Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το μήνυμα του Απ. Τζιτζικώστα ένα χρόνο μετά από τις εκλογές του Μαΐου του 2014

Η Απ.Τζιτζικωστας έκανε την παρακάτω δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα χρόνο μετά την μεγάλη νίκη της αυτοδιοικητικης του παράταξης στις εκλογές του Μαΐου του 2014.
''Πριν από ένα χρόνο, στη Μακεδονία γίναμε όλοι μαζί ΕΝΑ, πραγματοποιόντας το μεγαλύτερο βήμα που έγινε ποτέ για την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα. Σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ΕΝΑ.
(Σχετικό βιντεακι, ένα χρόνο πριν-ενα χρόνο μετα: https://www.youtube.com/watch?v=aO59DSgUXq8)
Το έργο μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

-ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Στο τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκλεισε το 2014 πρώτη πανελλαδικά σε απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σήμερα το ποσοστό απορρόφησης έχει φτάσει στο 93% και έχει διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος.
 Για το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό και όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες (από τον προηγούμενο Ιούλιο) και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την έναρξη υλοποίησης έργων (από τον προηγούμενο Δεκέμβριο). Διαρκείς παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την άμεση έναρξη του ΣΕΣ 2014-2020 και τον περιορισμό των καθυστερήσεων.
-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις παροχής βοήθειας στις «ευπαθείς» πληθυσμιακές ομάδες, διανομή τροφίμων, ενίσχυση συσσιτίων, με ωφελούμενους 235.000 συμπολίτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Για ένα πιάτο γεμάτο», «Γείτονες», «Βάλε το φρούτο στη ζωή του παιδιού σου» κτλ. Ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΚΜ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (330 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα την περίοδο 2014-2020). Ολοκληρωμένο σχέδιο «Περιφερειακής Στρατηγικής προώθησης της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» (179 εκ. ευρώ) και ολοκληρωμένο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Διασφάλιση 300 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Διανομή τροφίμων ύψους 285.000 ευρώ.
-ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Διαρκείς επαφές για την επίλυση των προβλημάτων της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κεντρική Μακεδονία. Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 (24 νέα οχήματα στην ΕΛΑΣ και συνολική ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού με 820.710 ευρώ).
-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Αγροδιατροφική σύμπραξη, Καλάθι προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργία Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, έλεγχοι ασφάλειας τροφίμων ιδιαίτερα στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων. Συμμετοχή σε εκθέσεις γαστρονομίας (Τουρκία, Χαλκιδικής Γεύσεις στο Μουσείο Ακρόπολης, Detrop, Freskon) και προβολής αγροτικών προϊόντων ποιότητας της Κεντρικής Μακεδονίας (Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο, 2η Συνάντηση Νέων Αγροτών, Agro Quality Festival).
-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της ΠΚΜ. Συμμετοχή της ΠΚΜ στις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις (Λονδίνο, Philoxenia, Μιλάνο, Σμύρνη, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Σόφια, Βελιγράδι, Ντουμπάι, Βουκουρέστι, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη). Επαφές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με φορείς του τουρισμού στις αγορές - στόχους. Συμμετοχή σε τουριστικά έργα (π.χ. Τουριστικά Μονοπάτια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας) και σημαντικά συνέδρια (ΣΕΤΕ, συνέδριο ιατρικού τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας).
-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: Συνεχείς επαφές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με ηγέτες και αντιπροσώπους χωρών του εξωτερικού, για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και την ενίσχυση των συνεργασιών, με στόχο την εξωστρέφεια της ΠΚΜ (π.χ. Πρόεδρος Γαλλικού Κόμματος UDI, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας, Οικουμενικός Πατριάρχης, Προκαθήμενος Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πρόεδρος Παρευξείνιας Τράπεζας, Διευθυντής Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΥΠΕΞ ΗΠΑ, .
-ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατάθεση σειράς προτάσεων άρσης των αδιεξόδων στην υλοποίηση του έργου.
-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα.
-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Προώθηση της ατζέντας προτεραιοτήτων της ΠΚΜ στους αρμόδιους υπουργούς των κυβερνήσεων και διαπεριφερειακή συνεργασία με Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Συμμετοχή σε διασυνοριακά προγράμματα (Ελλάδα – Βουλγαρία – Σερβία - ΠΓΔΜ) και σε διεθνή φόρα (γενική συνέλευση Επιτροπής των χωρών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας).
-ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Έναρξη του μεγαλύτερου έργου συντήρησης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (6 εκ. ευρώ). Αποκατάσταση προβλημάτων σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Υλοποίηση ενός από τα σημαντικότερα έργα οδικών υποδομών, του ανισόπεδου Κόμβου Λαχαναγοράς (Κ16 – 52,6 εκ. ευρώ). Συμμετοχή σε φόρουμ για τα ευφυή συστήματα μεταφορών.
-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Προβολή των πολιτιστικών θεσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης μνημείων, ενίσχυση και προβολή του ανασκαφικού έργου στην Αμφίπολη.
-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Νέο Στρατηγικό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης της ΠΚΜ για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, προώθηση των start up επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετοχή της ΠΚΜ στις εκδηλώσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου Terra Med για τη στρατηγική αποκατάστασης εδαφών στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού. Νέο ρυθμιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη.''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου