Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Γιατί προηγείται η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις ;



Γιατί  προηγείται η  Ν.Δ.  στις  δημοσκοπήσεις ;

Είναι επιτυχία Σαμαρά ή αποτυχία Τσίπρα; Έιναι επιτυχία κυβερνητικών στόχων ή αποτυχία στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι έφταιξε όμως και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Ε.Κ.Μ. έχασε τη δυναμική του;
Απουσία πολιτικής ταυτότητας και ψύχραιμων φωνών. Αυτή είναι η απάντηση. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασαν λίγο το παιχνίδι. Δεν είναι δύσκολο να ξανάμπούν βέβαια σ´ αυτό. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ εύκολο. Το ζήτημα είναι να θέλει κάποιος να μπει στο παιχνίδι.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Ε.Κ.Μ. θέλει… Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει. Οι σύντροφοί του όμως;  Θέλουν όλοι να μεταμορφωθούν σε ένα σοσιαλδημοκρατικού κόμμα ή θέλουν να παραμείνουν αριστερό κόμμα;
Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειξαν σε όλους, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ότι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν. Η Ν.Δ. προηγείται σε όλες τις δημοκοπήσεις. Είναι πολύ δύσκολο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα μια κυβέρνηση μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης της χώρας και μετά από την ψήφιση σκληρών μέτρων λιτότητας, που πλήττουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Με μικρή διαφορά αλλά προηγείται.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Ε.Κ.Μ. μετά από πολλές μετρήσεις περνά στη δεύτερη θέση και κάποιος πρέπει να εξηγήσει το γιατί. Κάποιο λάθος έγινε. Φανταζόμαστε θα το συζητήσουν σήμερα στο πρωινό συμβούλιο τους και στα αρμόδια όργανα του  κόμματος.
Ποια λάθη έγιναν; Ας βοηθήσουμε λίγο.
Λάθος πρώτο και βασικό!  Η ανυπαρξία κοινής πολιτικής γραμμής. Μιλούν πολλοί με πολλές απόψεις χωρίς κοινή γραμμή. Αριστερό κόμμα με γραμμή γίνεται; Αν θέλει να  κυβερνήσει οφείλει να έχει γραμμή σε βασικά σημεία.
Λάθος δεύτερο. Η στήριξη πολλών συνδικαλιστικών επιχειρημάτων και διεκδικήσεων. Μια μικρή επιλογή δεν θα έβλαπτε. Κανέναν. Κυρίως δεν θα έβλαπτε το κόμμα αλλά και δεν θα ακούγαμε πολλές διαφορετικές φωνές. Δεν χρειάζεται δηλαδή η άμεση συμπαράσταση όλων των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Και χωρίς τον Στρατούλη θα αγωνιστούν όλοι!
Λάθος τρίτο. Η έμμεση υποστήριξη αλλά και άμεση σε λίγες περιπτώσεις των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων και άλλων τέτοιου είδους πρακτικών. Παρατηρείται μια αμηχανία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την βία και την τρομοκρατία. Κανένας δεν είπε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υποστηρίζει την τρομοκρατία. Επίσης κανένας δεν καταδικάζει “εύκολα” τη βία. Κυρίως σε περιπτώσεις που αφορούσαν επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα. Υπήρξε τις περισσότερες φορές μια χλιαρή αντίδραση. Αυτό δεν το κάνει ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λάθος τέταρτο. Η στοχοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έμοιαζε λες και ήθελε να κάνει ζημία στον ίδιο τον Βενιζέλο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σαν να μην απασχολούσε κανέναν στην Κουμουνδούρου η λύση του σοβαρού προβλήματος της φοροδιαφυγής. Η εμφάνιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή εκείνες τις ημέρες δεν ήταν ικανοποιητική. Εγκλωβίστηκε στα διαδικαστικά και έχασε την ουσία της υπόθεσης.
Λάθος πέμπτο. Τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα δεν είχαν το επιδιωκόμενο από την Κουμουνδούρου γκελ στην κοινωνία. Αν και μάθαμε σημαντικά πράγματα για την “νέα” πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσα στο ευρώ.
Λάθος έκτο. Ήταν γνωστό μέχρι τώρα στην Ελλάδα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε εκλογές από την επόμενη μέρα των εκλογών. Αλλά οι συνθήκες  έχουν αλλάξει. Δεν είναι οι εποχές που “κάνεις πόλεμο” στην κυβέρνηση χωρίς ουσία έτσι μόνο για την τιμή της αντιπολίτευσης και τα τηλεοπτικά κανάλια. Η κατάσταση είναι δύσκολη, χωρίς προηγούμενο. Ίσως  η δυσκολότερη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μας και δεν χωρούν ηρωισμοί. Την κυβέρνηση την ψηφίζουν οι Έλληνες. Την ψήφισαν πριν από επτά μήνες. Γιατί να αλλάξουν άποψη τόσο γρήγορα;
Λάθος έβδομο. Δεν είσαι σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έχεις βουλευτές που μιλούν για λιντααρίσματα πολιτικών, για παρακράτος φιλικό προς τη Ν.Δ. και βουλευτές που καταγγέλουν χωρίς να μπορούν να το τεκμηριώνουν. Έτσι χάνεις σε αξιοπιστία.
Λάθος όγδοο. Η οικονομία είναι ψυχολογία. Τι έχει κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να φτιάξει τις βάσεις για την επόμενη μέρα, την ημέρα που θέλει να κυβερνήσει; Η επιλογή άλλου δρόμου είναι εύκολο να το λες, σχεδόν ανέφικτο να το πραγματοποιήσεις. Υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές μας και πρέπει να τις τηρήσουμε. Αλλιώς εμείς θα χάσουμε και φαντάζομαι το γνωρίζουν καλά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Λάθος ένατο. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μαζί του. Δεν το εκμεταλλεύεται και δεν κατάλαβε τη δύναμη που του έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές. 28 τοις εκατό δεν είναι λίγο. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το σκηνικό που έχει διαμορφώσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. /Ε.Κ.Μ. για την επόμενη μέρα. Θέλει αλλαγή; Μάλλον ναι.
Η κυβέρνηση τα κάνει όλα σωστά; Όχι βέβαια. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Η δόση εκταμιεύθηκε, η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό εδραιώνεται και σε κρίσιμες στιγμές (απεργία ΜΕΤΡΟ, Βίλα Αμαλία, επιχείρηση Ξένιος Ζευς) η κυβέρνηση έδειξε την κατάλληλη πυγμή. Διαπιστώνεται βέβαια από πολλούς ένα πρόβλημα συντονισμού μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά αυτό μπορεί να λυθεί. Απλά πρέπει να βρεθεί ο σωστός βηματισμός. Η απειρία τρικομματικής κυβέρνησης είναι ο μάλλον ο λόγος. Το μέλλον φυσικά θα αποδείξει ποιος είναι ικανός να κρατήσει σφιχτά τα κλειδιά της χώρας. Προς το παρόν η κυβέρνηση και κυρίως η Ν.Δ. κερδίζει τη μάχη. Σημαντικά οφέλη έχουν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Ε.Κ.Μ. πάντως μπορεί και να αλλάξει. Η οργή και η δύναμη του κόσμου μπορούν να του δώσουν ξανά την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις. Το θέμα είναι πόσο σοβαρά θα τις λάβει. Γιατί αν θέλει να εδραιωθεί ως κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να αλλάξει.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου