Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Η Κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία και πάλι στιβαρά στο πορτογαλικό τιμόνι - Η λαϊκίστική αντι-ευρωπαϊκή ακρα-δεξιά ανέβηκε πολύ!!! - Απόχη στο 35%


Δύσκολη η επόμενη ημέρα με τον συνασπισμό των κεντροδεξιών κομμάτων να μην εξασφαλίζει αυτοδυναμία και την ακροδεξιά να κρατάει τα κλειδιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Νίκη της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD) και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς καταγράφεται στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, εκτός των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, η φιλελεύθερη κεντροδεξιά και οι συντηρητικοί της σύμμαχοι συγκεντρώνουν ποσοστό 30% και εκλέγουν 79 βουλευτές, έναντι 29% της πράσινης-σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς που καταλαμβάνει 77 έδρες. Το ακροδεξιό κόμμα ''Chega'' ξεπέρασε το 18% και εκλέγει 48 βουλευτές έναντι 12 εδρών που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο!!!

 

Από την πλευρά του, ο ακραίος λαικιστής ηγέτης του Τσέγκα, Αντρέ Βεντούρα, προθυμοποιήθηκε για μια κυβερνητική συνεργασία. «Η Πορτογαλία μπορεί να κυβερνηθεί από όλα τα δεξιά κόμματα», είπε. Ωστόσο ο Λουίς Μοντενέγκρο είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο προεκλογικά και επανέλαβε την άρνησή του και μετεκλογικά, τουλάχιστον προς ώρας. Ο νικητής των εκλογών στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να μην συνάψει καμία είδους πολιτική συμφωνία με την ακροδεξιά!!! Ο ηγέτης του πρώην κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) αποδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, ενώ ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, δήλωσε ότι αναμένει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στη βουλή των 230 εδρών. «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνάμε» και «να αλλάξουμε την πολιτική», τόνισε ο Λουίς Μοντενέγκρο μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Λισαβόνα. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δηλώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε», πρόσθεσε.  Επανέλαβε ωστόσο ότι αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη ενός ακροδεξιού κόμματος Chega. «Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου», διαβεβαίωσε έντονα και καθαρά. 


«Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ζητώντας «από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση. Ο επικεφαλής του κόμματος Αντρέ Βεντούρα δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του. Η αποχή ξεπέρασε το 35% και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου