Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Νίκι Χέιλι: O δισεκατομμυριούχος Τσαρλς Κοχ στηρίζει την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές 2024


Πανίσχυρους συμμάχους απέκτησε η Νίκι Χέιλι στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ. H ισχυρή πολιτική οργάνωση γύρω από τον δισεκατομμυριούχο Τσαρλς Κοχ στηρίζει την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, παρέχοντας στη Χέιλι πρόσθετη οργανωτική δύναμη και οικονομικό βάρος καθώς η εκστρατεία εισέρχεται στις τελευταίες επτά εβδομάδες πριν από την πρώτη αναμέτρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικτύου Americans for Prosperity Action (AFP Action), «ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν είχαν την ευκαιρία τους. H Nίκι Χέιλι θα επικρατήσει του Τζο Μπάιντεν, θα μειώσει το χρέος των ΗΠΑ, θα τερματίσει τις αλόγιστες δαπάνες, θα διασφαλίσει τα σύνορα και θα απελευθερώσει την ενέργεια της Αμερικής».


Το δίκτυο Κοχ μέσω της Super PAC AFP Action ελέγχει εκατομμύρια δολάρια που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ομάδα στην προεκλογική εκστρατεία. Στις ΗΠΑ, τέτοιες «Επιτροπές Πολιτικής Δράσης» (PAC) επιτρέπεται να συγκεντρώνουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, αλλά δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των υποψηφίων. Η Χέιλι ποντάρει τώρα και στη στήριξη του δικτύου Κοχ, που μόνον κατά τις εκλογές για το Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε περισσότερες από δύο εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις με ψηφοφόρους, έστειλε εκπροσώπους του στα σπίτια 5,5 εκατ. ψηφοφόρων και έστειλε περισσότερες από 69 εκατομμύρια επιστολές. Η AFP αγόρασε τηλεοπτικό χρόνο και διαφημίσεις σε διάφορες πολιτείες, όπως η Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ και η Νότια Καρολίνα για να επηρεάσει συντηρητικούς ψηφοφόρους. Από τις αρχές του 2023, το πολιτικό δίκτυο που ιδρύθηκε από τους βιομηχάνους Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια, καθώς επιδιώκει «να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικανούς να ξεπεράσουν τον Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με αξιωματούχο του ομίλου.


Μένει να αποδειχθεί αν η υποστήριξη του AFP Action θα προσφέρει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στη Χέιλι. Πάντως, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κι άλλοι χορηγοί και δωρητές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κοχ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η 51χρονη Χέιλι βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές. Σύμφωνα με τον ιστότοπο στατιστικών FiveThirtyEight, ο Τραμπ προηγείται του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα εξασφαλίζει περίπου το 13% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 10% της Χέιλι. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου 2024 και οι πρώτες προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου