Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δήμαρχοι/Περιφερειάρχες: Υπονομεύετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση! - ΥΠ.ΟΙΚ: Παιδιά έχουμε πρόβλημα!

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δημήτρης Μάρδας (Δ) στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα απαιτούν να έχουν οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών και Δήμων Ελλάδος.
Μέχρι πάντως να πραγματοποοιηθεί αυτή η συνάντηση αρνούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» σημειώνει.
Τονίζει όμως ότι είναι αντίθετη «σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».
«Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» καταλήγει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε από τους δημάρχους «να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους για τις επόμενες 15 ημέρες» και τα υπόλοιπα λεφτα των διαθεσίμων κονδυλίων να τα μεταφέρουν στην ΤτΕ.
Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σημείωσε ότι, αν ο κάθε δήμος επιθυμεί να κάνει ανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος για ποσό κάτω του 10% των διαθεσίμων του, αυτό θα μπορεί να γίνει άμεσα.
«Να μην υπάρχουν φοβίες» είπε επιπλέον.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μάρδας, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Επίσης, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι οι δήμοι δεν θα ειναι οι μόνοι που θα καταθέσουν πλεόνασμα, αν έχουν. Έφερε ως παράδειγμα την Αττικό Μετρό, η οποία πριν από 20 μέρες κατέθεσε 450 εκατ. ευρώ και πριν από τρεις ημέρες ζήτησε 150 εκατ. ευρώ και τα πήρε.
Για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό.
Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι θα κατατεθούν τα λεφτα με 2,5% επιτόκιο. Παραδέχτηκε, δε, ότι αν η κυβέρνηση χρειαστεί τα αποθεματικά, θα τα απορροφήσει σε ένα βραχυχρόνιο δανεισμό, διάρκειας δύο μηνών. Πρόσθεσε: "Θέλουμε να έχουμε μια άνεση".
Πάντως, ανέφερε ότι από το ΕΣΠΑ δεν θα αφαιρεθεί ούτε ένα ευρώ.
Στη συνεδρίαση ήταν έντονες οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων. Κυρίως εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα διαθέσιμα θα είναι στη διάθεση των δήμων.
Πολλοί δήμαρχοι τόνισαν ότι οι εμπορικές τράπεζες που έχουν κατατεθεί τα διαθέσιμα σήμερα εχουν μεγαλύτερο επιτόκιο. Ακόμα, αρκετοί ήταν και αυτοί που εξέφρασαν το φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον έλεγχο του Παρατηρητηρίου.
Πολλές ήταν και οι ερωτήσεις που σχετίζονταν με την ΠΝΠ που επέλεξε η κυβέρνηση, για να προωθήσει τη ρύθμιση.
Μάλιστα, ακούστηκαν και σκληρές εκφράσεις. Κάποιοι μίλησαν για αιφνιδιασμό, μιλώντας για "χυδαίο και ανέντιμο τρόπο" της κυβέρνησης και για "πρωτόγνωρες καταστάσεις".




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου