Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αναζητούν ''πολιτική'' στέγη...!


Αναζητούν ''πολιτική'' στέγη...!

Αποχώρησαν από τα κόμματά τους σαν μαύρα πρόβατα επειδή δεν ψήφισαν κάποια από τα επώδυνα μέτρα. Εφτασαν αισίως τους 13 και αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Η «Εφ.Συν.» ακτινογραφεί το προφίλ τους και τα σενάρια της επόμενης μέρας.
Αποχώρησαν από τα κόμματά τους σαν μαύρα πρόβατα επειδή δεν ψήφισαν κάποια από τα επώδυνα μέτρα. Εφτασαν αισίως τους 13 και αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Η «Εφ.Συν.» ακτινογραφεί το προφίλ τους και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Εχουν χαρακτηριστεί «αντάρτες», «διαφωνούντες», «μαύρα πρόβατα», «πιθανοί πρόθυμοι για συνεργασία με την κυβερνητική πλειοψηφία ή την αξιωματική αντιπολίτευση», όμως το αριθμητικό μέγεθός τους αποτελεί πλέον κρίσιμο και υπολογίσιμο παράγοντα, δεδομένης της οριακής πλειοψηφίας των 153, στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο λόγος για τους ανεξάρτητους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αποτελούν τη μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που… αυξάνεται, τη στιγμή που άλλες, και δη οι συμπολιτευόμενες, φυλλορροούν.

Εχουν φτάσει αισίως τους 13 και η σύνθεσή τους καλύπτει ένα φάσμα από τη λαϊκή Δεξιά έως την Αριστερά. Οι 11 έχουν ήδη σχηματίσει την 8η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής, ώστε -εκμεταλλευόμενοι όσα προβλέπει ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου- να έχουν εκπροσώπηση σε όλες τις Επιτροπές, να λαμβάνουν τον λόγο ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να «κατοχυρωθούν» θεσμικά σε ένα πολιτικό και κοινοβουλευτικό τοπίο που συχνά θυμίζει κινούμενη άμμο.

Βύρων Πολύδωρας

Εκτός της Κ.Ο. με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» βρίσκονται ο προσφάτως διαγραφείς από τη Ν.Δ., λόγω καταψήφισης του νέου μόνιμου χαρατσιού στα ακίνητα, Βύρων Πολύδωρας και η διαγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη.

Παρ’ ότι σενάρια τον φέρνουν πιο κοντά είτε στη δημιουργία κόμματος είτε σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο κ. Πολύδωρας φαίνεται να επιλέγει για την ώρα περισσότερο τον ρόλο του «ευρωσκεπτικιστή φιλοσόφου της λαϊκής Δεξιάς», παρά τα παζάρια για το πολιτικό του μέλλον.

Η κ. Τζάκρη διέρρηξε τις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ενώ στη συνέχεια υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την προμήθεια των υποβρυχίων και τις ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου. «Οχι» είπε και στον νέο φόρο ακινήτων, όμως σενάρια που την έφερναν πιο κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα.

Από τους 11 που απαρτίζουν την Κ.Ο. των ανεξάρτητων ξεχωρίζουν τρία πολιτικά «ζευγάρια». Το πρώτο αφορά τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας τον φορέα «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα». Τον συντονισμό των γραφείων τους στη Βουλή έχει αναλάβει ο πρώην βουλευτής Αρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης. Το τελευταίο διάστημα, μετά τη σύγκλιση του κ. Λοβέρδου με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, έχουν πυκνώσει και οι κοινοβουλευτικές συνεργασίες των δύο πλευρών. Οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης κράτησαν την ίδια στάση με τη ΔΗΜΑΡ στις τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου («όχι» στον φόρο ακινήτων, στους πλειστηριασμούς, στην εξεταστική για τα υποβρύχια και στον προϋπολογισμό). Παράλληλα συνυπογράφουν πλέον αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία μαζί με τη ΔΗΜΑΡ ώστε να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 15 (η ΔΗΜΑΡ έχει 14 έδρες).

Το δεύτερο πολιτικό «ζευγάρι» αποτελούν οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, οι οποίοι εξελέγησαν με τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο διαφώνησαν με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και αποχώρησαν. Εχουν ιδρύσει τον φορέα «Κοινωνία πρώτα», ενώ στη Βουλή συχνά συγκλίνουν με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας ωστόσο διακριτές αποστάσεις.

Το τρίτο «ζεύγος» συνιστούν οι Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος. Ο πρώτος διεγράφη τον Οκτώβρη του 2012 από τη Ν.Δ., όταν καταψήφισε το μεγαλύτερο «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ ο δεύτερος εκλέχτηκε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, για να αποχωρήσει στη συνέχεια, διαφωνώντας με τις επιλογές του Πάνου Καμμένου. Με επικεφαλής το πρώην στέλεχος (της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛΛ.) Χρήστο Ζώη έχουν ιδρύσει το κόμμα Νέα ΜΕΡΑ, φορέα της λαϊκής Δεξιάς με αντιμνημονιακό πρόσημο.

Το δικό του κόμμα (Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα) έχει ιδρύσει και ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος διετέλεσε για μερικές ημέρες υφυπουργός Εργασίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ο κ. Νικολόπουλος διατηρεί καλές σχέσεις, που μετατρέπονται και σε συνεργασίες, με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνο Καμμένο.

Στο καφενείο

Σενάρια επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία, ως ένα από τα «μαξιλάρια» του Αντώνη Σαμαρά, πυροδότησε το «παρών» που ψήφισε ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014.

Συχνές επαφές, ακόμη και στο καφενείο της Βουλής, με συναδέλφους του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλα κόμματα, έχει ο πρώην «πράσινος» βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης, ενισχύοντας τα σενάρια για εκ νέου υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών έχει οριστεί ο προερχόμενος επίσης από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης. Στις τελευταίες συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ο κ. Παραστατίδης λαμβάνει τον λόγο ως πολιτικός αρχηγός πλέον, όπως και οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων.

Στην Κ.Ο. συμμετέχει και ο κατά δήλωσή του «πολιτικά αυτόνομος» Μίμης Ανδρουλάκης, σε επίκαιρη ερώτηση του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έδωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες της χρονιάς που φεύγει: «Το Μνημόνιο είναι το μόνο σχέδιο που έχει η Ελλάδα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου