Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ντόρα: «...ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη και προβλέψιμη, και ότι είναι αποφασισμένη να μπει δυναμικά στο παιχνίδι για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων...»

Αποτέλεσμα εικόνας για ντορα μπακογιαννη 2020

Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να είναι ένας από τους στόχους της Ελλάδας, επανέλαβε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επεσήμανε ότι είναι πολύ θετικό το ότι τα μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν σε αυτή τη θέση. Έχει ενδιαφέρον βέβαια, διότι με τη θέση αυτή δεν συμφωνεί ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή της το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι η απουσία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια από τις περιφερειακές εξελίξεις ήταν λανθασμένη, γιατί η χώρα πάντα είχε τον ρόλο του τίμιου διαμεσολαβητή (honest broker). Η Ελλάδα, - είπε η Ντόρα Μπακογιάννη - έχει λόγο για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο και στη Λιβύη καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα νιώσει τις συνέπειες των εξελίξεων στη Λιβύη. Όπως πρόσθεσε, αυτή η δυνατότητα να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή πρέπει να επανέλθει – και ήδη έχει αρχίσει και επανέρχεται τους τελευταίους μήνες.

Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού απέδειξαν «ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη και προβλέψιμη, και ότι είναι αποφασισμένη να μπει δυναμικά στο παιχνίδι για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ακόμη.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «ο διάλογος δεν μας επιβάλλεται», για να προσθέσει ότι «είναι υπέρ των συμφερόντων μας να υπάρχει επικοινωνία και μάλιστα ουσιαστική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την λογική της Τουρκίας». Η προσφυγή στη Χάγη, υπογράμμισε, «πρέπει να είναι στόχος μακροχρόνιος της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι «τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συμφωνούν σε αυτή την γραμμή», πράγμα που «για την Ελλάδα είναι κέρδος. Είναι υγιές για την δημοκρατία μας να υπάρχει κριτική. Αλλά στα κρίσιμα θέματα χρειαζόμαστε ενότητα και αποφασιστικότητα».

Για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed είπε ότι είναι προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ να γίνει ο αγωγός «και φυσικά να μην υπάρξει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφέροντα που συμπίπτουν περισσότερο με τις ελληνικές θέσεις παρά με τις τουρκικές». Επισήμανε τέλος ότι «χρειαζόμαστε μια νέα ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια συμφωνία τίμια, που όμως θα περιλαμβάνει εκτός των οικονομικών και θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου