Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ότι εξέφρασα σήμερα στην Γενική συνέλευση


Ότι εξέφρασα σήμερα στην Γενική συνέλευση

Φίλες και φίλοι,
Θέλω μέσα απ’ την καρδιά μου να σας πω ένα μεγάλο μπράβο! Μπράβο για την παρουσία σας σήμερα εδώ! Η παρουσία μας σήμερα εδώ γεμίζει τις καρδιές μας αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία! Είμαστε σήμερα εδώ, φοιτήτριες και φοιτητές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, έτοιμοι για έναν αγώνα. Αγώνα δίκαιο για τα δικαιώματα μας. Με τη συμμετοχή, το κουράγιο και τη δράση μας μπορούμε ν’ αλλάξουμε το Παράρτημα μας! Είμαστε εδώ γιατί, πέρα και πάνω απ’ τις παρατάξεις, βάζουμε την σχολή μας. Είμαστε εδώ γιατί δεν το βάζουμε κάτω! Αρνούμαστε να παραδοθούμε σε αυτή την εκπαιδευτική κρίση! Ξέρουμε ότι έχουμε ευθύνη, ευθύνη απέναντι στον ΤΕΙ να δράσουμε. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για συγκροτημένες θέσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Για ιδέες δημιουργίας, για ιδέες  αλλαγής.
Είμαστε εδώ φοιτητές από κάθε τμήμα της Καστοριάς! Ήρθαμε, αποφασισμένοι να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Η συνάντησή μας σήμερα εδώ δεν είναι μια συνηθισμένη γενική συνέλευση. Μέσα στη μεγάλη αυτή αίθουσα εκφράζεται και εκπροσωπείται η αληθινή ζωή: η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Είμαστε όλοι εδώ, μαζί, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που τους άλλαξε η κρίση και τους ταρακούνησε το σχέδιο νόμου Αθηνά.
Επιτρέψτε μου τώρα να μιλήσω για το τμήμα μου!
Το αντικείμενο της σχολής μας συνάδελφοι καταργείται και η σχολή μας συγχωνεύεται με κάποιες άλλες έχοντας σχετικά έως και εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.  Είναι ένα τμήμα ενεργό με παιδιά που πραγματικά έχουν όραμα και ιδέες. Είμαστε κοντά στους 4000 εγγεγραμμένους φοιτητές. Η εκπαίδευση είναι το μέγιστο αγαθό, πόσο μάλλον στις μέρες μας. Πόσο μάλλον εν έτη 2013, που θέλουν με κάθε τρόπο να μας το στερήσουν. Το αντικείμενο σπουδών μας έχει άμεσα σχέση με τον χώρο της επικοινωνίας, ενώ οι κύριοι επιτελείς του υπουργείου μας τοποθετούν σε έναν κάλαθο ανακύκλωσης μαζί με σχολές που έχουν σχέση με διοίκηση και οικονομία, ναι μεν είμαστε κοντά σαν αντικείμενο σπουδών, αλλά όχι το ίδιο!
Η συγχώνευση αυτή είναι παράλογη αφού το αντικείμενο μαθημάτων των υπό συγχώνευση τμημάτων ΔΕΝ περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα του δικού μας τμήματος όπως Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Πολιτική, Κοινωνία, ΜΜΕ και πολλά άλλα. Είναι ένα τμήμα που το αγαπώ… ένα τμήμα που επέλεξα να μείνω, έπειτα και από άλλες ευκαιρίες που είχα μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις!
Αποδοχή του σχεδίου συνεπάγεται…
Κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.
Υποβάθμιση ίσως του πτυχίου των ήδη αποφοιτησάντων, αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα!
Ανασφάλεια και απογοήτευση για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποια μαθήματα θα τους αναγνωριστούν στο νέο πτυχίο. 
Παράλογη παύση ενός τμήματος με πολύ μεγάλη ζήτηση, άριστη υλικοτεχνική υποδομή και καινούρια κτίρια.


Με βάση τα ανωτέρω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα …
-Οι φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, που να πάνε να σπουδάσουν; Σε ιδιωτικές σχολές ή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού;
-Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αναβάθμιση του τμήματος και την ορθή του λειτουργία του τμήματος, πάνε χαμένα;
-Γιατί απαιτούν από εμάς να σπουδάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε επιλέξει μέσω πανελληνίων εξετάσεων;
-Με ποια λογική καταργούνται οι Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα;

Από την άλλη…
Έχουμε από πίσω τους γονείς μας, οι οποίοι με τόσους κόπους και μόχθο παλεύουν για να μας σπουδάσουν… και μέχρι τώρα άξια το καταφέρνουν! Πέρα από εμάς και τις οικογένειες μας είναι και το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί κομμάτι της σχολής μας και απαρτίζεται από σπουδαίους επιστήμονες οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, άτομα με όνειρα, ιδέες, άτομα με αρχές και ιδανικά, άτομα τα οποία είναι δίπλα στον φοιτητή, έχουν οικογένειες και παλεύουν μαζί μας κάθε μέρα… κάποιοι ακόμη και για τα βασικά!
Προτείνω…
     Και δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση φοιτητών.
    Πανστρατιά όλων των ακαδημαϊκών πολιτών του ΤΕΙ μας, δηλ. φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων.
    Αφήστε πέρα και στην άκρη όλους τους παραταξιακούς κοτσαμάνηδες και παρατρεχάμενους και ας ενωθούμε όλοι οι άλλοι, γνήσια και αδογμάτιστα… γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι, ανεξάρτητοι και απλοί φοιτητές σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε όλα όσα έρχονται!
Δημιουργία βιβλίου ονομαστικών υπογραφών κατά των αλλαγών που μας πλαισιώνουν.
   Άμεση και έμμεση καθώς και με κάθε τρόπο προβολή των θέσεων μας, σε τοπικούς φορείς και ΜΜΕ, σε κοινωνικά δίκτυα και μπλοκ και σε κάθε μορφής μέσου και επικοινωνίας.
Κλείνοντας…
Σε αυτό το σημείο καταθέτω τους θερμούς μου χαιρετισμούς στους συναδέλφους μας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων! Παιδιά να είστε καλά! Καλή δύναμη!
Συνοψίζοντας…
Φίλοι μου! Είμαστε όλοι εδώ, άτομα που είδαν, όπως λέει ο Καζαντζάκης, «την αυλαία να σηκώνεται». Πιστεύω ότι είμαστε το πιο ζωντανό κομμάτι του Παραρτήματος. Άνθρωποι που ξέρουμε έστω και τώρα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν στραβός ο γιαλός αλλά εμείς στραβά αρμενίζαμε. Και θέλουμε αυτό να το αλλάξουμε γιατί είμαστε εκφραστές των φοιτητών που θέλουν και μπορούν. Στο χέρι μας είναι. Ελάτε να κάνουμε κάτι ενιαίο, τη δύναμη που θα μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε ευκαιρίες. Γιατί όπως λένε στην Επικοινωνία... δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Στο Εμπόριο... δεν υπάρχουν όρια!
και στην Πληροφορική, βασίζεται το σήμερα και το μέλλον...! Έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Έχουμε τη δύναμη να το διεκδικήσουμε. Αξίζει να προσπαθήσουμε! Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Εμείς είμαστε κύριοι και διαμορφωτές του μέλλοντος μας! Να είστε καλά!

Φοιτητής του τμήματος ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου