Στον αέρα βρίσκεται η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της πΓΔτΜ, οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματισθεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν επ' αόριστον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και πολιτικής διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων.
Ο καθορισμός νέας ημερομηνίας υπήρξε το αντικείμενο σύσκεψης που είχαν στα μέσα Μάη οι αρχηγοί των επτά μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι, όπου όμως για μία ακόμη φορά κυριάρχησαν οι διαφωνίες.
Ειδικότερα, ο αρχηγός του τέως κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Ιουνίου, καθώς όπως ανέφερε η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Αντίθετα, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι πρότεινε να διεξαχθούν οι εκλογές στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως υποστήριξε, μέχρι τότε αναμένεται να έχει σταθεροποιηθεί επιδημιολογικά η κατάσταση και οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Το αδιέξοδο υπογραμμίζουν οι δηλώσεις Ζάεφ μετά τη σύσκεψη ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 21 Ιουνίου, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Ο τέως πρωθυπουργός κατηγόρησε το VMRO-DPMNE ότι επιδιώκει την παράταση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, προκειμένου να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ επείγεται, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και για να αξιοποιήσει την ικανοποίηση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να αποφύγει την διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο, για τον φόβο τυχόν δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και με τον νου στραμμένο στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, το VMRO-DPMNE επενδύει στην κοινωνική δυσφορία που εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητή μετά το καλοκαίρι. Προς το παρόν, το πολιτικό αδιέξοδο καλά κρατεί στα Σκόπια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου