*Υπογράφει η κυρία Ιφιγένεια Βλαχογιάννη
Λέγεται, ότι ο κόσμος μετά το COVID-19 είναι δύσκολο να επιστρέψει εκεί που ήταν. Πολλές τάσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία δείχνουν ήδη να επιταχύνονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Άγνωστο βέβαια παραμένει το πώς θα υποδεχτεί ο πλανήτης τη νέα χρονιά. Αυτό που προέχει είναι φυσικά να εστιάσουμε στα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία, έτσι ώστε με το νέο έτος να μπορέσουμε να μιλάμε για την περιβόητη ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Πολλές είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και σε παγκόσμιο αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αρχής γενομένης με την ψηφιακή οικονομία. Οι ειδικοί του είδους μιλούν ήδη για άνοδο της ψηφιακής συμπεριφοράς, όπως η απομακρυσμένη εργασία και μάθηση, η τηλεϊατρική και οι υπηρεσίες παράδοσης. Άλλες διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί επίσης να επιταχυνθούν, συμπεριλαμβανομένων και των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας περαιτέρω έκρηξης διασυνοριακών ροών δεδομένων.
Σε ότι αφορά στην οικονομία, το μεγάλο δεδομένο στο οποίο θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση οι κυβερνήσεις είναι αναμφισβήτητα το χρέος. Το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας διαδικασίας ανακούφισης που εστιάζεται στους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και στη διαρκή οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως, η κοντόφθαλμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αυτή που εμπόδισε τη διαχείριση και τη μείωση του χρέους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και θα μας άφηνε και πάλι ακόμη λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις υγείας και οικονομίας.
Σε εθνικό επίπεδο, η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από τη βαθιά ύφεση του 10,5% φέτος, στην ανάπτυξη το 2021 αποτυπώνεται στα μεγέθη του νέου Προϋπολογισμού, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί.
Οδικός χάρτης στην πορεία αυτή είναι οι θετικές εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοιού που δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία και κάνουν ορατό το τέλος της πανδημίας, αλλά και τα γενναία μέτρα στήριξης ύψους 31,4 δισ. ευρώ που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μαζί με τη δυναμική που είχε ήδη αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν ξεσπάσει η υγειονομική καταιγίδα.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το 2021 φέρνει ντόμινο θετικών προβλέψεων σε μια σειρά από βασικά μεγέθη της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας:
- Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 17,9% του εργατικού δυναμικού από 18,9% φέτος και 17,3% το 2019.
- Οι επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν εντυπωσιακή αύξηση κατά 23,2% το 2021 έπειτα από καθίζηση 14,3% φέτος.
- Ο πληθωρισμός θα περάσει σε θετικό έδαφος με μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% το 2021 ύστερα από μέση μείωση 1,1% το 2020.
- Τα φορολογικά έσοδα θα επιστρέψουν το 2021 σε ρυθμούς αύξησης για να φθάσουν στα 47,8 δισ. ευρώ έπειτα από τη μεγάλη συρρίκνωση τους στα 44,2 δισ. ευρώ φέτος.
- Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού θα σημειώσουν μικρή πτώση στα 67,2 δισ. ευρώ από τα 69,3 δισ. ευρώ φέτος, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 57,1 δισ.
Στην πραγματικότητα, αυτό που τελικά διαπιστώνουμε είναι αφενός, πως η πανδημία είναι αυτή που μάς έδειξε πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να ενεργήσουν όταν χρειάζεται και όταν αυτό απαιτείται λόγω των συνθηκών, και αφετέρου πόσο πρόθυμα μπορούν να ανταποκριθούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε μια νέα καθημερινότητα.
Η πανδημία μας άφησε και θα μας αφήσει σίγουρα το μάθημά της. Μπορεί τα επιχειρηματικά μοντέλα στην οικονομία, τη βιομηχανία, την τεχνολογία, τον τουρισμό να έχουν αλλάξει, όμως δίνεται πλέον η δυνατότητα στα κράτη και στις επιχειρήσεις να λάβουν τα μέτρα τους. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο σύντομος θα είναι τελικά ο βαθμός ανάκαμψης, όμως οι μέχρι τώρα προβλέψεις είναι ευοίωνες, η επιστροφή στη ‘νέα’ κανονικότητα θα έρθει μέσα από την ελπίδα, μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο..
***Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου