Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Εντ. Μάγιερς: ''Τιμάω αυτόν τον λαό που δεν έβγαλε προδότες'' 25/11: Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης (Ανατίναξη Γέφυρας Γοργοποτάμου 25/11/1942)



Ο ελληνικός λαός στην κατοχή, με την ματιά ενός Βρετανού κομάντο:  ''...τιμάω και τον απλό λαό των βουνών. Τον λαό που άντεξε την φοβερή τρομοκρατία. Και τα αντίποινα του εχθρού! Τον λαό που δεν έβγαλε προδότες. Τον λαό που ανάμεσα του κινούμαστε πάντα ελεύθερα. Τον λαό που μας προμήθευε ότι είναι αναγκαίο για την κρίσιμη αποστολή μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι χωρίς αυτόν τον λαό, χωρίς το απίστευτο ψυχικό του σθένος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποφασιστική αντίσταση.''


Το βιβλίο του είχα την χαρά και την τύχη να το βρω και να το μελετήσω σε μια παλαιά βιβλιοθηκη του NΑΤΟ R.D.C. GR Γ' Σ.Σ. στην Θεσσαλονίκη, οταν εκανα την θητεία μου εκεί. Η ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ'', Greek Entanglement, γραπτά του Στρατηγού Έντι Τσαρλς Γουλφ Μαγιερς, ο οποίος ήταν Βρετανός επιτελάρχης, κομάντο, κεντρικό στέλεχος της αποστολής στην Στ. Ελλάδα που είχε ως σκοπό να συνασπίσει ΕΔΕΣ-ΕΑΜ κλπ και να ανατινάξει την γέφυρα του Γοργοπόταμου. Έζησε αρκετούς μήνες στην Πατρίδα μας. Και μάλλον μας ψυχολόγησε καλά... αξίζει να το ψάξετε αυτο το βιβλίο και να το διαβάσετε!




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου