Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Σύρτα... φέρτα! Η περιοχή το μήλο της Έριδος για Τουρκία και Αίγυπτο. Συγκεντρώνονται στρατεύματα στην περιοχή

Libya: Mapping areas of military control | | Al Jazeera

Η ένταση στη Λιβύη κλιμακώνεται, ύστερα από την ένθερμη στήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και την κινητοποίηση μεγάλου μέρους του στρατού της Αιγύπτου.

Η πόλη της Σύρτης στη Λιβύη ενδεχομένως αλλάξει τις ισορροπίες όχι μόνο στην εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται από το 2011, αλλά αναγκάσει την Τουρκία και την Αίγυπτο να λάβουν την τελική απόφαση για ένοπλη σύρραξη.

Καταρχάς, η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει με τον Χαλίφα Χάφταρ και τους φυλάρχους συμμάχους του, να επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση που πολιορικηθεί ή πέσει η Σύρτη.

Επιπλέον, έχει λάβει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της, για να εισέλθει στρατιωτικά στη γείτονα χώρα.

Έτσι, αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις, καθώς οι μαχητές του GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης) συγκεντρώνονται από την Κυριακή (19/7) έξω από την Σύρτη.

Μάλιστα, το Aljazeera τονίζει πως στρατιωτικοί διοικητές του GNA ανέφεραν ότι ένα κομβόι περίπου 200 οχημάτων μετακινήθηκε ανατολικά από την Μισράτα κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου προς την πόλη Ταουργκά.

Δηλαδή έχουν διασχίσει το ένα τρίτο του δρόμου προς την Σύρτη και ολοένα πλησιάζουν.

Επιπλέον, οι στρατιωτικοί διοικητές του GNA δήλωσαν έτοιμη να ανακτήσουν την Σύρτη που είναι κομβικό σημείο στην περιοχή και παράλληλα την αεροπορική βάση στη Τζάφρα.

Μέχρι στιγμής, ένα τέτοιο σενάριο δεν μοιάζει απίθανο ή απλά υποσχόμενο, καθώς οι συγκεκριμένοι μαχητές λαμβάνουν στρατιωτικό υλικό από την Τουρκία, ενώ περιλαμβάνουν και μισθοφόρος εκπαιδευμένους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρόλα αυτά, αναμένεται η στάση της Αιγύπτου, η οποία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα.

«Πράσινο φως»

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να επέμβουν στρατιωτικά στη Λιβύη, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας και του συμμάχου Χαλίφα Χάφταρ.

Έτσι, η Αίγυπτος έχει δύο διαβεβαιώσεις για ένοπλη εισβολή, καθώς φύλαρχοι που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και το κοινοβούλιο του, στην Βεγγάζη, έχουν δώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το «πράσινο» φως.

Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συναντήθηκε με Λίβυους φυλάρχους, οι οποίοι είναι σύμμαχοι του Χαλίφα Χάφταρ και τον εξουσιοδότησαν, ώστε να επέμβει στη χώρα.

Οι ίδιοι μετέβησαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη στο Κάιρο για να συνομιλήσουν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σε μια συνάντηση που έφερε τον τίτλο «Αίγυπτος και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα».

Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών.

Επίσης, είπε στη συνάντηση ότι βασικός στόχος του Καΐρου είναι «να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού».

Στον αντίποδα η Τουρκία αντιδρά στις συγκεκριμένες αποφάσεις και τονίζει ότι η Αίγυπτος δεν πρέπει να επεμβαίνει στη Λιβύη, ειδικά από την στιγμή που υποστηρίζει τον Χάφταρ.

Χαρακτηριστικά, ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως «είναι απαραίτητο κάθε είδος βοήθειας και υποστήριξης που παρέχεται στον Χαλίφα Χάφταρ - το οποίο απαγορεύει τη διασφάλιση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης - να σταματήσει αμέσως».

Υπενθυμίζεται πως ο Χαλίφα Χάφταρ υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, το τελευταίο διάστημα διάστημα η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σε διπλωματικό επίπεδο την κυβέρνηση της Βεγγάζης.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Σάρατζ στην Τρίπολη, αναγνωρίζεται διεθνώς και υποστηρίζεται σε διπλωματικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε στρατιωτικό από την Τουρκία.

Libuh Surth Tourkia Aiguptos duo

Στρατός στα σύνορα με Λιβύη

Ο αιγυπτιακός στρατός σύμφωνα με το thearabweekly.com πραγματοποίησε την Πέμπτη (16/7), μια στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας με το όνομα «Hasm 2020» στη δυτική περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν διάφοροι τύποι προηγμένου εξοπλισμού μάχης για την προετοιμασία μιας επικείμενης επέμβασης στη χώρα.

Αυτό το βήμα ενισχύει τις προσδοκίες ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει αποφασίσει τη στρατιωτική επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης της Λιβύης, αφού οι παρεμβάσεις και οι απειλές της Τουρκίας δημιούργησαν μια κατάσταση που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή σε μια γειτονική χώρα που αντιπροσωπεύει ένα ζωτικό στρατηγικό βάθος για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Το Κάιρο έδωσε ονόματα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ελιγμούς που έχουν σαφείς ενδείξεις και επιπτώσεις για τις απαιτούμενες εργασίες. Πριν από δύο χρόνια, χαρακτήρισε τη στρατιωτική του εκστρατεία εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο Σινά «Η ολοκληρωμένη επιχείρηση Σινά 2018», η οποία στην πραγματικότητα εξάλειψε τις στρατιωτικές δυνατότητες αυτών των ομάδων.

Έτσι, η αιγυπτιακή ηγεσία έχει εντείνει τις στρατιωτικές της κινήσεις στο δυτικό μέτωπο της χώρας για να συμπληρώσει το κενό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, θεωρώντας ότι αυτή η περιοχή δεν αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια, ενώ το βορειοανατολικό μέτωπο θεωρήθηκε η κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια για δεκαετίες.

Επίσης, το Κάιρο άρχισε να λαμβάνει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα σχετικά με τις ταχέως εξελισσόμενες εξελίξεις στη Λιβύη.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Αιγύπτου στη δυτική περιοχή είναι η βάση Muhammad Naguib, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια. Μια ναυτική βάση (Jarjour) ετοιμάζεται στην περιοχή της Μεσογείου δίπλα στα σύνορα της Λιβύης και ο ρυθμός των στρατιωτικών ελιγμών έχει επιταχυνθεί εν αναμονή τυχόν εκπλήξεων που μπορεί να προκύψουν από τη Λιβύη.

Οι τελευταίες εξελίξεις και μετασχηματισμοί εντός των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες αλλαγές στο αιγυπτιακό στρατιωτικό δόγμα και την εξάρτησή της από την προηγμένη τεχνολογία στη διασφάλιση των αιγυπτιακών συνόρων.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συναντήθηκε με αξιωματούχους του αιγυπτιακού στρατού και τον Υπουργό Επικοινωνιών πριν από λίγες ημέρες, για να επιβεβαιώσουν την τεχνική ετοιμότητα στη δυτική περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου