Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ντόρα: Μέχρι τις 29/12 θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά τέρατα και δράκους

Ντόρα: Μέχρι τις 29/12 θα δούμε 
και θα ακούσουμε πολλά τέρατα και δράκους

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πόσο ρεαλιστικό βλέπετε το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου. Και αν συμβεί, με δεδομένες τις συνθήκες και τους συσχετισμούς δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποστασία;
Κατ' αρχήν, πιστεύω ότι η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εθνικά επιβεβλημένη. Και γι' αυτό είχα από πολύ νωρίς τονίσει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επιλογής που διώχνει τα σύννεφα αστάθειας και την εικόνα πολιτικής αβεβαιότητας. Μέχρι τις 29 θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά τέρατα και δράκους, εκτιμώ όμως ότι θα κυριαρχήσει το συμφέρον της Ελλάδας. 

Πιστεύω ότι θα επικρατήσει τελικώς το αίσθημα ευθύνης των βουλευτών οι οποίοι θα συνυπολογίσουν τον κίνδυνο ακυβερνησίας, την επίδραση της αστάθειας στην οικονομία και στον κίνδυνο να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Την θεωρία της αποστασίας την θεωρώ γελοία. Ο πρωθυπουργός μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσε για success story. Τώρα μιλάμε για παράταση του μνημονίου και ακούμε από στελέχη της ΝΔ την πιθανότητα ακόμα και εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση δημιουργίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος ψέματα;Υπερβολές ακουστήκαν και από τις δύο πλευρές, υπάρχει όμως μια αδήριτη πραγματικότητα: το μνημόνιο τελειώνει έστω κι αν χρειαστούν κάποια επώδυνα μέτρα για να μπούμε σε μια νέα φάση. Η ανόρθωση της χώρας με τη δική μας πλέον ευθύνη, απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο που θα δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία. 

Ενα σχέδιο το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιλαμβάνει την μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση που είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κράτους. Το διακύβευμα της πολιτικής μας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ουσιαστικά τη μάχη δυο κόσμων. Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε τα σημαντικά κεκτημένα που προέκυψαν από τις θυσίες των Ελλήνων αυτά τα τελευταία χρόνια και να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται εξωπραγματικά πράγματα που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας.
Εσείς φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν υπάρχουν κεκτημένα και όσα κατακτήθηκαν αυτά τα χρόνια μπορεί εύκολα να χαθούν. Εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι τα 10 δις. τα οποία υποσχέθηκε ότι θα μοιράσει, έχει τη δυνατότητα να τα βρει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, πέραν του να τυπώσει χρήματα, πλανάται πλάνην οικτρά. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δανειστές μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαροι στο τι μπορούν να μας δώσουν και τι αρνούνται. Άρα ο κ. Τσίπρας ή θα τα δώσει σε δραχμές ή δεν θα τα δώσει καθόλου.
Πόσο κοντά θεωρείτε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμία.
Από την αυτοδυναμία είναι μακριά και αν παρ΄ ελπίδα βγει πρώτο κόμμα, θα είναι μια αδιέξοδη επιλογή που θα βάλει τη χώρα σε περίοδο περιπετειών και χάους. Με τις διχαστικές λογικές που έχει αναπτύξει και τις θεωρίες αποκλεισμών δεν έχει περιθώρια και δυνάμεις για να συνεργαστεί. Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες θα παρασυρθούν από το λαϊκισμό. Πιστεύω ότι η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει το κλίμα.
Έχετε μιλήσει για την θεωρία της μετατροπής της Ελλάδας σε σκιάχτρο της Ευρώπης για παραδειγματισμό. Άλλοι όμως – κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ-λένε ότι οικονομική καταστροφή της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και όλη την Ευρώπη. Τι από τα δύο είναι η αλήθεια;
Με όλο το σεβασμό που έχω προς την αντιπολίτευση φοβούμαι ότι εγώ έχω δίκαιο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το 3,5% το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αλλάξει τους συσχετισμούς της Ευρώπης. Άρα ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να αποτύχει και να εμφανιστεί ως σκιάχτρο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα όπως έπρεπε με τους δανειστές μας; Έγιναν λάθη;
Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιστεύω ότι διαπραγματεύτηκε όσο καλύτερα μπορούσε.
Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρα ένα προσκλητήριο προσώπων από το χώρο της Κεντροδεξιάς ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης;Πίστευα και πιστεύω στη μεγάλη παράταξη, στην οποία όλοι έχουν ρόλο και λόγο. Αλλά αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι η παράταξη έχει και μια μεγαλύτερη συλλογικότητα απ' αυτήν την οποία επιδεικνύουμε σήμερα. Επίσης πιστεύω ότι το κομβικό σημείο δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά στις αρχές, τις ιδέες και το σαφές σχέδιο για το μέλλον του τόπου, που μπορεί να πείσει, να εμπνεύσει και να φέρει αποτελέσματα.
Θεωρείτε τον Σταύρο Δήμα ότι είναι κατάλληλος για ΠτΔ;
Θεωρώ τον Σταύρο Δήμα ένα άνθρωπο με ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί με άνεση και αξιοπρέπεια να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου