Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερμεταδότης ανευθυνότητας


ΠΗΓΗ: Reader.gr


Η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλά στο Reader.gr για την πανδημία, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τον τουρισμό φέτος.


Υποκριτική χαρακτηρίζει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ένα μορατόριουμ των πολιτικών δυνάμεων, κατά τον τρόπο που το εννοεί, η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στο Reader.gr. «Ζητάει μορατόριουμ, μετά από ένα μήνα δεκάδων διαδηλώσεων που διοργάνωσε, υποστήριξε, συμμετείχε το κόμμα του», υπογραμμίζει και τονίζει πως, αν ήθελε μορατόριουμ, θα έπρεπε την προηγούμενη εβδομάδα να ζητήσει να μην γίνουν διαδηλώσεις.


Εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού, εφόσον επιτευχθεί το άνοιγμα τον Μάιο και μπούμε σε μια σταθερή τροχιά κρατήσεων τον Ιούνιο, με δεδομένη και την πρόοδο των εμβολιασμών. Όσο για την προοπτική εκλογών, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα έχει πολλή δουλειά μετά το πέρας της πανδημίας, με την ανασύνταξη οικονομίας και κοινωνίας, συνεπώς θα πρέπει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας.


Η κυβέρνηση βρίσκεται στη δύσκολη θέση να πρέπει να χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς, ενώ η πορεία της πανδημίας είναι εκρηκτική. Έχει πάει κάτι λάθος; Μήπως χάθηκε ο έλεγχος στην πορεία;


Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, δεν κινείται γραμμικά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζονται διαρκώς διορθωτικές κινήσεις. Σήμερα που μιλάμε, βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης, κάτι που επηρεάζεται άμεσα και από την επικράτηση των μεταλλάξεων. Παράλληλα όμως, αυξάνεται διαρκώς και η κόπωση στους πολίτες. Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες εδώ και ένα χρόνο, ας μην το ξεχνάμε, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αντοχές της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο  συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδηγεί την κυβέρνηση στον επανασχεδιασμό ορισμένων μέτρων, πράγμα λογικό και αναμενόμενο. Θέλω όμως να ελπίζω ότι όσο περνάνε οι εβδομάδες και οι εμβολιασμοί προχωρούν, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ σας έχει καλέσει σε ένα πολιτικό μορατόριουμ δια στόματος του κ. Τσίπρα. Πώς ακούτε αυτή την πρόταση; Διότι, όλο το προηγούμενο διάστημα το επίπεδο της έντασης έχει φτάσει στο κατακόρυφο.


Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ζητάει αυτή τη στιγμή ο κ Τσίπρας “μορατόριουμ”, έτσι ονόμασε την πρόταση του να μην ψηφίζονται νομοσχέδια από τη βουλή το επόμενο διάστημα. Ζητάει μορατόριουμ, μετά από ένα μήνα δεκάδων διαδηλώσεων που διοργάνωσε, υποστήριξε, συμμετείχε το κόμμα του, δυναμιτίζοντας τη ανάγκη για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πόση υποκρισία πια ! Ειλικρινά αναρωτιέμαι με πόση ευκολία περνάνε από το ένα άκρο στο άλλο, χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα σκεφτούν οι πολίτες. Ανέλαβαν το ρίσκο, όπως ο ίδιος είπε,  να λειτουργήσουν ως υπερμεταδότες της ανευθυνότητας και τώρα μιλάνε για «μορατόριουμ». Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται στην πιο ανεύθυνη, στην πιο καιροσκοπική αντιπολίτευση της μεταπολίτευσης. Αν ήθελε λοιπόν πραγματικό μορατόριουμ ο κ Τσίπρας, θα έπρεπε την προηγούμενη εβδομάδα, να είχε ζητήσει να μην γίνουν οι διαδηλώσεις και επεισόδια. Να μην συμμετέχουν στις διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Κουφοντίνα. Να μην έχουμε δεκάδες συνωστισμούς από συγκεντρώσεις στις πλατείες της Αθήνας αυτό το Σαββατοκύριακο.


Οι πορείες που έγιναν και γίνονται έχουν επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση κατά την άποψή σας; Και είστε της άποψης ότι πορείες υποκινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;


Είναι προφανές ότι σε συνθήκες lockdown δεν μπορούν να γίνονται διαδηλώσεις. Αυτό θα έπρεπε να είναι μια αυτονόητη συμφωνία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη της Ευρώπη, με εξαίρεση τους αρνητές και ακροδεξιές ομάδες που διαδηλώνουν συστηματικά. Είναι απλό και νομίζω ότι το κατανοούν όλοι. Ό,τι αυξάνει την κινητικότητα, αυτομάτως αυξάνει και την πιθανότητα διασποράς του ιού. Κοινή λογική που ασπάζονται όλοι οι πολίτες που πειθαρχούν στα μέτρα, θυσιάζουν ελευθερίες, υπερασπιζόμενοι με ευθύνη το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Τώρα, για το θέμα της υποκίνησης των συγκεντρώσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Δεν το έκρυβαν. Το αντίθετο, το διαλαλούσαν σε κάθε ευκαιρία. Και γι’ αυτό τους αναλογεί όλο το κόστος της ανεύθυνης στάσης τους.


Πώς βλέπετε την πορεία του τουρισμού το ερχόμενο καλοκαίρι; Θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ένα χρήσιμο εργαλείο; Και, ρεαλιστικά, μπορεί να υπάρχει ένας πήχης για τη σεζόν που έρχεται;


Όπως ξέρετε, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κάνεις την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα πάει η φετινή σεζόν στον τουρισμό.  Αν καταφέρουμε να ανοίξουμε τον Μάϊο και από τον Ιούνιο μπούμε σε μια τροχιά σταθερών αφίξεων, τότε θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών διεθνώς. Εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, με ασφάλεια και επαγγελματισμό να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας. Ασφάλεια για τους επισκέπτες αλλά και για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών. Αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Γιατί αυτό θα διαφυλάξει την εικόνα της χώρας και την υπεραξία του ελληνικού τουρισμού στο μέλλον.


Κάποιοι «ψιθυρίζουν» ότι το 2021 θα μπορούσε να είναι εκλογική χρονιά. Μήπως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, μετά το καλοκαίρι, για να «καεί» και η απλή αναλογική;


Σήμερα αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Το επόμενο βήμα, όταν με το καλό η πανδημία υποχωρήσει, θα είναι το τιτάνιο έργο για την ανασύνταξη της οικονομίας, για την ανόρθωση της κοινωνίας. Οι προκλήσεις θα είναι τεράστιες κύριε Ευγενίδη. Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και χρειάζεται σχέδιο για να στηριχθούν οι χαμένοι της μεγάλης κρίσης. Oι χιλιάδες μικρομεσαίοι, o πολιτισμός, η εστίαση, ο τουρισμός που πληρώνουν τεράστιο τίμημα, όλα τα θύματα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Θα απαιτηθεί να σχεδιάσουμε ξανά ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και θα χρειαστούν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης των πληγέντων. Και φυσικά, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει δυο χρόνια μπροστά της για να φέρει εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο που σας περιέγραψα. Και γι’ αυτό θα πρέπει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας.


ΠΗΓΗ: Reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου