Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Η Έλενα Ράπτη μιλά στο OfftRN


Επιμέλειά ερωτήσεων και κειμένου: Νικολοπούλου Αναστασία
Η συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 

Δεν ξέραμε αν έπρεπε να μιλάμε μαζί της στον ενικό ή τον πληθυντικό. Εκπέμπει έναν συμπαγή σεβασμό και μια γλυκιά απλότητα ταυτόχρονα. Μια κυρία που είναι σοβαρή, μετρημένη και ξέρει να πατά γερά στα πόδια της. Όμως δεν χάνει και την νεανική δροσιά που την χαρακτηρίζει. Ένα άτομο που πιάνει τον παλμό της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας. Μια γυναικά με καθαρές δημοκρατικές αρχές και γνήσιες πατριωτικές άξιες. Μας τιμά πολύ, χαιρόμαστε... μας έδωσε συνέντευξη, μας είπε πολλά. Την ευχαριστούμε! 

Αρχικά θα μου πεις/πείτε τα βασικά για σένα/σας αγαπητή: Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, κλπ. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκα από μικρή ηλικία με τα κοινά. Έχω πτυχίο στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αγαπώ πολύ την μαγειρική, το θέατρο και εύχομαι σύντομα, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, να μπορέσω να παρακολουθήσω ξανά υπέροχες θερινές παραστάσεις και το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Είσαι ευαίσθητο και κοινωνικοποιημένο άτομο σε ό,τι αφορά κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια κλπ; 

Νομίζω πως πολύς κόσμος είναι πλέον ευαισθητοποιημένος για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας. Εγώ προσπαθώ και με την ιδιότητά μου αλλά και με κοινωνικές πρωτοβουλίες να τα αναδεικνύω και να τα κρατώ στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Η προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση, η προστασία του περιβάλλοντος, η αγάπη προς τα ζώα, η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, το προσφυγικό πρόβλημα, η καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού και πολλά ακόμη.

Ελλάδα-Τουρκία εν έτη 2020… πώς κρίνεις τις σχέσεις μας ως έθνη και κράτη; 
Πόσο μάλλον όταν είμαστε πολύ κοντά και στα συμβολικά 
200 χρόνια από την εθνεγερσία και την επανάσταση. 

Στο επίπεδο της πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών οι δύο χώρες έχουν καταγράψει μικρές και μεγάλες συγκρούσεις. Η Τουρκία διαχρονικά τρέφεται από έναν μεγαλοϊδεατισμό, ασκεί μια προκλητική διπλωματία και δείχνει ασέβεια προς τους διεθνείς νόμους και κανόνες. Θα σας έλεγα πως σε επίπεδο πολιτικής σκέψης & αντίληψης η Τουρκία παραμένει σχετικά στάσιμη.. Διεκδικεί και παραβιάζει μονίμως, έχοντας καθιερώσει ένα δικό της στυλ άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανεκτικότητα. Προφανώς το 1821 θα είναι για τους γείτονες μια δυσάρεστη επέτειος, αφού σηματοδότησε το τέλος εποχής για τον τουρκικό επεκτατισμό και γιατί οι τότε υπόδουλοι Έλληνες είναι σήμερα στην ελίτ της Ευρώπης και συν-ορίζουν με τους άλλους εταίρους την ευρωπαϊκή τύχη του πρώην κατακτητή. 200 χρόνια δεν ήταν αρκετά για να αλλάξει η Τουρκία τη στάση της. Ελπίζουμε ότι θα το κάνει τώρα.  

Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, ελληνική κεντροδεξιά, Νέα Δημοκρατία… γιατί; 
Τι κερδίζει την κοινωνία προς αυτή την πλευρά; 
Το μεγάλο θετικό που έχει η παράταξη αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτή τη στιγμή πολιτικά κυρίαρχος. Και δε νομίζω να διακινδυνεύω να πω πως είναι στους κορυφαίους πολιτικούς του κόσμου. Άλλωστε με πρόλαβαν στην σκέψη αυτή όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Δε υπάρχουν στην Ελλάδα τα ιδεολογικά πρόσημα της εποχής που διαιρούσαν τους Έλληνες. Αυτή η ρητορική ανήκει στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένωσε τους Έλληνες μέσα από δύο κρίσεις τις οποίες διαχειρίστηκε υποδειγματικά. Ο βαθμός ετοιμότητας και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η λειτουργία του δημοσίου, η νέα σχέση πολίτη και πολιτικής είναι πρωτοφανής για τη χώρα μας. Ο νέος συμβολισμός μιας Ελλάδας που κερδίζει μάχες αποτελεί τη σημερινή κοινή ιδεολογία της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Είμαι βέβαιη πως και η οικονομία θα πετύχει πράγματα πολύ θεαματικότερα από τις προβλέψεις.  

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; 
Τι σε ενοχλεί; Βλέπεις σημάδια βελτίωσης; 
Πού εντοπίζεις το πρόβλημα, τι προτείνεις; 

Βλέποντας τα νέα παιδιά σήμερα, βλέπω ανθρώπους με ικανότητες, με δεξιότητες, με φιλοδοξίες και όνειρα. Είναι κρίμα που χιλιάδες παιδιά αποφάσισαν να χτίσουν το μέλλον τους αλλού. Αλλά θέλω να σας πω πως η εικόνα αυτή αλλάζει. Πιστεύω πως από το brain drain θα περάσουμε γρήγορα στο brain gain. Μεγάλες εταιρίες χτίζουν θέση στην Ελλάδα που φτιάχνουμε. Βλέπουν μια κυβέρνηση που δουλεύει με σοβαρότητα. Βλέπουν να απλοποιούνται οι  νόμοι. Να επιταχύνονται οι επενδύσεις. Να δημιουργούνται ευκαιρίες. Οι νέοι μας θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ομορφότερη χώρα στον κόσμο. Θα τους δώσουμε τις προϋποθέσεις να το κάνουν. 

Πώς βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά 
η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; 
Κοινωνικά, μα και σαν άτομο στην καθημερινότητα. 

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν επηρεάστηκε από την κρίση. Μία κρίση που εισχώρησε σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Εδώ και ένα χρόνο είμαστε στο ξέφωτο μετά από μια μεγάλη περιπέτεια. Οικονομική με το μνημόνιο, κοινωνική με τις συνέπειές του, πολιτική με τη χαμένη τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Δοκιμάσαμε τις αντοχές μας ως κοινωνία αλλά και ατομικά. Βγαίνουμε πληγωμένοι, αλλά σιγά-σιγά κερδίζουμε έδαφος. Βρίσκουμε ευκαιρίες. Σχεδιάζουμε πολύ πιο προσεκτικά. Είμαστε πιο αισιόδοξοι από πριν. Έχουμε δίπλα μας κράτος που μπορούμε να βασιστούμε. Πάντα μετά την μπόρα βγαίνει ένα λαμπερό ουράνιο τόξο. 

Καμπάνια 1 στα 5. Θεσμός πλέον. 
Γνωστό το ποιοτικό έργο και το περιεχόμενο. 
Τι σε κάνει χαρούμενη; 
Ποια τα επόμενα βήματα; 

Πράγματι, μία πρωτοβουλία που έγινε θεσμός και αγαπήθηκε και στηρίχθηκε από τον κόσμο και για αυτό είμαι πολύ περήφανη. Ένας θεσμός ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση με όπλο την παιδεία, τη σωστή ενημέρωση και κέντρο το παιδί που τόσο πολύ προσπαθούμε να προστατέψουμε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το εκπαιδευτικό βίντεο «Το μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα» έλαβε και αυτό όπως και «Το Μυστικό της Νίκης» την θετική γνωμοδότηση από τον Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και μπορεί πια να προβάλλεται και να αξιοποιείται ως συμπληρωματικό υλικό προς χρήση από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Με παρουσιάσεις, πλέον και online, για να κάνουμε έναν κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά. 

Μια θετική-ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; 
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; 
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες. Κάτι φωτεινό.

Από το σημείο που βρισκόμαστε, έχουμε όλοι πιο καθαρή θέα στο μέλλον. Έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε όλοι μαζί το αύριο.  Προσωπικό μου μότο από την πρώτη ημέρα που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά: «Έχει το γούστο του να προσπαθείς για το ακατόρθωτο»

Ράπτη: Πρόβλεψη για παράλληλη στήριξη και προφορική εξέταση ...

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου