Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Ο Τραμπ το πήρε απόφαση μαλλον... Εδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Μπάιντεν



Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι συνεχίζει να μην παραδέχεται την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.


Ο Αμερικανός πρόεδρος με ένα διπλό tweet ανακοίνωσε πως, αν και αμφισβητεί το αποτέλεσμα, θα γίνει «αυτό που χρειάζεται να γίνει» για το «καλό της χώρας».


Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών (GSA), Εμιλι Μέρφι, ενημέρωσε ήδη την πλευρά Μπάιντεν πως και επίσημα ξεκινά η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, με τον ίδιο τον Τραμπ ωστόσο να μην έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τον Μπάιντεν.


Τραμπ: Πρότεινα στην Εμιλι να κάνει ό,τι πρέπει για το καλό της χώρας


«Θέλω να ευχαριστήσω την Εμιλι Μέρφι για την αφοσίωσή της στη χώρα μας. Εχει παρενοχληθεί, απειληθεί και κακοποιηθεί -και δεν θέλω να συμβεί αυτό σε αυτήν, την οικογένειά της ή τους υπαλλήλους της GSA. Η υπόθεσή μας συνεχίζεται δυνατά, θα συνεχίσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι θα επικρατήσουμε! Ωστόσο, προς όφελος της χώρας μας, προτείνω στην Έμιλι και την ομάδα της να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα αρχικά πρωτόκολλα και έχω πει στην ομάδα μου να κάνει το ίδιο», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter.


...fight, and I believe we will prevail! Nevertheless, in the best interest of our Country, I am recommending that Emily and her team do what needs to be done with regard to initial protocols, and have told my team to do the same.


— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 23, 2020


Ενημέρωσε τον Μπάιντεν η GSA


Το CNN αναφέρει πως ήδη η GSA έχει ήδη ενημερώσει την πλευρά του Μπάιντεν, στο πρώτο βήμα ουσιαστικά από την κυβέρνηση Τραμπ για να αναγνωριστεί η νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου, η οποία επιβεβαιώνεται στις κάλπες από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος αμφισβητεί.


Η GSA, άγνωστος σε αρκετούς δημόσιος φορέας που από το 1949 φροντίζει για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενημέρωσε επίσημα την ομάδα του Μπάιντεν πως μπορεί να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία.


«Παίρνω τον ρόλο αυτόν πολύ σοβαρά και, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις νομικές αμφισβητήσεις και την κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, σας αποστέλλω την παρούσα σήμερα για να σας ενημερώσω ότι οι πόροι και οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες σε εσάς», ανέφερε η Έμιλι Μέρφι, η επικεφαλής της GSA, στην επιστολή της στον Μπάιντεν.


Πάντως, κάνοντας ένα ασυνήθιστο σχόλιο, η Μέρφι ανέφερε πως η απόφαση να επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας ήταν «αποκλειστικά δική της», σε χωριστή επιστολή της προς την υπηρεσία της, ουσιαστικά αντικρούοντας την ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter.


«Θέλω να το μάθετε απευθείας από εμένα: Δεν δέχθηκα ποτέ πίεση για την ουσία ή τη χρονική στιγμή της λήψης της απόφασής μου. Η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική μου», σημείωσε η Έμιλι Μέρφι. «Δεν δέχθηκα άμεση ή έμμεση πίεση από οποιονδήποτε αξιωματούχο στην εκτελεστική εξουσία - συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στον Λευκό Οίκο ή στην GSA - για να καθυστερήσω ή να επισπεύσω την απόφαση αυτή», επέμεινε.


Η GSA είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Μέρφι, η οποία διορίστηκε στο αξίωμά της από τον Τραμπ το 2017, θα «διαπίστωνε» (θα ενέκρινε τυπικά) τη μεταβίβαση της εξουσίας όταν το αποτέλεσμα θα ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο. «Αντίθετα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και τους υπαινιγμούς, η απόφασή μου δεν επηρεάστηκε ούτε από φόβο ούτε από ευνοιοκρατία», διαβεβαίωσε η Μέρφι.


Here's the full letter from Murphy to Biden: pic.twitter.com/DJ4SFLzrfP


— Jeremy Herb (@jeremyherb) November 23, 2020


Ο νόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας από κάθε πρόεδρο στον διάδοχό του (Presidential Transition Act, 1963) δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την έναρξη της διαδικασίας από την GSA, πάντως ιστορικά η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών ενεργεί αφού γίνει σαφές το αποτέλεσμα. Τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ ανακήρυξαν τη νίκη του Μπάιντεν την 7η Νοεμβρίου.


Στο κενό οι προσφυγές του Τραμπ


Με την επιστολή της, όπως τονίζει το CNN, η Μέρφι επί της ουσίας έχει αποδεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν ως μία καθ’ όλα «νόμιμη και βέβαιη νίκη». Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον Τζο Μπάιντεν και την ομάδα του να ξεκινήσουν να ενημερώνονται από την απερχόμενη διοίκηση, επιτρέποντας την διαδικασία κυβερνητικής χρηματοδότησης για τη μεταβίβαση της εξουσίας.


Η κίνηση έρχεται μετά την επίσημη πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Μίσιγκαν, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί το ίδιο και στην Τζόρτζια, ενώ αναμένεται και η επανακαταμέτρηση στην Πενσιλβάνια όπου κι εκεί ο Μπάιντεν φέρεται να έχει επικρατήσει με άνεση.


Ο Τραμπ και η ομάδα του επιμένουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα και θα συνεχίσουν τις νομικές διαδικασίες, ωστόσο, με την πίεση στο πρόσωπό του να είναι έντονη, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω.


Κατά το CNN αυτό αποτελεί και ένα σημάδι της αρχής του τέλους στην προσπάθεια που κάνει ο Τραμπ να αποδείξει πως υπάρχει νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η νομική του ομάδα παρά τα όσα καταγγέλλει, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τα όσα υποστηρίζει.


Η Μέρφι, διορισμένη από τον Τραμπ, φέρεται να έχει δεχτεί μεγάλη πίεση από τους Δημοκρατικούς για να προχωρήσει τις διαδικασίες, με Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν το ίδιο καθώς θεωρούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα έχει κριθεί. Ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν από το Οχάιο, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για οποιαδήποτε εκτεταμένη απάτη ή παρατυπίες που θα άλλαζαν το αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε κατάσταση» και κάλεσε την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης.


Εκπρόσωπος Μπάιντεν: Ξεκινάμε συναντήσεις τις επόμενες ημέρες


Από την πλευρά Μπάιντεν, ο εκτελεστικός διευθυντής της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας, Γιόχανς Αμπραχαμ, καλωσόρισε την απόφαση της Υπηρεσίας να επιτρέψει την επίσημη διαδικασία μετάβασης να προχωρήσει, λέγοντας ότι είναι το «αναγκαίο βήμα για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της οικονομίας, ώστε να επιστρέψουμε πίσω στον σωστό δρόμο.»


Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα αρχίσει τη διαδικασία οργανώνοντας συναντήσεις με αξιωματούχους οι οποίοι χειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ζητήματα εθνικής ασφαλείας.


«Τις επόμενες μέρες, οι αξιωματούχοι της μετάβασης θα αρχίσουν οι συναντήσεις με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να υπάρχει πλήρη γνώστη των λογιστικών και της εθνικής ασφάλειας, καθώς και να υπάρξει πλήρη γνώση των ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις κυβερνητικές υπηρεσίες», σημείωσε ο Αμπραχαμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου