Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

''Αυτό είναι βία'', κείμενο από την kleidarotripa.gr και την Μαρίλη Μπουφίδου


ΠΗΓΗ: Ρίξτε μια ματιά στο LINK Αυτό είναι βία


Η Ζέτα Δούκα, εξομολογήθηκε την σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία που είχε υποστεί, όπως αναφέρει, από τον Γιώργο Κιμούλη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που ο ηθοποιός και σκηνοθέτης την έβρισε και την κλώτσησε, όταν δεν έκανε αυτό που της είπε.


Με αφορμή την αποκάλυψη της ηθοποιού ας μιλήσουμε για την συναισθηματική και λεκτική βία.


Τι είναι βία;


Βία, λοιπόν, είναι κάθε συμπεριφορά μέσω της οποίας ο πιο δυνατός (από άποψη σωματικής ή λεκτικής δύναμης, κοινωνικής ή οικονομικής θέσης) χρησιμοποιεί επιβολή – σωματική, λεκτική, συναισθηματική, κοινωνική, οικονομική ή σεξουαλική – πάνω στον πιο αδύνατο ή τον καταπιέζει (σκόπιμα ή μη) με επαναλαμβανόμενη τέτοια συμπεριφορά.


Υπάρχουν 4 μορφές βίας και κακοποίησης: σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και η λεκτική βία.


Οι κοινωνίες μας είναι διαμορφωμένες με κυρίαρχες αντιλήψεις και στερεότυπα. Παγκοσμίως, η πιο δεδομένη παράμετρος είναι ότι υπάρχει το πρώτο “κυρίαρχο” φύλο (αρσενικό) και το “υποδεέστερο” δεύτερο φύλο (θηλυκό). Αυτό είναι διπολική ετεροκανονική σεξιστική αντίληψη.


Που συναντάμε την συναισθηματική κακοποίηση;


Η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση απαντάται τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις πιο στενές, διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Υπάρχει παντού, από τον γονέα που ειρωνεύεται, καταπιέζει και απειλεί το παιδί του και τον σύζυγο που εκβιάζει οικονομικά τη σύζυγο του, από τον προϊστάμενο που απαξιώνει διαρκώς τις προσπάθειες και την απόδοση των υφισταμένων του, τον συνεργάτη που θα μιλήσει απότομα και υβριστικά, μέχρι την σύντροφο που ειρωνεύεται και κάνει σαρκαστικά σχόλια προς τον σύντροφό της, η συναισθηματική κακοποίηση ελλοχεύει σε κάθε μορφή σχέσης όπου υπάρχει κάποια άνιση κατανομή της εξουσίας και του ελέγχου.


Ψυχολογικές επιπτώσεις της βίας


Τα κοινωνικά, πολιτισμικά στερεότυπα και οι αξίες αναφορικά με την ανισότητα της ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχουν σαν αποτέλεσμα τα θύματα να νιώθουν ενοχή, θυμό, έλλειψη εμπιστοσύνης, καταθλιπτικό συναίσθημα, παθητικότητα, ψυχικό μούδιασμα και αποπροσωποίηση. Το ψυχικό τραύμα που βιώνουν, αρκετά συχνά μετατρέπεται σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, η οποία περιλαμβάνει παθολογικό άγχος, μειωμένη λειτουργικότητα, ψυχοσωματικές διαταραχές και διαταραχές ύπνου.


Πάρε πίσω την δύναμη σου


Η Σοφία Μπεκατώρου, η Ζέτα Δούκα, η Ευδοκία Ρουμελιώτη και πολλές ακόμη γυναίκες τολμούν να εκθέσουν και να εκτεθούν, γιατί δεν έχει σημασία τι είδους κακοποίηση έχεις υποστεί, ούτε υπάρχει βαρόμετρο σε αυτό. Σημασία έχει, ότι ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του.


Τώρα είναι η στιγμή που τα αυτιά ανοίγουν, ξεκλειδώνουν στόματα και κάποιοι σίγουρα θα χάσουν τον ύπνο τους.


Τσεκάρετε kleidarotripa.gr για περισσότερα κείμενα και αναλύσεις από την δημοσιογράφο, νεαρά κα.  Μαρίλη Μπουφίδου 






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου