Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

The ReMARKables: Η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ, μιλά στο OfftRN


Τιμή και Χαρά μας που συνεxίζει δυναμικά και ανοδικά η πορεία της νέας μας στήλης THE REMARKABLES με σημερινή καλεσμένη την άξια σεβασμού κυρία Εύα Καιλή. 

Ευρωβουλευτή ΚΙΝΑΛ, στέλεχος πρώτης γραμμής στο κομματικό της χώρο και πάνω από όλα σοβαρή κυρια και ωραίος άνθρωπος. 

Για όποια/όποιον δεν γνωρίζει κάτι για την σταδιοδρομία και την πορεία της κυρίας Ευρωβουλευτού μπορεί να ρίξει αρχικά μια ματιά εδώ evakaili.gr 

Επιμέλεια ερωτήσεων και κειμένου συνέντευξης Νικολοπούλου Αναστασία και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς. 


Έχετε απέναντι σας μια νεαρά/έναν νεαρό 20-25 ετών. 

Την/τον κοιτάτε στα μάτια… τι θα λεγάτε σε αυτό το άτομο για το αύριο της πατρίδας μας και της Ευρώπης;  

Για τα εργασιακά ή την ανάπτυξη. Κάτι για να ελπίζει!


Η Ευρώπη με τις νομοθεσίες που εφαρμόζει για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα και τις ελευθέριες που διασφαλίζει, το κοινωνικό κράτος, το δίχτυ ασφάλειας στα εργασιακά, αλλά και την ψηφιακή πολιτική, αποτελεί το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζει κανείς. Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κατακτήσεις της ΕΕ δίνουν και ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ παραδειγματίζουν κάθε δημοκρατικό μας σύμμαχο. Είναι απαραίτητο οι νέοι να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών  και να ενδιαφέρονται για το μέλλον και την εξέλιξη της πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών παρατηρούμε πόσο αλλάζουν όλα στη ζωή μας, από το πως φιλτράρονται οι ειδήσεις που διαβάζουμε ως το πως χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μας. Η νέα γενιά θα πρέπει να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που θα απαιτεί η ψηφιακή οικονομία και η κοινωνία του μέλλοντος και να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις που θα επιφέρει.


Είμαστε στην ίδια γενιά. 

Είναι οι 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως ‘’γενιά του αύριο’’; 

Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.


Την ηλικία του καθενός προτιμώ να την μετράω ως νοοτροπία. Υπάρχουν νέοι ηλικιακά με ιδέες που μας κρατούν δέσμιους του παρελθόντος και μεγαλύτεροι που ανοίγουν δρόμους γιατί η διορατικότητα τους αλλά και η εμπειρία τους τους επιτρέπει να διαβάζουν καλύτερα το μέλλον τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτό κρύβει. Ίσως έχω επηρεαστεί από την διαδρομή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μπορεί κανείς να διακριθεί με την δουλειά του και η ηλικία δεν είναι εμπόδιο, στην Ελλάδα ορισμένες φορές είναι περισσότερα τα εμπόδια για έναν ηλικιακά νέο, καθώς το σύστημα δομήθηκε με τρόπο που προστατεύει τα επαγγελματικά κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα, σε βαθμό που ορισμένες φορές μοιάζει εχθρικό η αμυντικό στις αλλαγές και όσα μπορεί να φέρει το νέο. Είναι αναπότρεπτες όμως οι ραγδαίες αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, και βλέπω πως παρά τις αντιστάσεις, ο μετασχηματισμός της κοινωνίας έχει ήδη αρχίσει.

 

Ποιο το παράπονο σας από την γενιά μας; 

Τι σας ενοχλεί; 

Ποιο το μεγάλο ‘’ατού’’ μας και ποιο το μεγάλο ‘’κατά’’ μας;


Αν κάτι με ανησυχεί είναι η αίσθηση πως όλα είναι δεδομένα, από την δημοκρατία και την ειρήνη μέχρι τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί στην ΕΕ. Όταν το πάθος της ηλικίας δεν διοχετεύεται στην σωστή κατεύθυνση, κινδυνεύουμε να χαθούμε στις γενικεύσεις, να χειραγωγηθούμε από δήθεν αντισυστημικούς που όμως στην σύγκρουση με την πραγματικότητα αποδεικνύονται κενοί περιεχομένου. Σε μια παγκοσμιοποιημενη κοινωνία, ότι ονομάζεται προοδευτικό δεν σημαίνει και ότι είναι θετικό, αντιθέτως μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί κανείς από διαλυτικά στοιχεία που στρέφονται ενάντια σε ότι εγγυάται την κοινωνική συνοχή. Η δύναμη των νέων είναι ο ιδεαλισμός τους, το πάθος, η αμφισβήτηση, η δημιουργικότητα και η δυνατότητα πλέον να υπερβούν στο ξεκίνημα τους κάθε κοινωνικό οικονομικό πολιτικό περιορισμό που η προηγούμενη γενιά συναντούσε σε κάθε της προσπάθεια. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αν χρησιμοποιηθούν σωστά για παράδειγμα, μπορούν να ενδυναμώσουν και να θωρακίσουν όσα έχουν πραγματική αξία για την ευημερία και την δημοκρατία που μας διασφάλισαν οι γονείς μας και να αθροίσουν θετικά για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.


Θα επιλέγατε μια ακόμη θητεία στο ΕΚ 

ή επιστροφή Ελλάδα και Βουλή;


Προς το παρόν είμαι προσηλωμένη στο έργο μου στην Ευρωβουλή στην οποία έχω εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες μόλις πέρσι. Δουλεύω πάντα όμως για την Ελλάδα και τους Έλληνες μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η επιλογή είναι των πολιτών, εκείνοι αποφασίζουν που και για πόσο είναι χρήσιμος ο καθένας μας. Ούτε αναντικατάστατοι είμαστε, ούτε αισθάνθηκα ποτέ επαγγελματίας πολιτικός, οπότε και εργάζομαι έχοντας στη σκέψη μου την μέρα που θα επιστρέψω να μην μετανιώσω για κάποια μάχη που δεν έδωσα αλλά και πως κάθε πολίτης που με εμπιστεύτηκε θα ξέρει πως τον εκπροσώπησα με όλες μου τις δυνάμεις.

 

Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική 

κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; 

Τι σε στεναχωρεί από όλο αυτό;


Όπως όλοι οι Έλληνες, με θλίψη για τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην κρίση και διαρκώς αναζητώντας νέες λύσεις για κάθε πρόβλημα που διαπιστώνω ότι μας κρατάει σε χαμηλές πτήσεις. Έχω όμως εμπιστοσύνη ιδιαίτερα στους νέους. Ζώντας αυτήν την κατάσταση νομίζω γνωρίζουν πλέον τι πρέπει να αποφύγουμε σαν έθνος στο μέλλον. Ακόμη βέβαια απορώ για τους αμέριμνους που περιφέρονται ανάμεσα μας αναπολόγητοι και μη έχοντας αναλάβει τις ευθύνες που τους αναλογούν, είτε εντός είτε εκτός συνόρων. Η δυναμική της χώρας μας και των Ελλήνων, αν διοχετευθεί με σωστή στρατηγική στο μέλλον, μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ταχύτατα στις πρώτες θέσεις της 4ης και 5ης βιομηχανικής επανάστασης.



Πως βιώσατε και βιώνετε προσωπικά τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;


Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους και μας έπιασε απροετοίμαστους. Σε προσωπικό επίπεδο θα έλεγα άλλαξε πολύ ο τρόπος δουλειάς μου. Η προσωπική επαφή με συναδέλφους ευρωβουλευτές στις επιτροπές και την ολομέλεια αντικαταστάθηκε από ψηφιακές συνεδριάσεις οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν με την πραγματική επαφή σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για νομοθεσία. Ο εγκλεισμός στο σπίτι μου έδωσε παρόλα αύτα την ευκαιρία να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε βιβλία που ήθελα να διαβάσω από καιρό αλλά δεν είχα τον χρόνο, να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου και να αναλογιστώ κι εγώ όσα έχουν πραγματική αξία και νόημα επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μου.


Σας δίνουμε ένα ‘’τζίνι με 3 ευχές’’… 

ποιες ευχές κάνετε;


Υγεία και Ασφάλεια, αλλά και να είναι τα καλύτερα όσα θα έρθουν. Και αν αφήνω στην άκρη τα αυτονόητα περί δικαιοσύνης και ειρήνης γιατί τα έχουμε πετύχει στην ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει και ότι μπορούμε να τα θεωρήσουμε δεδομένα. Το 2021 εύχομαι να ξεπεράσουμε τις τόσες αβεβαιότητες και να ξαναμπούμε σε μια δημιουργική τροχιά χωρίς να ξεχνάμε πως τελικά απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, μόνο όλοι μαζί μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία.

 

Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο; 

Η φράση που σας παρακινεί, αν θέλετε, που σας εμπνέει. 

Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.


Αρχίζει με Οδυσσέα Ελύτη "Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις" το κίνητρο μου, πάντα με Αριστοτέλη, για μια ηθική ζωή με στόχους, ώστε να έχει νόημα και ευτυχία, και με την προειδοποίηση Καβάφη, αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως θες, προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, και μην την ευτελίζεις στην συνάφεια του κόσμου.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου