Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Καρκίνος: Ένας Αγώνας για ΖΩΗ - Κείμενο από την Ραφαέλα Κατικαρίδου


***Υπογράφει η νεαρά κυρία, Ραφαέλα Κατικαρίδου


Καρκίνος. Και ποιός δεν παγώνει στο άκουσμα αυτής της λέξης ; Προκαλεί διάφορα συναισθήματα όπως απελπισία , θλίψη , πόνο , φόβο αλλά ταυτόχρονα πυροδοτεί μια ισχυρή θέληση για ζωή. Γιατί στην πραγματικότητα ο καρκίνος δε σημαίνει θάνατος αλλά ένας μεγάλος αγώνας για την ζωή . Σε τέτοιες καταστάσεις ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πόση δύναμη κρύβει πραγματικά μέσα του , καθώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι δυνατός. Μετά τη διάγνωση επέρχονται αλλαγές . Πολλές αλλαγές . Πέρα από αυτές του σώματος, οι οποίες συχνά είναι επώδυνες , έρχονται με τη σειρά τους και οι ψυχολογικές. Σε πρώτο στάδιο το άτομο σοκάρεται , απομονώνεται , ξεσπάει , φοβάται για το δύσκολο και άγνωστο μονοπάτι που έχει μπροστά του . Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθει το αίσθημα της αγανάκτησης και της αδικίας επειδή του έτυχε κάτι τέτοιο. Ύστερα από πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις, όπου το ένα συναίσθημα διαδέχεται το άλλο, επέρχεται η αποδοχή και η μεγάλη απόφαση για μάχη για την ζωή , όσο σκληρή, ίσως και άνιση, και αν είναι αυτή η μάχη. 


Κάπως έτσι ξεκινάει ο αγώνας. Ένας αγώνας με πολλά εμπόδια και έπαθλο το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αγαθό: την υγεία . Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουνε στην ζωή μας. Μαζί με μια τέτοια δοκιμασία έρχεται στην επιφάνεια και μια τεράστια εσωτερική δύναμη, η οποία εμφανίζεται ακριβώς όταν τη χρειαζόμαστε. Πολλοί άνθρωποι έχουνε την τάση να λυπούνται τα άτομα που πάσχουνε από ασθένειες όπως ο καρκίνος . Αυτό όμως είναι τεράστιο λάθος. Η λύπηση αξίζει σε άτομα τα οποία κάθονται με σταυρωμένα χέρια και δεν ξέρουνε να μάχονται. Στους ανθρώπους που παλεύουνε καθημερινά σκληρά για την υγεία και την ζωή τους καθώς και για όλα εκείνα που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε αυτονόητα , αξίζει μόνο ο θαυμασμός. Η συμπεριφορά των υπολοίπων δεν πρέπει να αλλάζει απέναντί τους. Δεν είναι ιδιαίτεροι η παράξενοι , απλώς περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Κάποιος ο οποίος πάσχει από καρκίνο συχνά νιώθει ότι η ζωή τον προσπερνά και αυτός λόγω της κατάστασής του δεν μπορεί να ακολουθήσει . Επιθυμεί να κάνει πράγματα αλλά η υγεία του τον εμποδίζει. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες … Μια κοπέλα που χάνει τα μαλλιά ή/και στο στήθος της … Και όμως αυτοί οι άνθρωποι φτάνουνε σε ένα στάδιο σοφίας: εκτιμούν τα απλά πράγματα στην ζωή , χαμογελούνε με κάθε ευκαιρία και ζούνε την κάθε στιγμή, κάτι που στους περισσότερους ανθρώπους διαφεύγει . Έτσι γίνονται πηγή καλοσύνης, αισιοδοξίας μα και παράδειγμα προς μίμηση για τους υπολοίπους. 


Μια μεγάλη δοκιμασία, όπως αυτή του καρκίνου , πέρα από τη δυσκολία που επιφέρει, αποτελεί μια καλή αφορμή για ξεσκαρτάρισμα . Κακές συνήθειες , τοξικοί άνθρωποι, επιφανειακές σχέσεις παύουν να έχουνε θέση στην ζωή του ατόμου . Από την άλλη ότι είναι ουσιαστικό, αυθεντικό και ξεχωριστό παραμένει και συνδράμει στον αγώνα και μέσα από αυτό ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο . Όταν ένα ζευγάρι , μια οικογένεια , μια φιλία έχει περάσει επιτυχημένα μέσα από μια τέτοια δοκιμασία , δεν έχει και πολλά να φοβάται στο μέλλον. Εάν υπάρχει κάτι που μετά βεβαιότητας ευχόμαστε όλοι είναι κάποια μέρα ο καρκίνος να εξαλειφθεί. Άμεσα η έμμεσα μας αφορά όλους για αυτό μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα με όποιον τρόπο δύναται ο καθένας όσους μάχονται με τη νόσο, να θαυμάζουμε όσους τα κατάφεραν να βγούνε νικητές μέσα από αυτήν τη σκληρή δοκιμασία και να τιμούμε πάντα εκείνους που χάθηκαν … Όλοι τους είναι μαχητές και φυσικά άξιοι σεβασμού. Στόχος είναι η νίκη έναντι της νόσου και ο δρόμος ως εκεί αν και είναι δύσβατος είναι γεμάτος εμπειρίες και συναισθήματα . Όλα τα άσχημα κάποτε περνούν… 


*** Συντάκτρια - Αναλύτρια Ανθρωπιστικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Ζητημάτων 

Ραφαέλα Κατικαρίδου, Απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης


Η Ραφαέλα Κατηκαρίδου είναι 25 ετών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως ενεργό μέλος σε διοικητικό συμβούλιο πολιτιστικού συλλόγου συμμετέχει κατά καιρούς σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Το τελευταίο καιρό ασχολείται επαγγελματικά με τον τομέα του τουρισμού. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ασχολείται με την φωτογραφία και τη μουσική. Ως λάτρης της rock και της metal αγαπάει επίσης και τις συναυλίες. 







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου