Κείμενο από Αλεξάνδρα - Γαρυφαλλιά Φαρδή, Παιδαγωγό
Έφυγε από τη ζωή η Helin Bolek διανύοντας την 288η ημέρα που βρισκόταν σε απεργία πείνας. Η Helin Bolek, μέλος διάσημου συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής απαγορευμένου στην Τουρκία, και ο Ibrahim Gokcek,επίσης μέλος του συγκροτήματος, προέβησαν σε απεργία πείνας προκειμένου να ασκήσουν πίεση στις τουρκικές αρχές. Τα δύο μέλη διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο για την αυθαίρετη σύλληψη μελών του συγκροτήματος, για τις διώξεις των τουρκικών αρχών εναντίον τους εξαιτίας του επαναστατικού τους στίχου καθώς και για την καταστροφή του πολιτιστικού τους κέντρου Idil.
Το συγκρότημα Group Yorum, ευρέως διαδεδομένο για τον πολιτικοποιημένο του στίχο, συστάθηκε το 1985 και κυκλοφόρησε 23 album. To 2016 οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε απαγόρευση των τραγουδιών «διαμαρτυρίας» του Group Yorum. Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των «φιμωμένων» μουσικών, η αστυνομία συνέλαβε τους δύο απεργούς προκειμένου να τους υποβάλλουν σε υποχρεωτική σίτιση, φοβούμενοι ότι θα λάμβαναν την ταμπέλα των υπαίτιων στη βλέψη των επερχόμενων θανάτων.
Η άγρια ελευθεριακή φωνή της Bolek μαχόμενη την κοινωνική αδικία δεν έλεγε να ημερεύσει, μήτε και το ήθελε. Η απεργία πείνας έκανε τελικά την Bolek να σιωπήσει στις 3 Απριλίου 2020. Τους κινδύνους τους ήξερε καλά, ωστόσο επέμενε να τους αψηφά διαμηνύοντας την ελευθερία του λόγου και ενσαρκώνοντας την αντίσταση απέναντι στο αντιδημοκρατικό καθεστώς του Ερντογάν. Με όπλο της τη φωνή της και τραγουδώντας στίχους όπως: « Τη μάχη μου στο κεφάλι μου κουβαλάω», η Bolek συνέβαλλε στην αφύπνιση των πολιτών και στην υπονόμευση των αυταρχικών εξουσιών. Ανάμεσα τους και ο Ερντογανοφασισμός.
Ξύπνα, ξύπνα, ξύπνα, αχ Helin μου, ξύπνα… *
*Παράφραση του τραγουδιού “Berkin’im Uyan” προς τιμήν του Μπερκίν Ελβάν που χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με δακρυγόνο στο κεφάλι, εκτοξευμένο από χέρι αστυνομικού. Ο 15χρονος Μπερκίν δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου