Υπογράφει η νεαρά κυρία,
Αλεξία Χαρακίδα
Πολιτικός Επιστήμονας – Δημοσιογράφος
Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη - Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ
ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ
ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ
Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ (Πανελλαδικά)
Ανέκαθεν στη διεθνή πολιτική όπως και στη σύγχρονη μεταμοντέρνα πραγματικότητα) η επίκληση του διεθνούς δικαίου που για την Ελλάδα αποτελεί πάγια θέση από το 1974 και μετά, καθίσταται πιο πρόσφορη όταν παρουσιάζεται ως εθνική επιλογή και όχι ως εθνική ανάγκη.
Πολλές φορές βλέπουμε η μάχη του (δια)λόγου καθίσταται πολύ πιο δυσχερής και καταντά “μαρτύριο της σταγόνας”, αν υπάρχει ανισορροπία ισχύος.
Ο λόγος του Τούρκου προέδρου δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη αποκρυπτογράφηση. Συνιστά έναν χείμαρρο που διεγείρει τα πλήθη και τον όχλο του.
Ο Ερντογάν από τη μια επιλέγει ξανά την τακτική των προκλήσεων, από την άλλη επιδιώκει ταυτόχρονα να φανεί στη διεθνή σκηνή ως υπέρμαχος του διαλόγου με την Ελλάδα. Μάλιστα χθες έκανε λόγο για συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθωριο της Συνόδου του ΟΗΕ.
H Τουρκία μετά από ένα ήρεμο καλοκαίρι, επέστρεψε στην τακτική των προκλήσεων για να δοκιμάσει τα ελληνικά όρια ,προκαλεί ξανά και η Αθήνα κράτα την ψυχραιμία της: Στο Μαξίμου θεωρούν ότι τα νέα τσαλίμια του Τούρκου προεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οφείλονται στον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η γεωγραφική θέση της χώρας μας μπορεί να λογιστεί ως ένα οξύμωρο σχήμα μεταξύ ευλογίας και κατάρας. Από τη μια το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας (όχι μόνο πια της κυβέρνησης) και ο ήλιος σμιλεύουν και δίνουν ξεχωριστά χρώματα στο ενδιαίτημα της πατρίδας μας.
Από την άλλη, όμως η γεωγραφία μας, καθιστά δυσχερή την όποια ανέμελη διαβίωση, καθώς γύρω από το ελληνικό έδαφος ,ο σουλτάνος καραδοκεί. Και αυτό ακριβώς το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό οξύμωρο καθόρισε, καθορίζει και θα καθορίσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Η τύχη της χώρας μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη Δύση και τον συνακόλουθο στρατηγικό προσανατολισμό. Κάθε άλλη αναμονή πληρώθηκε και στιγμάτισε τους όποιους εθνικούς πόθους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δυτικός προσεταιρισμός παρήγαγε πάντα ευεργετικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, ο Ερντογάν αναζητεί τρόπους να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Τουρκία. Γι'αυτό έστειλε τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Βαγδάτη, για να συναντήσει τον Σύριο ομόλογό του.
Το πρόβλημα που προέκυψε με την κρίση στο Αφγανιστάν, προκάλεσε ασφυκτική πίεση στον Ερντογάν, ο οποίος ενώ αρχικά φάνηκε διατεθειμένος να υποδεχτεί στην Τουρκία μερικές χιλιάδες Αφγανούς μετανάστες, μετά την πίεση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης άλλαξε τη δήλωσή του και πλέον η θέση του είναι, ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε έναν Αφγανό μετανάστη. Το μεταναστευτικό πλέον οδηγεί στην κατάρρευση της πολιτικής της Τουρκίας.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του δήλωσε «Πάντοτε το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας.
Εφόσον λοιπόν θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε».
Μάλιστα, απέδωσε την ένταση στην πίεση που αισθάνεται η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ελληνική διεθνή πρωτοβουλία για την EUMED δηλώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».
Υπογράμμισε πως «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου»,.
Αλεξία Χαρακίδα
Πολιτικός Επιστήμονας – Δημοσιογράφος
Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη - Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ
ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ
ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ
Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ (πανελλαδικά)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου