Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Σε ποιες/ποιους πέφτει το φλουρί του ανασχηματισμού; - Ανακοίνωση ίσως και πριν τα Φώτα


Τον κατάλληλο χρόνο για να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι προ των πυλών. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη, κρατάει σφραγισμένα κλειστά τα χαρτιά του, ενώ όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, θέμα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, δεν έχει συζητηθεί ούτε στον λεγόμενο πρωϊνό καφέ. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει αφενός να ολοκληρώσει απερίσπαστος τις όποιες αλλαγές σχεδιάζει και δευτερευόντως να μη διαρρεύσει τίποτα ουσιαστικό.

Για τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί εδώ και κάποιο καιρό την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μέσω του οποίου θα δοθεί και το στίγμα των επόμενων μηνών. Για πολλούς, η τωρινή συγκυρία κρίνεται ως η καταλληλότερη: 

Η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμπληρώσει 18 μήνες διακυβέρνησης, η πορεία της πανδημίας δείχνει ελεγχόμενη, οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει ενώ στο κρίσιμο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών καταγράφεται ύφεση - ενδεχομένως και λόγω της επικείμενης έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πριν από τον εορτασμό των Φώτων, είναι πολύ πιθανό κάποιοι να πάνε στο σπίτι τους και άλλοι να αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το εύρος του επικείμενου ανασχηματισμού. Όλες οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον δύο υπουργούς οι οποίοι θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση και τουλάχιστον δύο ακόμα που θα μετακινηθούν σε άλλα χαρτοφυλάκια, αν και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείεται ένας δομικός ανασχηματισμός, που θα φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στο υπουργικό συμβούλιο. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική εικόνα για τα έργα ενός εκάστου, ενώ αν κάποιος αποκρυπτογραφήσει τις κινήσεις του, θα καταλάβει εύκολα ποιοι υπουργοί βρίσκονται εδώ και καιρό στη "black list" του πρωθυπουργού.

Αυτό που φαίνεται μάλλον βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ευρεία ανανέωση σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών - κάποιοι εκ των οποίων, άλλωστε, έσπευσαν να φωτογραφηθούν εμβολιαζόμενοι, ως μη όφειλαν. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ απ ότι στο πρώτο, προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών στην κυβέρνηση.

Eπανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, τις τελευταίες ώρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για έναν ευρύ ανασχηματισμό που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορονοϊού και το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε προχωρήσει σε έναν ευρύ δομικό ανασχηματισμό έως τις 31 Δεκεμβρίου. Με δεδομένα τα δύο βασικά ζητήματα, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει αποφασίσει τις αλλαγές που θέλει να κάνει στην κυβέρνηση έως τις 15 Ιανουαρίου, για να προχωρήσει στη συνέχεια στον ανασχηματισμό. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει τις αστοχίες, έχει εντοπίσει τα προβλήματα και την ασυνεννοησία που, κατά την άποψή του, επικρατεί και είναι έτοιμος να τις διορθώσει με τις επόμενες επιλογές του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σενάρια λένε ότι θα έχουμε αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας με τη Νίκη Κεραμέως να μετακινείται σε άλλο πόστο. Αλλαγές θα έχουμε και στο υπουργείο Εργασίας, όπου τώρα είναι ο Γιάννης Βρούτσης και στο υπουργείο Τουρισμού, όπου κάποιοι δεν αποκλείουν την υπουργοποίηση του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη, συζητείται τις τελευταίες ημέρες και ένα πρόσωπο έκπληξη που δεν είναι άλλο από τoν Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, βρίσκεται κοντά σε άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και είναι ένα πολιτικό πρόσωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητείται η υπουργοποίηση του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σε κάποιο άλλο πόστο. Οι σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ενισχυθεί το υπουργικό συμβούλιο και με βουλευτές της γαλάζιας παράταξης και δεν αποκλείεται να δούμε και πρόσωπα που δεν είναι βουλευτές, ανήκουν, όμως, στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβουν θέσεις υπουργικές.

Τρία ονόματα ακούγονται ότι θα αντικαταστήσουν τον Γιάννη Βρούτση τώρα που στα σίγουρα φεύγει από το υπουργείο Εργασίας. Ο ένας είναι ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, τον οποίο τον γνωρίσαμε ως διοικητή του ΙΚΑ επί κυβέρνησης Σημίτη.

Η δεύτερη είναι η νυν γενική γραμματέας του υπουργείου  Άννα Στρατινάκη, την οποία ο υπό αποχώρηση υπουργός φέρεται να κατηγορεί ότι μαζί με αξιωματούχους του Μαξίμου έστησε τα "σκόιλ ελικίκου".

Ο τρίτος είναι ο νυν υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, που έχει αναλάβει να δώσει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα χρήματα των ασφαλισμένων που πάνε για την επικουρική ασφάλιση.

Με δυο tweets στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά Γιάννης Κουρτάκης λίγο πριν την εκπνοή του 2020 τα σενάρια επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης απο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης σχολίασε χαρακτηριστικά πως...

«Ο ανασχηματισμός θα έχει δομικά χαρακτηριστικά. Ο @PrimeministerGR σκοπεύει να κάνει χοντρό ανακάτεμα στην κυβερνητική τράπουλα. Αυτό σημαίνει αρκετές απομακρύνσεις και ακόμη πιο λίγες μετακινήσεις υπουργών. Κάποιοι κάνουν λόγο για χοντρές εκπλήξεις», ενώ επανήλθε με νεο tweet λίγη ώρα μετά για να συμπληρώσει «Φαντάζεστε τη νέα κυβέρνηση να πιάσει δουλειά την πρώτη εργάσιμη του νέου χρόνου. Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου; Θετικό μήνυμα στην αφετηρία του 2021. Ακραίο αλλά παίζει και μάλιστα δυνατά τις τελευταίες ώρες».

Δείτε τα tweets

Ο ανασχηματισμός θα έχει δομικά χαρακτηριστικά. Ο @PrimeministerGR σκοπεύει να κάνει χοντρό ανακάτεμα στην κυβερνητική τράπουλα. Αυτό σημαίνει αρκετές απομακρύνσεις και ακόμη πιο λίγες μετακινήσεις υπουργών. Κάποιοι κάνουν λόγο για χοντρές εκπλήξεις

— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) December 29, 2020

Φαντάζεστε τη νέα κυβέρνηση να πιάσει δουλειά την πρώτη εργάσιμη του νέου χρόνου. Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου; Θετικό μήνυμα στην αφετηρία του 2021. Ακραίο αλλά παίζει και μάλιστα δυνατά τις τελευταίες ώρες.

— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) December 29, 2020

Κάπως έτσι άρχισε η σεναριολογία περί μετακινήσεων ή αντικαταστάσεων υπουργών, με αποτέλεσμα να μας προκύψει θέμα ενδεχόμενης επιστροφής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

Υπήρξε μάλιστα και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε αυτό το ενδεχόμενο, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα για το ΥΠΕΘΑ. Λίγο τα δημοσιεύματα περί δυσλειτουργικής σχέσης ανάμεσα στην πυραμίδα της ηγεσίας του υπουργείου, με εμπλοκή τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας. Λίγο οι ισχυρισμοί ότι ο σημερινός υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν ήταν όσο “σκληρός” επιβαλλόταν για τη θέση, με αποτέλεσμα την αυτονόμηση άλλων…

Η ουσία είναι ότι μας απασχολεί και επισήμως το όνομα του Αβραμόπουλου! Έμπειροι πολιτικοί συντάκτες συνηθίζουν να λένε ότι μια μέθοδος για να “κάψεις” μια πραγματική υποψηφιότητα για υπουργικό θώκο, είναι να δημοσιοποιήσεις το όνομα! Διότι η κοινοποίηση κινητοποιεί τα αμυντικά αντανακλαστικά άλλων και άπαντες, όχι αποκλειστικά ο σημερινός ΥΕΘΑ, κάνουν τις κινήσεις τους για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, που δεν είναι απαραίτητο να ευνοούν την έλευση Αβραμόπουλου.

Τον τελευταίο λόγο ασφαλώς θα τον έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όποιος υποστηρίζει ότι γνωρίζει τι σκέπτεται, θα συνιστούσαμε αποστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός έχει λόγο να προσαρμόζει το τι θα λέει και πως θα το λέει. Ίσως να μην ξέρει καν τι θα κάνει και η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από την “τακτική πολιτική συγκυρία” της στιγμής. Τόσο στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο, όσο και στο γενικότερο πολιτικό.

Ας πάμε όμως στην πλευρά Αβραμόπουλου. Όλες οι πληροφορίες θέλουν ότι μετά την επιστροφή του από τας Ευρώπας όντως επιθυμεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Εάν αυτό ισχύει, τότε αυτομάτως γίνεται φαβορί διακίνησης τέτοιων σεναρίων!

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μια θέση με μεγάλη προβολή και στην αιχμή της επικαιρότητας, με δεδομένη την αποχαλίνωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Θα θέλει όμως το Μέγαρο Μαξίμου να αναστήσει πολιτικά ένα τόσο φιλόδοξο και με βαρύ -πολιτικό- βιογραφικό στέλεχος της παράταξης; Δεν φοβάται ότι θα το βρει μπροστά του;

Σημαντικό ρόλο παίζει και το μέλλον των ελληνοτουρκικών, υπό την έννοια των πιέσεων για την επανέναρξη των “διερευνητικών” επαφών με την Τουρκία. Πολλοί διακινούν ότι ο Αβραμόπουλος είναι ιδανικός υποψήφιος για να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία με την Τουρκία, επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή του εμπειρία, αλλά και τη φερόμενη ως ειδική σχέση που διατηρεί με τον “σουλτάνο” Ερντογάν.

Οι άσπονδοι “φίλοι” του Αβραμόπουλου αντιτείνουν, ότι κατά βάση ο Ερντογάν μια χαρά βολεύεται με πρόσωπα που υιοθετούν ως αυτοσκοπό τη διατήρηση των εντάσεων σε χαμηλό επίπεδο με την Τουρκία, η οποία ασφαλώς δεν αποτρέπεται στην προσπάθειά της να κερδίσει σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προσφάτως και της κυριαρχίας. Οπότε, μια “χαλαρή” στα ελληνοτουρκικά ηγεσία στο ΥΠΕΘΑ, επί της ουσίας θα έριχνε νερό στον μύλο των τουρκικών επιδιώξεων.

Στο σημείο αυτό, πολλοί υποστηρίζουν ότι τα “χνώτα” του Μητσοτάκη με τον Αβραμόπουλο ταιριάζουν. Δεν είναι άλλωστε μυστικό στην Ελλάδα ότι είναι γενικώς προβληματική η κατανόηση ότι αποτρεπτική αξιοπιστία σημαίνει να πείθεις τον άλλον ότι αν προχωρήσει πέρα από την πραγματική -όχι μεταβαλλόμενη…- “κόκκινη γραμμή” σου, κινδυνεύει γνήσια “να φάει το κεφάλι του”. Όχι δηλαδή απλώς να έχεις ισχυρή άμυνα και να την επιδεικνύεις. Ψιλά γράμματα αυτά.

Ας ξαναρχίσουν επιτέλους τα χαμόγελα με τον θρασύτατο σουλτάνο απέναντι. Μια ηγετική προσωπικότητα υψηλής αναγνωρισιμότητας και κύρους θα τον καλμάρει λογικά. Όχι σαν αυτόν τον αγριάνθρωπο τον Παναγιωτόπουλο που τον κοιτάει συνεχώς συνοφρυωμένος και τον άλλον τον στρατηγό Φλώρο που δείχνει έτοιμος να τον πιάσει από τον λαιμό! Τι είναι αυτά; Χάσαμε τους τρόπους μας;

Γι’ αυτό λοιπόν, η επιστροφή είναι χρήσιμη. Μην πούμε και επιβεβλημένη. Θα σμίξει και με τον γενικό γραμματέα που είχε κατά την πρώτη του θητεία ο οποίος έχει επανέλθει. Συνταγή επιτυχίας. Μαζί έλυσαν θέματα, όπως υποστηρίζουν. Άντε, με το καλό…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου