Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ολλανδία: Πολύ κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης... 6 μήνες μετά τις εκλογές!

Σχετική εικόνα

Ένα βήμα πιο κοντά δείχνει να βρίσκεται πλέον το κυοφορούμενο νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ολλανδία υπό τον πρωθυπουργό κ. Μ. Rutte, καθώς φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που χώριζαν τα κόμματα Christen-Unie και D’66 στο θέμα της ευθανασίας. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα του ολλανδικού Τύπου με αφορμή σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των επίδοξων κυβερνητικών εταίρων, οι οποίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ακριβώς 5,5 μήνες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Κοινή είναι η αίσθηση ότι τόσο το θέμα της ευθανασίας όσο και η έκταση των προγεννητικών ελέγχων αποτελούσαν μέχρι στιγμής και τον μεγαλύτερο σκόπελο για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία θα μετείχαν το VVD (Φιλελεύθεροι), το CDA (Χριστιανοδημοκράτες), οι D66 (Προοδευτικοί Φιλελεύθεροι) και η Christen-Unie (ένα μικρό χριστιανικοδημοκρατικό κόμμα). 

Όπως ειδικότερα παρατηρεί η ολλανδική εφημερίδα Trouw, η διαφαινόμενη επίτευξη ενός συμβιβασμού στο θέμα της ευθανασίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να έλθουν στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων λιγότερο ακανθώδη θέματα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, η μετανάστευση και το κλίμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεν D66 θα παραπέμψουν στις καλένδες το θέμα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για τα άτομα που θεωρούν ότι η ζωή τους πρέπει να λάβει τέλος, ενώ με την σειρά της η Christen-Unie θα δώσει το πράσινο φως για την επέκταση των εξετάσεων στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου. 

Από την πλευρά τους τα δύο κόμματα δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα, ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου