Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

The ReMARKables InterViews Vol. 312: Η Αλεξάνδρα Κρητικού, Πολιτική Επιστήμονας και Διεθνολόγος, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News BlogSpot



The ReMARKables InterViews Vol. 312: 

Η νεαρά κυρία, ενεργή πολίτης και ακούραστο νιάτο, Αλεξάνδρα Κρητικού,

Πολιτική Επιστήμονας και Διεθνολόγος, 

μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News BlogSpot 


Ποια είσαι αγαπητή φίλη; 


Ονομάζομαι Κρητικού Αλεξάνδρα και είμαι 24 ετών. Είμαι Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος με μεταπτυχιακό στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές και εξειδίκευση στην Ψηφιοποίηση της Περιφέρειας Αττικής. Τα τελευταία 4 έτη εργάζομαι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας της Βουλής των Ελλήνων ενώ στον ελεύθερο μου χρόνο δραστηριοποιούμαι εθελοντικά στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης αναπήρων προσώπων. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στα Σεπόλια ενώ έλκω την καταγωγή μου από την Άρνα Λακωνίας και το Δώριο Μεσσηνίας.  Αποφοίτησα από το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου της Κορίνθου. Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία καθώς διετέλεσα πρόεδρος πενταμελούς και δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου μου και σήμερα είμαι γραμματέας του Συλλόγου Αρνιωτών Αθήνας. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι σεμινάρια πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης αλλά και πυρασφάλειας - πυροπροστασίας ενός τόπου. Έχω συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζω το 3ο Τακτικό Συνέδριο της Σχολής μου με θέμα: «Δημοκρατία, ανάπτυξη, ασφάλεια: πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας» καθώς και σε συνέδρια όπως το EUropa.S. και το Rhodes MRC: “Model Regional Co-operation”. Σε μια εποχή όπου «νέοι» και «πολιτική» συνάπτουν μια σχέση αμοιβαίου αποκλεισμού, επιθυμώ ως νέα πολίτης να γεφυρώσω το χάσμα και να δραστηριοποιηθώ δυναμικά και στοχευμένα.


Θέλω να μου πεις το μεγάλο θετικό και το μεγάλο αρνητικό της επιστήμης σου; 

Του κλάδου σου, του δικού σου πεδίου! 


Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις. Ο κλάδος της Πολιτικής Επιστήμης επιχειρεί να συλλάβει και να ερμηνεύσει τις διάφορες μορφές του πολιτικού φαινομένου ενώ ο κλάδος των Διεθνών Σχέσεων επιχειρεί να συνθέσει τη συστηματική εξέταση γεγονότων και συμβάντων με τη θεωρητική ανάλυση του γίγνεσθαι της διεθνούς πολιτικής. Δύο φαινομενικά διαφορετικοί αλλά στην πραγματικότητα άκρως αλληλένδετοι επιστημονικοί κλάδοι που χαρακτηρίζονται από μοναδική διεπιστημονικότητα, περιλαμβάνοντας μαθήματα τόσο από τα πεδία των επιστημών των οικονομικών, της νομικής, της διπλωματίας, της ιστορίας όσο και της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνιολογίας και του πολιτισμού. Ωστόσο αυτός ακριβώς ο πλουραλιστικός τους χαρακτήρας εκτός από μεγάλο θετικό δύναται να αποτελέσει τροχοπέδη σε έναν νέο φοιτητή δίχως σαφή τίτλο αποφοίτησης με αποτέλεσμα η μεταπτυχιακή εξειδίκευση να αποτελεί μονόδρομο για την μελλοντική επαγγελματική του αποκατάσταση.


Σκέψου ότι εχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της γενιάς μας

και της πόλης σου, ας πούμε 17 ετών, πιο μικρή μικρος από σενα, τώρα ξεκινάει... 

Τι της/του λες για το αύριο! Τι να προσέξει, τι να στοχεύσει...


Φίλε μου, θα σου μιλήσω όπως μιλάω στον μικρότερο 18χρονο αδελφό μου και θα σε συμβουλεύσω να ακολουθήσεις το ένστικτο και την καρδιά σου διότι τα δύο αυτά πολύτιμα εφόδια είναι που θα σε οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο και το στόχο σου. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη γι’ αυτό δεν χρειάζεται απογοήτευση όσο πείσμα, επιμονή και υπομονή. Να στοχεύεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σου και να επενδύεις στις σπουδές σου καλλιεργώντας συνάμα το πνεύμα και την κριτική σου σκέψη. Το «αύριο» χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ ανθρώπους σκεπτόμενους και πολίτες ενεργούς.


Θέλω πολύ να σε ακουσω... στο μεγάλο και σπουδαίο θέμα; 

Κοπέλα και Γυναίκα στην Πολιτική, κάθε θεσμικής βαθμίδας, τι σημαίνει όλο αυτό για σένα αγαπητή φίλη; 

Πες μας 3 Ελληνίδες, Ευρωπαίες, είτε από Δύση, Ανατολή δεν μας ενοχλεί, Γυναίκες, που θαυμάζεις πολύ! 

Από τον οποιοδήποτε εργασιακό και Επιστημονικό χώρο. 

Εν ζωή είτε αποθανούσες. Ότι έχεις στο μυαλό σου... έτσι για κλείσιμο!


Κοπέλα και Γυναίκα στην Πολιτική; Μόλις αυτή η ερώτηση πάψει να διατυπώνεται, θα έχει πραγματοποιηθεί ένα “step to success” και πιο συγκεκριμένα, θα έχει δημιουργηθεί ένα “σκαλοπάτι” προς την ουσιαστική κοινωνική ισότητα. Μία ακόμη ευκαιρία για αναδιαμόρφωση της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής. Όσον αφορά στις τρεις γυναικείες προσωπικότητες που θαυμάζω, θα αναφερθώ πρώτα απ'όλα στην προσφάτως αποθανούσα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ιδρύτρια του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια", του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ''Ελπίδα'', Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco με βραβείο "Νέλσον Μαντέλα" από τον ΟΗΕ, μία ελληνίδα γυναίκα με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο τριάντα ετών έναντια του καρκίνου της παιδικής ηλικίας και υπέρ των δικαιωμάτων και της προστασίας των παιδιών καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Μεταξύ άλλων αξιοθαύμαστων γυναικών, βρίσκεται και η Γουόρις Ντίρι, Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών με καταγωγή από τη Σομαλία που ήρθε αντιμέτωπη στα έξι της χρόνια με την κλητοριδεκτομή, ένα μαρτυρικό έθιμο και συνάμα, καλά ριζωμένο φαινόμενο έμφυλης βίας, στο οποίο υπόκειται το γυναικείο σώμα δηλώνοντας πλήρη υποταγή στον άνδρα. Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την γυναίκα της διπλανής πόρτας, όλες εμάς που καθημερινά υποδυομάστε πληθώρα ρόλων που μας έχει αναθέσει η κοινωνία, όσο καλύτερα γίνεται, ξεπερνώντας κάθε φορά τα προσωπικά μας όρια για να ανταπεξέλθουμε. Δηλαδή να επιβιώσουμε, να ακουστούμε αλλά και να ξεχωρίσουμε. 


Γιατί Κεντροδεξιά το 2023; 

Στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στη Δύση ευρύτερα; 

Ποιο το μεγάλο μας ατού ως ''μεγάλη φιλελεύθερη, πατριωτική, ευρωπαϊκή παράταξη'';


Ο πολλαπλασιασμός των μεγάλων και σύνθετων οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών ζητημάτων παρέα με την έξαρση του λαϊκισμού και της ροπής προς την ακροδεξία διεθνώς δημιουργούν κατα τη γνώμη μου, την επιτακτική ανάγκη για να στραφούμε και να στηρίξουμε την κεντροδεξιά ως σημείο συνάντησης της υγιούς φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και του απαραίτητου κράτους μέριμνας για όλους. Δηλαδή επιστροφή στον υγιή καπιταλισμό και ταυτόχρονα διασφάλιση της ποιότητας των δημόσιων αγαθών: παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη.









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου