Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Έλληνα εργοδότη δεν... συμφέρεις!

Αποτέλεσμα εικόνας για Έλληνα εργοδότη

Υπογράφει η Νταγκίνη (Ντίνα) Κωνσταντίνα
Φοιτήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
Στέλεχος ΚΕ.ΑΣ.Μ. Θεσσσαλονίκης
Αρθρογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Κωνσταντίνα Νταγκίνη, χαμογελάει, στέκεται, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

“Καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό για το φετινό Δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, παρότι η προθεσμία για τον ιδιωτικό τομέα έχει λήξει από τις 21 Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στον επισιτισμό δεν έχει λάβει ακόμα το δώρο Χριστουγέννων.“ 

Μάλλον αυτή η παρατήρηση δεν κάνει μεγάλη εντύπωση σε όσους έχουν εργαστεί/ εργάζονται  στον χώρο της εστίασης. Η μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, το οποίο καθιερώθηκε το 2010 με την Γενική ΣΣΕ (αρ.1), αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη, ενώ και η παραίτηση του εργαζομένου από την αξίωσή του σε αυτό, είναι άκυρη.

Οι εργοδότες βέβαια, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις, έχουν βρει άλλες “έξυπνες” λύσεις. Δεν διστάζουν να καταθέτουν το ποσό αυτό στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και στη συνέχεια να απαιτούν την επιστροφή του (!). Άλλοι πάλι, καταχωρούν ως δώρο τους αδήλωτους μισθούς των υπαλλήλων τους. 

Βέβαια, αυτά τα περιστατικά αποτελούν μόνο μερικά από τα πολλά, που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και φυσικά δεν περιορίζονται στον κλάδο της εστίασης. Μια άλλη έκφανση αυτής της σωματικής και ψυχικής εκμετάλλευσης, είναι η λεγόμενη “μαύρη” εργασία. Ελάχιστοι είναι οι συνεπείς εργοδότες οι οποίοι δηλώνουν επιμελώς όλους τους εργαζομένους τους. 

Πέραν όμως αυτών των εξαιρέσεων των συνεπών εργοδοτών, η καθημερινότητα απέχει πολύ από αυτό που ορίζει το γράμμα του νόμου. Η καθημερινά πολύωρη και συχνά, χαμηλά αμειβόμενη ή μη συνεπώς αμειβόμενη εργασία, πολλές φορές είναι αδήλωτη, ή η δήλωσή της φτάνει να αντιστοιχεί ακόμη και σε μισό (!) ένσημο την εβδομάδα. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνότερο σε φοιτητές και σε εργασίες μερικής απασχόλησης.  


Όλα αυτά τα οποία ανέφερα όμως, δεν αποτελούν απαρίθμηση. Απλώς μια υπενθύμιση. Το μυστικό είναι να περάσουμε από την περιγραφή της πραγματικότητας στην περιγραφή της λύσης.  


Ας είμαστε ρεαλιστές. Η λύση αυτή δεν θα έρθει τόσο από τον εργαζόμενο, όσο από την Κυβέρνηση. Έγινε ήδη η αρχή. Ο γενικός διευθυντής Σ. ΕΠ. Ε, Χαράλαμπος Βούρτσης και η γενική γραμματέας Σ. ΕΠ. Ε, Άννα Στρατινάκη, παρουσίασαν ένα νέο σύστημα κυρώσεων των παραβατών της εργατικής νομοθεσίας με παράλληλη στήριξη των επιμελών εργοδοτών («Μηδενική ανοχή, λοιπόν, στην παραβατικότητα. Όλοι οι νόμιμοι εργοδότες που συμμορφώνονται με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις και την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε. 


Θα στηριχθούν ακόμη περισσότερο. Αντίθετα, όσοι συνειδητά παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων θα βρουν απέναντί τους το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας», επισημαίνει το υπουργείο.). Περιληπτικά, το νέο σύστημα είναι πιο απλό και σαφές ως προς τα ποσά των προστίμων, καθώς αυτά θα προσδιορίζονται πλέον αντικειμενικά. 


Επιπλέον, το πρόστιμο θα είναι ανάλογο με την διαπιστωθείσα παράβαση, ενώ γίνονται αυστηρότερα  και τα πρόστιμα για τις  σοβαρές παραβάσεις. Τέλος, το σύστημα θα χαρακτηρίζεται από περισσότερη διαφάνεια, καθώς οι εργοδότες θα γνωρίζουν από πριν το ύψος του προστίμου που θα κληθούν να καταβάλουν, σε περίπτωση παράβασης, χωρίς περίπλοκους υπολογισμούς και αλγορίθμους (περισσότερη ασφάλεια δικαίου με πληρέστερη εφαρμογή των αρχών των άρθρων 1 του Ποινικού Κώδικα και 7 παράγραφος 1 του Συντάγματος, για την αναλυτικότητα των ποινικών νόμων), ενώ διευκολύνεται και το έργο των Επιθεωρητών Εργασίας.  


Θα κλείσω με μια προσωπική παρατήρηση. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα, απότοκο της οικονομικής κρίσης, η οποία θέτει συνεχώς εμπόδια στον στίβο της αγοράς εργασίας. Η κίνηση λοιπόν αυτή του Υπουργείου Εργασίας, αποτελεί ένα, ή καλύτερα, πολλά βήματα στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό  τομέα, ο οποίος είναι περισσότερο επιρρεπής σε εργατικές και φορολογικές παραβάσεις. 


Ευελπιστώ οι αλλαγές αυτές να δώσουν περισσότερα κίνητρα στους εργοδότες να είναι συνεπείς και στους εργαζομένους να καταγγέλλουν περιστατικά που θίγουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου