Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Σάρα Βάγκενκνεχτ: Η παρούσα Αριστερά έχει εξελιχθεί σε άδεια ταμπέλα - Αριστερή οικονομική πολιτική, δεξιά στο μεταναστευτικό, φιλορωσική στην εξωτερική πολιτική - Νέο Αριστερό Κόμμα στην Γερμανία


Το νέο της κόμμα παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Σάρα Βάγκενκνεχτ, ένα κόμμα που σκοπεύει να αποτινάξει τις ταμπέλες με ένα μείγμα αριστερόστροφης οικονομικής πολιτικής, συντηρητικές θέσεις στο μεταναστευτικό και φιλορωσικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική.


Η απόφαση για την ίδρυση του νέου κόμματος με την προσωρινή επωνυμία «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – υπέρ της Λογικής και της Δικαιοσύνης» (BSW), που ίδρυσε η πολιτικός από την Ιένα της Θουριγγίας, η οποία επί πολλά χρόνια καθόρισε τον χαρακτήρα του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), μέχρι την αποχώρησή της τον περασμένο Οκτώβριο, αντανακλά την κρίση, την οποία διέρχονται αυτή την περίοδο στη Γερμανία τα αριστερά κόμματα, τόσο η Linke, όσο και το SPD και οι Πράσινοι.


Η Βάγκενκνεχτ φιλοδοξεί, όπως είπε, το κόμμα της να ανακατέψει την τράπουλα στη γερμανική πολιτική σκηνή και να καθιερωθεί ως πραγματικό λαϊκό κόμμα, που θα μετάσχει φέτος στις ευρωεκλογές και αναμετρήσεις σε κρατίδια της Γερμανίας.


Η Βάγκενκνεχτ, που κράτησε την έδρα της στη Μπούντεσταγκ μετά την αποχώρησή της από το Κόμμα της Αριστεράς, είπε ότι το BSW θα εργαστεί για την υπέρβαση της «ανικανότητας και της αλαζονείας» του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων του Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι πολλοί Γερμανοί ψηφοφόροι «νιώθουν εγκαταλελειμμένοι».


Τον αρχικό πυρήνα του BSW, που θα αλλάξει όνομα πριν τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου του 2025, θα απαρτίζουν οι Βάγκενκνεχτ και κάπου 40 πρώην σύντροφοι του Κόμματος της Αριστεράς και θα εργαστούν για την διεύρυνσή του ώστε να μετάσχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία στο εγγύς μέλλον. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής με ποια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο θα συστοιχηθεί το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, καθώς η ηγεσία του έχει τονίσει ότι οι υφιστάμενες ταμπέλες δεν συνάδουν με το πρόγραμμά του.


Η Βάγκενκνεχτ είπε ότι το κόμμα της θα αποφύγει τον χαρακτηρισμό του «αριστερού» καθώς ο όρος στερείται πλέον πραγματικού νοήματος, αφού έχει καταλήξει να ταυτίζεται με τις "woke”, αριστερές ιδέες – την επαγρύπνηση δηλαδή εναντίον της κοινωνικής αδικίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων – που απασχολούν πρωτίστως ακαδημαϊκούς και μορφωμένους ανθρώπους της Αριστεράς, αλλά όχι τους απλούς πολίτες,


Μέχρι στιγμής το BSW έχει παρουσιάσει μόνον ένα πολύ γενικό περίγραμμα των πολιτικών του, αλλά η Βάγκενκνεχτ και οι συνεργάτες της υποσχέθηκαν ότι θα επεξεργαστούν έναν λεπτομερέστερο κατάλογο στόχων τους ερχόμενους μήνες σε συντονισμό με πολίτες και ειδικούς.


Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το κόμμα της Βάγκενκνεχτ μπορεί να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά και ότι η ίδρυσή του σηματοδοτεί το τέλος του Κόμματος της Αριστεράς, το οποίο μολονότι κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με κορυφαία υποψήφια τη γνωστή και διεθνώς θαλάσσια διασώστρια και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε, παραμένει ακόμη κάτω από το 5% στις δημοσκοπήσεις. Το πρώτο τεστ για το πόσο καλά θα τα πάει το BSW έναντι του AFD θα είναι οι εκλογές το φθινόπωρο στα ομόσπονδα κρατίδια του Βραδεμβούργου, της Σαξωνίας και της Θουριγγίας στην ανατολική Γερμανία.


Στη χθεσινή, δίωρη συνέντευξη Τύπου εκτός από τα πυρά κατά της κυβερνητικής συμμαχίας, που «διχάζει» τη Γερμανία, η Βάγκενκνεχτ τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών στη χώρα για την κατάργηση αγροτικών επιδοτήσεων: «Βλέπουν [οι αγρότες] μια κυβέρνηση που δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο από το να πάρει τα λίγα λεφτά που έχουν απομείνει στις τσέπες τους», είπε.


Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του κόμματός της η Βάγκενκνεχτ είπε ότι το BSW θα εστιάσει στην εγκαθίδρυση «κοινωνικής δικαιοσύνης» υποστηρίζοντας αριστερές οικονομικές πολιτικές – εργασιακή ασφάλεια, υψηλότεροι μισθοί, γενναιόδωρα επιδόματα και ένα ανανεωμένο φορολογικό σύστημα - σε συνδυασμό με μια περιοριστική μεταναστευτική πολιτική. Η Βάγκενκνεχτ υποστήριξε ότι το «ισχύον σύστημα ασύλου της Γερμανίας έχει αποτύχει», προσθέτοντας ότι οι συγκρούσεις ανά την υφήλιο δεν μπορούν να επιλυθούν με τη χορήγηση ασύλου. Αντίθετα, εκπρόσωποι της BSW λένε ότι πιστεύουν στην επίλυση συγκρούσεων, που γεννούν τις μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές, λόγος για τον οποίο αντιτίθενται στην πώληση όπλων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και στον εξοπλισμό της Ουκρανίας, που αμύνεται κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και κατοχής.


Η Βάγκενκνεχτ και το κόμμα της απορρίπτουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, αλλά και το ΝΑΤΟ, που όπως λένε «συμβάλλει στην παγκόσμια αστάθεια», δημιουργώντας μια «αίσθηση απειλής» - το ίδιο επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων το 2008 στη Γεωργία και το 2014 και το 2022 στην Ουκρανία.


Πέραν τούτων το BSW αντιτίθεται και στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα και της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Το πρώτο συνέδριο του κόμματος της Βάγκενκνεχτ έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου