Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Στις κάλπες οι Ολλανδοί - Οι πιο αμφίρροπες οι βουλευτικές εκλογές εδώ και 20 χρόνια


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα έως τις 7 το απόγευμα, οι Ολλανδοί, για τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται αμφίρροπες, για το άτομο που θα διαδεχθεί τον Μαρκ Ρούτε στην πρωθυπουργία, έπειτα από 13 χρόνια. 


Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις αποτύπωναν μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους. Όμως, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία καταγράφηκε απροσδόκητη άνοδος της ακροδεξιάς, που πλέον είναι ανάμεσα στα φαβορί. 


Η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, από το κεντροδεξιό κόμμα του Μαρκ Ρούτε, μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. «Είναι καιρός», είπε η ίδια. 


Η γεννημένη στην Τουρκία Γεσιλγκιόζ έφτασε στην Ολλανδία σε ηλικία 8 ετών, με τον πρόσφυγα πατέρα της ο οποίος ζήτησε άσυλο. Η 46χρονη δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να περιορίσει τη μετανάστευση και προκάλεσε αντιδράσεις όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνασπισμού με το ακροδεξιό PVV. 


Ο Φρανς Τίμερμανς, πρώην επίτροπος της ΕΕ ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας Πράσινων-Εργατικών, ανέκτησε δυνάμεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αριστεροί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον Τίμερμανς με στόχο να εμποδίσουν ένα συνασπισμό της δεξιάς, έπειτα από ενδεχόμενη άνοδο του ακροδεξιού PVV του Γκέερτ Βίλντερς.


Πρόσφατα, ο Βίλντερς επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις, κάνοντας ελαφρώς πίσω σε ορισμένες από τις πιο επίμαχες θέσεις του. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα από τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, ενώ έριξε τους τόνους και σε ό,τι αφορά μερικές από τις αντιισλαμικές θέσεις του.


Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Πίτερ Όμτζιγκτ, καταγράφει μικρή οπισθοχώρηση μετά τη γρήγορη άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, έπειτα από τη δημιουργία του τον Αύγουστο. 


Ο 49χρονος Όμτζιγκτ, υπόσχεται να κάνει πιο αξιόπιστη την ολλανδική πολιτική, έπειτα από πολλά σκάνδαλα. Υιοθετεί κι αυτός σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Είχε πει επανειλημμένα πως δεν επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός, αλλά την παραμονή των εκλογών δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ειδικών.


Η μετανάστευση, το κόστος ζωής και η κρίση στο στεγαστικό, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους Ολλανδούς, ήταν τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.


Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να πάρει πάνω από 20% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι απαιτηθούν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Για τη συγκρότηση της απερχόμενης κυβέρνησης χρειάστηκαν 271 ημέρες, αριθμός ρεκόρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου