Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Full-Time «Job»…



Στην καρδιά της εξάρτησης η ζωή και η σκέψη περιστρέφεται μόνο γύρω από το αντικείμενο του εθισμού. Ξυπνάς και κοιμάσαι, ζεις στην ουσία… για να κάνείς το μόνο πράγμα που σε γεμίζει. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο και κάπως έτσι ρυθμίζεις το εικοσιτετράωρο σου ώστε να κάνεις αυτό που σε κυριεύει. 

«Το αντίθετο του εθισμού δεν είναι η εγκράτεια. Είναι η σύνδεση.» – Τζοχάν Χάρη
Πώς σχετίζεται αυτό με τον εθισμό; Ο Γκάμπορ Μέιτ παρατήρησε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό παιδικών τραυμάτων στους εθισμένους με τους οποίους δουλεύει, και τα τραύματα δημιουργούνται σε ένα περιβάλλον όπου η αγάπη απουσιάζει. Υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά συνηθισμένο γεγονός τα άτομα με εξαρτήσεις να έχουν μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης του συναισθηματικού πόνου εξ ου και ο αυξημένος κίνδυνος εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

 Αυτές οι δηλώσεις ενισχύονται από ένα αυξανόμενο αριθμό ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του ειδήμονα για τον εθισμό Γιατρού Γκάμπορ Μέιτ, ο οποίος αναφέρει την «συναισθηματική απώλεια και το τραύμα» ως τους πυρήνες του εθισμού. Συγκρίνετε αυτή την «συναισθηματική απώλεια» με την ιδέα του Τζοχάν Χάρη για την έλλειψη σύνδεσης και είναι σαφές ότι μιλάνε για μια παρόμοια συναισθηματική κατάσταση. 

«Πρέπει να είσαι μαζί με τον πόνο, αλλά πρέπει να έχεις υποστήριξη» – Γκάμπορ Μέιτ
Οι ψυχολόγοι λένε, ότι  ακόμη και οι πιο «σκληρές» εξαρτήσεις, αυτές που προκαλούν στερητικά συμπτώματα αλλά και σωματικούς πόνους, αυτό που κυρίως κάνουν είναι να κυριεύουν το μυαλό. Ο εθισμός λοιπόν κυριεύει το μυαλό και το κάνει υπηρέτη. 

Όταν ένα άτομο αποφασίζει τελικά να αντιμετωπίσει και να νιώσει τον πόνο που απέφευγε τόσα χρόνια ή δεκαετίες, δεν μπορεί να κάνει τα πρώτα βήματα μόνος. Είναι απαραίτητο για τους εξαρτημένους να αισθάνονται ότι έχουν υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν και να νιώσουν τον πόνο που προσπαθούσαν να αποφύγουν, αυτό είναι τελικά ένα εσωτερικό ταξίδι που πρέπει να κάνουν ατομικά. Η μάχη με τον εθισμό δεν είναι ποτέ εύκολη. Άλλοι πιο γρήγορα, άλλοι με περισσότερο κόπο και άλλοι με απίστευτη επιτυχία αλλά και πισωγυρίσματα… προσπαθούν να αλλάξουν σελίδα.

Δούκα - Τζαμπαζλή Σωτηρία
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας - Συντακτών - Ρεπορτάζ Δ.Ι.Ε.Κ. της Κοζάνης / Αρθρογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Δούκα Τζαμπαζλή Σωτηρία, χαμογελάει, κοντινό πλάνο και εσωτερικός χώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου