Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πως και γιατί φιμώθηκε το Athens.indymedia...!




Πως και γιατί φιμώθηκε το Athens.indymedia.


11 Απριλόυ 2013. Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κόβει την παροχή internet στον αντιεξουσιαστικό χώρο Athens.indymedia.org, στο αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο 98fm, και το ράδιο Ένταση. Ο πρύτανης, Σίμος Σιμόπουλος, εκδίδοντας ανακοίνωση αναφέρει οτι η ιστοσελίδα και ο ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργούν παράνομα εκπέμποντας μέσα από το ΕΜΠ, κι έτσι θα επιβάλλονταν σε βάρος του ιδρύματος διοικητικές και ποινικές κυρώσεις ύψους μέχρι 3.000.000 ευρώ.

          Συγκεκριμένα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Πολυτεχνειούπολης λειτουργούσαν χωρίς παροχή αδειοδότησης, καθώς επίσης εκκρεμούν εις βάρος τους δικογραφίες για παράβαση καθήκοντος και για υπόθαλψη εγκληματιών. Για την ιστοσελίδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέντε δικογραφίες που αφορούν αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατική πράξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλικών, συκοφαντική δυσφήμιση, φθορά ξένης περιουσίας κ.ά. (?)
          Αποφασίζει λοιπόν ο πρύτανης, να κατασταλούν τα συγκεκριμένα μέσα αντιπληροφόρησης  δρώντας καθαρά στη θέση της κρατικής εξουσίας. Όπως είναι φανερό, για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε πως στη χώρα μας δεν υπάρχει (απόλυτη) ελευθερία λόγου και έκφρασης, και πως με κάθε ευκαιρία επιβάλλεται λογοκρισία προκειμένου να κατασταλεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων.
        
  Η ελευθερία του λόγου, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, περιορίζεται μόνο σε ολοκληρωτικά και δικτατορικά καθεστώτα. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφόρησης και της τεχνολογίας, όπου η ενημέρωση είναι αδύνατο να περιοριστεί και να ελεγχθεί χωρίς αντιδράσεις.

          Έτσι, την επόμενη κιόλας ημέρα ( 15/4/13 ) πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός των ανωτέρων κτιρίων και της Γραμματείας του Πρυτανικού Συμβουλίου, συγκέντρωση στην Πολυτεχνειούπολη και αποκλεισμός δύο ακόμη κτιρίων του ΕΜΠ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της πρυτανικής αρχής. Ο πρύτανης αποποιώντας τις ευθύνες παρέδωσε τη διαχείριση του ιδρύματος στην Αντιπρύτανη, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από την ίδια. Μετά από λίγο ακολούθησε δεύτερο περιστατικό λογοκρισίας και έλλειψης πληροφόρησης, αυτή τη φορά προς όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα, αφού διεκόπη η παροχή internet σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο.

          Οι κινητοποιήσεις και οι προσπάθειες όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού στις 16/4 έγινε απόπειρα εκπομπής των δύο μέσων από το γραφείο του Κοσμήτορα, ενώ στις 17/4 ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης» εξέπεμψε για περίπου μία ώρα από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) μετά από κατάληψη του κτιρίου.

          Η ένδειξη αλληλεγγύης συνεχίστηκε την επομένη με ταυτόχρονη κατάληψη στις Πρυτανείες του ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Η φίμωση των δύο μέσων διακόπτεται μετά από κατάληψη του Γραφείου Γραμματείας του Πρυτανικού Συμβουλίου, στις 22/4, από όπου εξέπεμψαν και πάλι.

          Καθώς όμως η ενημέρωση για τα συγκεκριμένα γεγονότα, πέρα από το αθηναϊκό φοιτητικό κοινό, ήταν ελάχιστη εως και ανύπαρκτη, οι αντιεξουσιαστές αποφάσισαν να κινηθούν δραστικά. Έτσι εχθές κατέβασαν την ελληνική σημαία στα Προπύλαια και στη θέση της υψώθηκε η σημαία των αντιεξουσιαστών. Παράλληλα αναρτήθηκε ένα γιγαντιαίο πανό με την υπογραφή του Athens.indymedia που έγραφε ”Raise your voice, fight against state censorship” που σημαίνει “Υψώστε τη φωνή σας, παλέψτε ενάντια στην κρατική λογοκρισία”. Όπως ήταν αναμενόμενο τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το κτίριο και προχώρησαν σε προσαγωγές συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία. 
  Η αναπαραγωγή της τελευταίας είδησης ήταν εκπληκτικά μεγάλη, γεγονός που ενδυνάμωσε περισσότερο τις αυτοοργανωμένες δομές αντιπληροφόρησης. Ο αρχικός τους στόχος, δηλαδή η καταστολή των συγκεκριμένων μέσων να μην περάσει απαρατήρητη από τα μεγάλα κανάλια και τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, πραγματοποιήθηκε. Τώρα πια μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού είναι ενημερωμένη. Η καταστολή δεν πέρασε ούτε απαρατήρητη, ούτε πέρασε γενικώς. Η δημοκρατία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν κατάφερε να σταματήσει εκεί που θίγονται κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ας είναι αυτή η αρχή ή έστω ένα αρχικό παράδειγμα για όλους όσους θεωρούν οτι εκεί που υπάρχουν οικονομικοπολιτικές εξυπηρετήσεις δεν υπάρχει ελπίδα αντίστασης.

Επιμέλεια - Έρευνα - Σύνταξη: Θεοδώρα Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου