Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

199 Χρόνια Ελευθερίας

Αποτέλεσμα εικόνας για greek flag

Έχουν περάσει 199 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τότε που οι Έλληνες όρθωσαν ανάστημα, διαπνεόμενοι από τις φιλελεύθερες ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης εναντίον μιας μεγάλης αυτοκρατορίας που τους κρατούσε σκλαβωμένους επί τέσσερις συνεχείς αιώνες.Μετά από μια σχεδόν δεκαετία αιματοχυσίας, νικών, ηττών αλλά και εσωτερικής διαμάχης κατάφεραν να αποκτήσουν κρατική οντότητα.Τον Φεβρουάριο του 1830 με το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας στο Λονδίνο αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Από τότε πέρασε σχεδόν ένας αιώνας για να αποκτήσει το ελληνικό κράτος την σημερινή του έκταση.Ήταν μια περίοδος όπου το στοίχημα της "Μεγάλης Ιδέας" βρισκόταν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Η Ελλάδα πέρασε πολλά... Από ταπεινωτικές ήττες (π.χ Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 που οδήγησε στην επιβολή οικονομικού ελέγχου) και μεγάλες επιτυχίες όπως την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το 1920 που οδήγησε την χώρα στην μέγιστη επέκταση της μέχρι εθνικές τραγωδίες  όπως ήταν η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Μικρασιατική Καταστροφή.

Τι μας διδάσκουν όμως όλα αυτά τα γεγονότα και οι συνθήκες που διαμόρφωσαν το σύγχρονο Ελληνικό κράτος; Μας δείχνει ότι οι αγώνες για την ανάπτυξη της χώρας πρέπει πάρα τις δυσκολίες που υπάρχουν είτε αυτές είναι οικονομικές είτε πολιτικές είτε οτιδήποτε άλλο να είναι συνεχείς και αδιάκοποι.Η πατρίδα μας οφείλει στους ανθρώπους της και στην ιστορία της να αποτελεί ένα πρότυπο σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, ενός κράτους που σέβεται τους πολίτες του, που σέβεται και ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, που είναι υπέρμαχος των φιλελεύθερων ιδεών της ενωμένης Ευρώπης.

Πέρα από τις προσπάθειες του κράτους πρέπει και εμείς ως ενεργοί πολίτες να δώσουμε τον δικό μας αγώνα από όποιο τομέα και  με όποιον τρόπο μπορούμε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περάσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν! Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την πατρίδα μας δυνατή και ακμαία!

Καραγεωργίου Χαράλαμπος
Φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου