Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Περί Συνεδρίου

Σχετική εικόνα

Αυγέρη Χριστίνα
Πολιτικές Επιστήμες ΔΠΘ

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Christina Avgeri, χαμογελάει, στέκεται, ωκεανός, ουρανός, σύννεφο, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση

Το Σαββατοκύριακο το πολιτικό ενδιαφέρον στράφηκε ομολογουμένως γύρω από το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κλήθηκε να βάλει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και να απαντήσει σε όσους την κατηγορούν για λάθος αποφάσεις και εσφαλμένη πορεία. 

Σ’ ένα συνέδριο στο οποίο τροποποιήθηκε το καταστατικό του κόμματος ώστε να είναι βιώσιμη και ασφαλής η πορεία της μεγάλης προσπάθειας του Κινήματος Αλλαγής για την επαναφορά της κεντροαριστεράς στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας, όσο και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Με λίγα λόγια το ΠΑΣΟΚ «συγχρονίζεται» με το Κίνημα Αλλαγής και ταυτόχρονα επεκτείνεται η θητεία της Φώφης Γεννηματά ως το 2021 οπότε και εκπνέει η θητεία της ως προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Επίσης, πλήρης ταύτιση θα ισχύει και για τα θεσμικά όργανα , πρόεδρος, εθνικό συμβούλιο, τα κεντρικά όργανα κ.α. 

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  προβλέπεται ότι επικεφαλής της παράταξης θα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «για όλη τη διάρκεια της θητείας του εφόσον είναι μέλος  του ΠΑΣΟΚ».

Στο συνέδριο ακούστηκαν φωνές ενότητας και ουσιαστικής κριτικής όπως επίσης και προτάσεις αλλά και απόψεις για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και πως θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής.

Σκληρή κριτική και πίστωση χρόνου έδωσε στην πρόεδρο ο Νίκος Ανδρουλάκης  κάνοντας λόγο για ένα συνέδριο fast track,χωρίς συμμετοχή της βάσης , αντάξιο της ιστορίας του. Άσκησε κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου όπως επίσης και για τους χειρισμούς της προέδρου και της ηγεσίας να μην αξιοποιήσουν τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής.

Θέμα ηγεσίας έθεσε στην τοποθέτηση του ο Παύλος Γερουλάνος λέγοντας πως «θέλουμε ηγεσία με αυτοπεποίθηση που συνθέτει και δεν διχάζει..».Τόνισε ότι δεν υπάρχει απαρτία σε αρκετά αυστηρό ύφος και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους συνέδρους εάν είναι «με αυτούς που θα θάψουν το ΠΑΣΟΚ ή με αυτούς που θα το αναγεννήσουν.

Στην ομιλία της η πρόεδρος προλαμβάνοντας τις τοποθετήσεις των ανωτέρω , απάντησε από την πρώτη κιόλας μέρα στην κριτική που δέχεται. Μίλησε για όψιμους Πασοκολάγνους που ικανοποιούν προσωπικές φιλοδοξίες . Προειδοποίησε με μηδενική ανοχή απέναντι στην εσωστρέφεια η οποία διχάζει τον κόσμο ενώ καλωσόρισε την αμφισβήτηση και ανέφερε ότι ζητά την κριτική.

Από το συνέδριο ,λοιπόν, κομίζει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ζωντανό μέσα στο Κίνημα αλλαγής .Αποτελεί κινητήριο δύναμη του νέου φορέα που κατάφερε να βρίσκεται τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα και οι βουλευτές του κάνουν την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή. 

Οι θύμησες , η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν διαγράφονται αλλά αντιθέτως έχοντας αυτά στις αποσκευές του το Κίνημα Αλλαγής καλείται να προχωρήσει και να στιγματίσει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου