέλλει την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις και αντιπαροχές ακινήτων από κατασκευαστές για την τριετία 2020-2022, για την οποία αναστέλλει και την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Με το νέο νόμο επιβάλλεται έτσι ελάχιστη δαπάνη με ηλεκτρονικά μέσα και στους εκμισθωτές ακινήτων, σε ποσοστό 30% επί του συνολικού εισοδήματός τους, με ποινή 22% για όσους δεν πιάσουν το ελάχιστο αυτό όριο.  

Ανάπτυξη λοιπόν με καλύτερη ‘ψυχολογία’ ιδίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι από τα πάγια αιτήματα των ιδιοκτητών γεγονός που σίγουρα θα επιφέρει σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο.  Ας ευχηθούμε λοιπόν το νέο έτος να φέρει μαζί του θετικές προοπτικές με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο για την αγορά ακινήτων γενικότερα! Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου