Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Γεννήθηκε λοιπόν η Νέα Αριστερά... - Το νέο -9ο στον αριθμό- κόμμα εντός της παρούσας Ελληνικής Βουλης - Ποιοι είναι, τι λένε, πως προχωράνε και τι θέλουν


Με την ανακοίνωση του ονόματος του νέου φορέα από τον κo. Αλέξη Χαρίτση, της «Νέας Αριστεράς» στελέχη του έδωσαν στη δημοσιότητα και το λογότυπο με το οποίο θα πορευτούν. Αυτό, αποτελείται από ένα ανθρωπάκι σε σχήμα βέλους, το οποίο κοιτάζει ψηλά και αριστερά.  Μάλιστα, έκαναν άμεσα και κάλεσμα στους πολίτες με το σύνθημα «έλα μαζί μας», με τις εγγραφές μελών να έχουν ξεκινήσει. 


Σε μια εκδήλωση που παρέστησαν όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι 11 βουλευτές και εκατοντάδες στελέχη από την Ομπρέλα και τους 6+6, ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, παρουσίασε τους στόχους της «Νέας Αριστεράς», όπως θα είναι το όνομα του νέου σχηματισμού. Η Νέα Αριστερά θα δώσει την πρώτη κοινοβουλευτική της μάχη στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αύριο θα σταλεί και η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία οι 11 θα ανακοινώσουν τη συγκρότηση της ΚΟ και το όνομά της. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, στη σύντομη ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του νέου σχήματος, έκανε λόγο για έναν «νέο ηθικό ρεαλισμό» και επισήμανε: «Θέλουμε μια αριστερά που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση της χώρας, με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που έχει τη βούληση να αλλάξει σήμερα τη ζωή των πολιτών και όχι τη Δευτέρα Παρουσία. Που θα αποτελεί νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από μοναρχισμούς. Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Ξεκινάμε με επίκεντρο την ΚΟ, την προσπάθεια επιστροφής στη ζωή των αριστερών προοδευτικών πολιτών. Εκείνων που απέχουν και αδιαφορούν επειδή η πολιτική δεν απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική… αλλιώς».


Παράλληλα, περιέγραψε πως «θέλουμε μια αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικούς καβγάδες στο διαδίκτυο, αλλά θα δίνει μάχη μέσα στην κοινωνία και θα προτείνει πραγματικές λύσεις με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με ισότητα, δικαιοσύνη, δουλειά, κοινωνικό κράτος και δημοκρατία που θα βαθαίνει το περιεχόμενό της». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ηγετική ομάδα «κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, παράγει σκανδαλολογικό λαϊκισμό, έχει συντηρητικές θέσεις». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «μια νέα αρχή για την αξιοπρέπεια και τη συνείδησή μας». Αν και όπως είπε δεν ήταν εύκολο, πρόσθεσε πως «εύκολο είναι τελικά αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου». Μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον Αλέξη Χαρίτση, «που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας», και κάλεσε «όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση» να κινητοποιηθούν «για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς».


Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν», και «δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κυριαρχία της ΝΔ και την αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να την αντιμετωπίσουν. Να μην περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αλλά να δράσουμε άμεσα. Σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών αξιών. Γνωρίζουμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν θα φοβάται την αλλαγή και θα συνεχίσει να μαθαίνει και να δημιουργεί μαζί με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους της τέχνης. Ριζοσπαστικά, ρεαλιστικά, αριστερά, οικολογικά και φεμινιστικά. Να δείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να γίνει υπόθεση των πολιτών, της κοινωνίας». Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, χαριτολογώντας: «Το τελευταίο απεριτίβο πριν το κυρίως πιάτο. Αν και είναι νόστιμα τα απεριτίβο!». Για να συνεχίσει: «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα, του αυτομαστιγώματος. 


Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής». Παρόντες ήταν όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, ενώ και ο ευρωβουλευτής κος. Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του επανέλαβε ότι θα στηρίξει το νέο κόμμα, το οποίο θα έχει εκπροσώπηση έτσι και στην Ευρωβουλή.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου