Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Ανένδοτος Αγώνας Εμμαν. Μακρόν στον λαϊκισμό στην ακροδεξιά και την αριστερά: «Η Γαλλία θα παραμείνει Γαλλία!» - Μέτρα για οικονομία, παιδεία, καθημερινότητα, νόμο και τάξη


Στην επιβολή του νόμου και της τάξης, την παιδεία και την εκπαίδευση εστίασε ο κος. Εμμανουέλ Μακρον σε μεγάλη Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να βάλει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς και της αριστεράς στη Γαλλία. Αφού αποκάλυψε ότι θα μεταβεί στο Κίεβο τον Φεβρουάριο και έταξε πρόσθετη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία ο Κεντρώος Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να περιοριστεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες τηλεοράσεων και Η/Υ, να επιστρέψουν οι σχολικές ποδιές πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία και διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος με την ιδέα οι μαθητές των δημοτικών σχολείων να μαθαίνουν υποχρεωτικά τον εθνικό ύμνο της χώρας και γαλλικά και ευρωπαϊκά σπουδαία κλασσικά ποιήματα, υποσχόμενος για μια Γαλλία της «κοινής λογικής και ομαλής καθημερινότητας». Λίγες μέρες μετά τον διορισμό του νεότερου ΠΘ της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ κι ενώ προσπαθεί να περιορίσει τα κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές εις βάρος της κεντρώας παράταξής του ο Μακρόν ανέπτυξε το όραμά του για τη Γαλλία εστιάζοντας στον νόμο και την τάξη, τις πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και την Παιδεία. 


Ο κος. Μακρόν, το πολιτικό περιθώριο ελιγμών του οποίου περιορίζεται από την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, κάλεσε τους Γάλλους να είναι ενωμένοι για να κάνουν ισχυρότερη τη χώρα και υποσχέθηκε νέα δέσμη φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του, ώστε να τονώσει την οικονομία, τονίζοντας ότι «η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα είναι να παράγει περισσότερο και να καινοτομεί περισσότερο». «Η Γαλλία θα είναι ισχυρότερη αν κερδίσει ξανά την οικονομική της ανεξαρτησία», τόνισε ο κος. Μακρόν σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι καλύτερος τρόπος για να φέρει σε ισορροπία την οικονομία. Ο Κεντρώος Μακρόν επεσήμανε ότι τα μέτρα που σχεδιάζει αποσκοπούν στο «να παραμείνει Γαλλία η Γαλλία». Εστίασε στον αγώνα των ψηφοφόρων των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να τα βγάλουν πέρα και υποσχέθηκε τόνωση των επιχειρήσεων με περιορισμό της γραφειοκρατίας, επιδιώκοντας να αφήσει πίσω τις αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το νόμο για το μεταναστευτικό. Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, πρόσφατα κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για να τους ζητήσει «να καθορίσουν την καλύτερη χρήση των οθονών» από μικρά παιδιά, καθώς οι οικογένειες των Γάλλων αγνοούν πόσο χρόνο επιτρέπεται να αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση, τον Η/Υ ή τα κινητά τους τηλέφωνα. Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν περιορισμοί ο Μακρόν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.


Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι σχολικές ποδιές θα επιστρέψουν πιλοτικά σε περίπου 100 σχολεία και τόνισε ότι όλοι οι μαθητές γυμνασίων θα πρέπει θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μαθήματα θεάτρου - πολιτισμού - τέχνης. Ο κος. Μακρόν τόνισε ότι θέλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μειωμένων γεννήσεων στη Γαλλία και να δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης υπογονιμότητας, ενώ είπε ότι η γονική άδεια θα είναι λιγότερης διάρκειας (έξι μήνες για κάθε γονιό) από ό,τι τώρα, αλλά καλύτερα αμειβόμενη. Παράλληλα, στην προσπάθειά του να κόψει τη φόρα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν, ο κος. Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές φόρων στα μεσαία εισοδήματα. Όπως είπε «υπάρχει ένα τυφλό σημείο στη Γαλλία, που σημαίνει ότι πολλοί από τους συμπατριώτες μας κερδίζουν μεν πολλά για να δικαιούνται κρατική βοήθεια, αλλά όχι αρκετά για να ζουν καλά». Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι το κόμμα της Λε Πεν δεν έχει παρουσιάσει κάποιο βιώσιμο μανιφέστο και δεν λέει την αλήθεια στους ψηφοφόρους: «Ο Εθνικός Συναγερμός έχει εξελιχθεί στο κόμμα της εύκολης οργής», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου