Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τι προκαλεί/Τι είναι η μαγνητική καταιγίδα που θα χτυπήσει σήμερα την Γη...?!


Τι προκαλεί/Τι είναι η μαγνητική καταιγίδα που θα χτυπήσει σήμερα την Γη...?!

Σήμερα αναμένεται να «χτυπήσει» τη Γη η ισχυρή μαγνητική καταιγίδα που προκλήθηκε από την ηλιακή έκρηξη που αναστάτωσε τους επιστήμονες στις 22 Μαΐου.

Οι μαγνητικές καταιγίδες είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων και δημιουργούνται όταν τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων (πρωτόνια και ηλεκτρόνια) εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1.200 km/sec με κατεύθυνση προς τη Γη.

Τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης το οποίο και συλλαμβάνει πολλά από τα φορτισμένα σωματίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά, ίσως και πάνω από μία φορά τον μήνα και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν.

Τι επηρεάζεται από την μαγνητική καταιγίδα

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στα ραδιοτηλεοπτικά σήματα, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων.

Πιθανές είναι ακόμα οι παρεμβολές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, πόσο μάλλον όταν δεν διαθέτουν ενσωματωμένες συσκευές προστασίας για την περίπτωση γεωμαγνητικής καταιγίδας.
Οι μαγνητικές καταιγίδες θεωρείται ακόμα ότι μπορεί να επηρεάσουν όσους πάσχουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός, κάνει λόγο και για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αϋπνία, πτώση της πίεσης και νωθρότητα.

Ρώσοι επιστήμονες, που έχουν κάνει εκτεταμένες έρευνες στην βιολογία του διαστήματος και στο πως επιδρά στον άνθρωπο, αποδίδουν τα γεγονότα αυτά στο ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν την ροή του αίματος και προκαλείται μεταξύ άλλων υποξία (δηλ. έλλειψη οξυγόνου). Επίσης πιστεύουν ότι επηρεάζεται και η ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση.

Οι μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν το 50 έως 75% του πληθυσμού αλλά σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άνθρωπο και οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται σε ελάχιστο έως πολύ μικρό βαθμό. Μάλιστα οι νέοι άνθρωποι κατά πλειοψηφία νοιώθουν ελάχιστα έως καθόλου τις μαγνητικές επιδράσεις.

Οι τρεις κατηγορίες ηλιακής καταιγίδας

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις ηλιακές καταιγίδες σε τρεις κατηγορίες. Η κατηγορία X θεωρείται η ισχυρότερη καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Η δεύτερη κατηγορία είναι η M που προκαλεί το φαινόμενο γνωστό ως Βόρειο Σέλας. Η λιγότερο ισχυρή κατηγορία είναι η C που δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα στη Γη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας προκαλεί επιπλοκές στην τροχιά των δορυφόρων καθώς θερμαίνει την ατμόσφαιρά αυξάνοντας την ελκτική της δύναμη. Η NASA εκτιμά πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός “κατεβαίνει” περισσότερα από 300 μέτρα σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας. Οι ηλιακές καταιγίδες επηρεάζουν επίσης τις τηλεπικοινωνίες καθώς αδρανοποιούν τους δορυφόρους.

Ωστόσο, αντίθετα με τους δορυφόρους, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν ενσωματωμένες συσκευές προστασίας για την περίπτωση γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Προφανώς και δεν θα άφηναν ασχολίαστη την πολυαναμενόμενη μαγνητική καταιγίδα οι Ελληνες χρήστες του twitter. Επιστρατεύουν φαντασία και χιούμορ για να σχολιάσουν την...είδηση της ημέρας.
  • Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά μηνύματα:
  • Μαγνητική καταιγίδα θα ξεσπάσει σε λίγες μέρες.'Οσοι έχετε μαλακομαγνήτη,μείνετε σπίτι.
  • Από την μαγνητική καταιγίδα θα επιζήσουμε...από την τρικομματική καταιγίδα δεν νομίζω.
  • Τι ώρα αρχίζει η μαγνητική καταιγίδα; μην συμπέσει με τους αεροψεκασμούς και μαστουρώσουμε πάνω από το επιτρεπτό όριο
  • Για όλα τα εγκεφαλικά π θα προκληθούν απο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βρήκαν τον αποδιοπομπαίο τράγο.. μαγνητική καταιγίδα και πράσιν' άλογα.
  • Από τη μαγνητική καταιγίδα μου έχει φριζάρει το μαλλί.
  • Σήμερα με τη μαγνητική καταιγίδα, ο Καμένος θα λέει οτι μας βρέχουν.
  • Τι έγινε ρε παιδιά; Τέλειωσε η μαγνητική καταιγίδα ή να μείνω ακόμα κρυμμένη στο υπόγειο.
  • Τουλάχιστον το 70% των ταξιτζήδων έχει δει με τα μάτια του μαγνητική καταιγίδα, την ώρα που σε ξέφωτο πηδούσε τρεις μ@@νάρες πελάτισσες μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου