Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κωνσταντινούπολη- Ένας must προορισμός-



Πριν από λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την ωραιότερη πόλη της Μεσογείου. Δεν τις έχω επισκεφθεί όλες αλλά νομίζω ότι η Κωνσταντινούπολη κάνει τη διαφορά. Είναι το κάτι διαφορετικό. Οι ουρανοξύστες απλώνονται στην πόλη και από δίπλα τους υπάρχει και ένα πάρκο. Μια αρμονία πολιτισμού, εξέλιξης και φύσης.
Για έναν Έλληνα είναι μεγάλη υπόθεση να δει από κοντά ότι έχει απομείνει από τον Βυζαντινό πολιτισμό και από τη θρησκεία μας το Χριστιανισμό, από τα χρόνια που ήταν ελληνική αυτή η Πόλη.

Αρχικά δεν θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη σας στο Πατριαρχείο που βρίσκεται στο Φανάρι. Μια περιοχή που παλαιότερα ήταν μία από τις πλουσιότερες της Πόλης και φιλοξενούσε λόγιους και μορφωμένους ανθρώπους. Αυτή την εποχή το Φανάρι είναι μία από τις φτωχότερες συνοικίες. Εκεί θα δείτε το Πατριαρχείο με την ξακουστή εκκλησία του Αγ.Γεωργίου και δίπλα τα γραφεία του Πατριαρχείου με το γραφείο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να βρίσκεται στον 6ο όροφο.


Στη συνέχεια, μιας και βρίσκεστε στην περιοχή, θα ήταν πολύ σοφό να κάνετε μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Η βόλτα αυτή διαρκεί 1.15 περίπου και δεν μπορεί να αναλυθεί με λέξεις. Μόνο αν την πραγματοποιήσει κάποιος καταλαβαίνει τι θα πει Βόσπορος. Βλέπεις από παλάτια και τζαμιά, μέχρι πολυτελή κρουαζιερόπλοια και πολυτελή σπίτια. Και φυσικά φαίνεται και η Αγιά Σοφιά.



Ως αποτέλεσμα της βόλτας, θα πρέπει να πάτε σε δύο πανέμορφα μνημεία. Το ένα είναι το Μπλε Τζαμί που λειτουργεί και τώρα ως τζαμί και βρίσκεται στα αριστουργήματα της ισλαμικής τέχνης



Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα μνημεία στον κόσμο. Δεν είναι άλλο από την επιβλητική Αγιά Σοφιά με τους τέσσερις μιναράδες. Όταν βρίσκεσαι εντός του μουσείου(γιατί σαν μουσείο λειτουργεί) νιώθεις ένα δέος. Σε αυτό βοηθάει τα 60 περίπου μέτρα ύψους της Αγιάς Σοφιάς, η οποία λειτούργησε για περίπου 1000 χρόνια ως εκκλησία και για 500 χρόνια περίπου ως τζαμί για αυτό και στο εσωτερικό υπάρχουν στοιχεία και των δύο θρησκειών(χριστιανισμός-μουσαλμανισμός). Το επιβλητικότερο σημείο όλων είναι ο τεράστιος τρούλος που συνοδεύεται από δύο ημίτρουλους.



Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε ένα χαμάμ της πόλης για να χαλαρώσετε και να σας κάνουν μασάζ.


Στο τέλος άφησα δύο σημεία της πόλης που είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Το ένα είναι η πλατεία Ταξίμ που είναι η καρδιά της σύγχρονης πόλης. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καλά εστιατόρια, καταστήματα, ξενοδοχεία και νυχτερινά μαγαζιά. 

Δίπλα στην πλατεία απλώνεται ο πεζόδρομος Ιστικλάλ που είναι ένας μεγάλος εμπορικός πεζόδρομος, μέρος συνάντησης όλων των τουριστών.


Το δεύτερο είναι για τους λάτρεις του αθλητισμού. Είναι το γήπεδο της Μπεσίκτας. Το ιστορικό γήπεδο Ινονού που φέτος το καλοκαίρι γκρεμίζεται για να φτιαχτεί καινούριο. Το επισκέφτηκα όπως και την μπουτίκ του συλλόγου με τους ανθρώπους της ομάδας της Τουρκίας να είναι ευγενικοί και καλοί με τους τουρίστες.



Όποιος από σας δεν έχει επισκεφθεί αυτή την υπέροχη πόλη να το κάνει άμεσα και να είναι σίγουρος ότι θα περάσει τέλεια.


Επιμέλεια: Πέτρος Χαριζακλής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου