Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ναι, θα ψηφίσω! Γιατί η γενιά μας είναι το μέλλον!



Οσοι με γνωρίζετε ή έστω παρακολουθείτε την ενασχόλησή μου με την δημοσιογραφία τα τελευταία χρόνια, θα ξέρετε πως δεν ασχολούμαι καθημερινά με το blog λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών μου, ούτε γράφω συχνά άρθρο γνώμης και δη για την πολιτική. Αυτή τη φορά είπα όμως να κάνω την έκπληξη. Οι εκλογές αυτές όμως είναι πολύ σημαντικές για πολλούς λόγους που δεν είμαι ούτε ο κατάλληλος ούτε ο ειδικός για να αναλύσω.


Αφού ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες του Off The Record News για την προσπάθειά τους, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αγαπημένο μου φίλο και συνεργάτη Θωμά Μαρκόπουλο, στην προσπάθεια που θα κάνει να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος με τον υποψήφιο Δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Τσαντάκη. Στον ίδιο συνδυασμό μπορείτε να βρείτε και τον αγαπητό Μιχάλη Θεοχαράκη, τον συντάκτη-αναλυτή οικονομικών και θεολογικών ζητημάτων του blog μας και φυσικά θα του ευχηθώ καλή επιτυχία στον αγώνα του. Εύχομαι επίσης καλή επιτυχία στην συντάκτρια και αναλύτρια διεθνών ζητημάτων του blog μας, Κατερίνα Δαουτάκου, που θα κάνει την προσπάθεια της να εκλεγεί Δημοτική Σύμβολος στην Ανατολική Μάνη, με τον υποψήφιο Δήμαρχο, Τζανέτο Φιλιππάκο.

Θα προσπαθήσω να μην πλατειάσω και να μην σας κουράσω. Αυτές οι εκλογές τυπικά είναι τριπλές αλλά ουσιαστικά είναι τετραπλές καθώς θα στηθούν 4 ψηφοδέλτια, για Ευρωβουλή, Περιφέρεια, Δήμο και Κοινότητα της κάθε περιοχής. Να ξεκαθαρίσω εδώ πως είναι θετικό που γίνονται όλες μαζί για να μην απαξιωθούν οι πρώτες (σ.σ. Ευρωεκλογές) όπως γίνεται πολύ συχνά στη χώρα μας αν ήταν μόνες τους. Τώρα μαζί με Περιφέρεια και Δήμο όσοι οδηγηθούν στις κάλπες λογικά θα ψηφίσουν και για την Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, δεν πιστεύω πως αυτές οι εκλογές θα σημαίνουν κάτι για τις βουλευτικές που έρχονται το φθινόπωρο. Είναι εξίσου σημαντικές με τις βουλευτικές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις δούμε σαν δημοσκόπηση.

Στη Δημοκρατία η συμμετοχή είναι κάτι πολύ σημαντικό. Στην αρχαία Ελλάδα είχαν πιο συμμετοχική Δημοκρατία για παράδειγμα με την εκκλησία του Δήμου, καθώς ακούγονταν περισσότερες φωνές, αν και εκεί το σύστημα ήταν μόνο για άντρες 20 ετών και άνω και με πολιτικά δικαιώματα. Ομως το 60% συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014 είναι ανεπίπτρεπτο κατά τη γνώμη μου, παρότι ήμασταν 4η χώρα στην ΕΕ σε συμμετοχή. Γι΄αυτό σας προτρέπω να ψηφίσετε. Το να ψηφίσετε κάποιον είναι καλύτερο από το να μην ψηφίσετε καθόλου. Δεν συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων που αφορά τη δική σας ζωή, τη δική μας ζωή.

Πολλοί από εμάς (μαζί και ο υπογράφων) αρκετές φορές αναρωτιόμαστε για το τι κάνουν οι πολιτικοί για εμάς. Τους κατηγορούμε πως λένε ψέματα, πως δεν κάνουν όσα υπόσχονται και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω. Μέσα από την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όμως μπορούμε να δείξουμε πως εμείς είμαστε η δύναμη που μπορούμε να τους αλλάξουμε. Από τον Πρωθυπουργό, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, την Δημοτική ή Κοινοτική Σύμβουλο. Ειδικά η νέα γενιά που απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Δεν διαφωνώ πως είναι σάπιο αλλά αν δεν το αλλάξουμε εμείς, τότε ποιός; Πως θα αλλάξει αυτό όταν δεν πάει ο 25χρονος να ψηφίσει; Η γενιά μας είναι το μέλλον και πρέπει να το καταλάβουμε.

Εγώ έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στις Περιφερειακές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές. Προβληματίζομαι για το τι θα ψηφίσω στις Δημοτικές Εκλογές. Σίγουρα όμως θα πάω να ψηφίσω και έστω και αν είναι τελευταίες μέρες θα ψάξω να δω ποιος αξίζει για να πάρει την ψήφο μου. Και επειδή έχω ακούσει πολλά. Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της χώρας μας στο να ψηφίζουμε τους φίλους, γνωστούς, το μέσο κλπ. Είναι κάποιος φίλος σας Δημοτικός Σύμβουλος (μιας και κατεβαίνει η μισή Ελλάδα); Ψηφίστε τον γιατί έχει κάνει κάτι, γιατί έχει όραμα για κάτι. Οχι γιατί είναι φίλος σας. Αλλο η φιλία και άλλο η πολιτική.

Θωμά, Μιχάλη, Κατερίνα καλή σας επιτυχία και εύχομαι η προσπάθειά σας να είναι επιτυχημένη. Ακόμη και να μην είναι όμως θα έχετε κάνει την διαδρομή που αξίζει περισσότερο. Θα είναι μια εμπειρία ζωής. Κλείνω, με τον τίτλο του κειμένου: Ναι, θα ψηφίσω! Γιατί η γενιά μας είναι το μέλλον!

Πέτρος Χαριζακλής (Δημοσιογράφος, Blogger, Απόφοιτος του Τμήματος Δημ. Σχέσεων και Επικοινωνίας)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου