Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Ξεθωριάζει το άστρο των Λεπέν... Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, στη γαλλική ακροδεξιά αναζητούν τον διάδοχό τους


Έναν χρόνο πριν στηθούν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ήδη στη γαλλική ακροδεξιά αναζητούν τον διάδοχο της Μαρίν Λεπέν.


Μια φορά την εβδομάδα μια ομάδα μελών του Εθνικού Συναγερμού συζητούν διαδικτυακά για την εκλογική στρατηγική του ακροδεξιού κόμματος ενόψει της αναμέτρησης της άνοιξης του 2022, ποια είναι τα ανερχόμενα αστέρια και εκφράζουν τα παράπονά τους για την πρόεδρο και αντίπαλο του Εμανουέλ Μακρόν στην κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας. «Όλοι μας είμαστε πεπεισμένοι ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα νικήσει στις εκλογές», είπε ένας εξ’ αυτών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της γαλλικής ακροδεξιάς, μιας επιτροπής 120 μελών που αποφασίζει την πολιτική γραμμή του κόμματος. «Πρέπει να βρούμε νέο υποψήφιο», συμπλήρωσε.


Οι δυσαρεστημένοι με την Λεπέν είναι μέλη της επιτροπής αυτής, αλλά και στελέχη από την περιφέρεια που μετέχουν κάθε Παρασκευή στις μυστικές, όπως επισημαίνει το Politico, τηλεδιασκέψεις και ορισμένοι εξ’ αυτών έχουν ήδη προτείνει την αντικατάσταση της αρχηγού πριν τις προεδρικές εκλογές. Κι ενώ η Λεπέν ετοιμάζεται να δοκιμάσει για τρίτη φορά την τύχη της στις κάλπες, ελάχιστοι περιμένουν ότι θα τα πάει καλύτερα από την περασμένη φορά, όταν πέρασε μεν στο β΄γύρο για να γνωρίσει συντριπτική ήττα από τον Μακρόν. Γι’ αυτό και σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα. «Θα δούμε ποιο θα είναι το μέλλον του Εθνικού Συναγερμού», λέει ο Νικολά Μπαϊ, βουλευτής του κόμματος, που όπως υπογραμμίζει, δεν μετέχει στις μυστικές τηλεδιασκέψεις. «Είναι πολύ πιθανόν ο νέος ηγέτης του κόμματος να μην φέρει το επώνυμο Λεπέν».


Το «βαρύ» επώνυμο της Λεπέν


Η Μαρίν Λεπέν θεωρείται από τα μεγαλύτερα ατού της ακροδεξιάς, αλλά για ορισμένους κι ένα από τα βαρίδια της στον δρόμο προς την άλωση του Ελυζέ. Αν και οι σκληρές θέσεις της στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, πολλοί ψηφοφόροι τη θεωρούν ανίκανη ή τους τρομάζει. «Η βάση του Εθνικού Συναγερμού έχει απλωθεί σ’ ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία. Η Μαρίν Λεπέν είναι η υπ’ αριθμόν ένα υποψήφια για εργαζόμενους και δεν είναι αμελητέα τα ποσοστά της μεταξύ των ηλικιωμένων, των διευθυντικών στελεχών και των απόφοιτων πανεπιστημίων», σημειώνει ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop. Ωστόσο, σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου έδειξε ότι το 56% των Γάλλων φοβούνται την Λεπέν. Και μολονότι κάποιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της ψαλίδας που τη χωρίζει από τον Μακρόν στο β΄γύρο, οι περισσότερες προβλέπουν ότι ούτε αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.


Η Λεπέν προσπαθεί μ’ ένα μπαράζ συνεντεύξεων σε πιο προσωπικούς τόνους να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα μιλώντας για τα αισθήματα και την οικογένειά της. «Οι Γάλλοι πρέπει να με γνωρίσουν καλύτερα, για να μπορέσουν να με κρίνουν καλύτερα», δήλωσε πρόσφατα. «Ίσως μια γυναίκα μαθημένη να δέχεται χτυπήματα στην αρένα της πολιτικής, να αρχίζει να φαίνεται πιο σκληρή και αυστηρή. Αλλά νομίζω ότι διαθέτω σήμερα την απαιτούμενη ωριμότητα να αφήσω στην άκρη αυτή τη σκληρότητα. Κάτω από το προφίλ της πολεμίστριας υπάρχει μια μητέρα».


Αποτυχία και στην τρίτη απόπειρα;


Αν θα αποδώσει καρπούς στην κάλπη η στρατηγική της αυτή μένει να φανεί. Όπως και να ‘χει το έργο της Λεπέν θα είναι δύσκολο, από τη στιγμή που δεν έχει ρίξει γέφυρες με άλλα κόμματα. Και οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν μια επανάληψη του σεναρίου των προηγούμενων εκλογών, όταν κατατροπώθηκε στο β΄ γύρο με τα δύο τρίτα των Γάλλων ψηφοφόρων να συσπειρώνονται απέναντί της πίσω από τον Μακρόν.


Κάποιοι, βέβαια, θεωρούν ότι ικανή μερίδα των ψηφοφόρων της Αριστεράς δεν θα στηρίξει αυτή τη φορά τον Γάλλο πρόεδρο, με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ να υποστηρίζει ότι ο Μακρόν «δεν είναι ανάχωμα [στην ακροδεξιά], αλλά γέφυρα» κι ότι πρόδωσε τους αριστερούς ψηφοφόρους. Αλλά η Λεπέν δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει το στίγμα της επικίνδυνης ακροδεξιάς. Προ ημερών μάλιστα εξέφρασε την υποστήριξή της σε μια ανοικτή επιστολή 20 απόστρατων στρατηγών, που υποστήριξαν ότι η Γαλλία οδηγείται σε «εμφύλιο» λόγω του ισλαμισμού και των πυρών που εξαπολύουν πολιτικοί κατά της αστυνομίας και προειδοποίησαν ότι ίσως χρειαστεί να επέμβει ο στρατός για να σώσει τους πολίτες…


Ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Λεπέν στη γαλλική ακροδεξιά;


Σε μια πρόσφατη συνάντησή της με λιγοστά μέλη του Εθνικού Συναγερμού στο πλαίσιο της περιοδείας της ενόψει των τοπικών εκλογών του Ιουνίου στη Γαλλία η Λεπέν πόζαρε μαζί τους για σέλφι. Δεν ήταν όμως όλοι όσοι παρευρέθηκαν ενθουσιώδεις οπαδοί της. «Νομίζω ότι το όνομα Λεπέν έχει φάει τα ψωμιά του», είπε μία οπαδός της ακροδεξιάς εκφράζοντας την προτίμησή της στον αντιπρόεδρο και ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, τον 25χρονο ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά. «Είναι χαρισματικός, τα λέει καλά. Θα μπορέσει να στήσει τη Γαλλία στα πόδια της», είπε.


Η Λεπέν έχει προσπαθήσει να ανανεώσει το προφίλ του κόμματος απομακρύνοντάς το από τις ξενοφοβικές του ρίζες και το επίμονο αίτημά της για αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Αλλά πολλοί ψηφοφόροι του Εθνικού Συναγερμού θα προτιμούσαν, όπως λένε, στη θέση της την ανεψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ, που «είναι καλή ομιλήτρια και ακούει». Και δεν είναι μόνον ψηφοφόροι, αλλά - σύμφωνα με εκλεγμένα στελέχη της ακροδεξιάς – ήδη είναι σε εξέλιξη μυστικές διαβουλεύσεις στον Εθνικό Συναγερμό για την μετά-Λεπέν εποχή, αλλαγές που μπορεί να επιταχύνει και η δεινή οικονομική θέση του κόμματος, που χρωστά πάνω από 22 εκατ. ευρώ – περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο στη Γαλλία.


Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιο από τα στελέχη θα τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, που απέπεμψε το 2015 τον ιδρυτή του (τότε αποκαλούμενου Εθνικού Μετώπου) και πατέρα της και ασκεί απόλυτο έλεγχο εξοστρακίζοντας ή περιθωριοποιώντας πιθανούς αντιπάλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου