Σε πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να δοθεί τέλος στη μεταπολιτευτική κυριαρχία των πολιτικών δυναστειών Καραμανλή -Παπανδρέου έχουν μετατρέψει οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος

όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και στις οποίες πρωταγωνιστές είναι πρόσωπα με αναφορές στους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Ο επιθετικός άξονας που φαίνεται να έχουν σχηματίσει οι αρχηγοί των δύο κυβερνώντων κομμάτων με αφορμή τις εν λόγω δικαστικές υποθέσεις αποτελεί την κορύφωση ενός ακήρυχτου πολέμου που σοβεί με τους προκατόχους τους στις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, για επιμέρους πολιτικά και εσωκομματικά ζητήματα από τα οποία δοκιμάστηκαν κατά καιρούς οι σχέσεις τους.

Πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι η διαδικασία αποδόμησης των κυρίαρχων «τζακιών» της μεταπολίτευσης έχει ξεκινήσει προ πολλού και εσχάτως κλιμακώνεται με την παρασκηνιακή ενθάρρυνση του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, καθώς αμφότεροι δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια να «καλύψουν» οποιαδήποτε υπόθεση αγγίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Αντιθέτως, διαπιστώνεται η επικοινωνιακή αξιοποίηση «απρόσμενων συμβάντων», που έχουν αρνητική αντανάκλαση στην εικόνα τόσο του Κ. Καραμανλή όσο και του Γ. Παπανδρέου, με συντονισμένες κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο από τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Τον τελευταίο καιρό οι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου εξετέθησαν πολιτικά με την προβολή που πήραν σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες κεντρικοί πρωταγωνιστές ήταν στενοί συνεργάτες τους, συγγενικά τους πρόσωπα και πολιτικοί τους φίλοι, στους οποίους είχαν εμπιστευτεί θέσεις-κλειδιά επί των ημερών διακυβέρνησής τους.

Τους τελευταίους μήνες, ο Κ. Καραμανλής αναγκάστηκε να «απολογηθεί» για λογαριασμό του εξαδέλφου του Μιχάλη Λιάπη, που είχε τοποθετήσει υπουργό Μεταφορών και ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί με πλαστές πινακίδες, ενώ ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να του δώσει τη χαριστική βολή της απαξίωσης, διαγράφοντας τον πρώην υπουργό από τη Νέα Δημοκρατία. Την περίπτωση του Μιχάλη Λιάπη ακολούθησε η διαγραφή για χρηματισμό ακόμα ενός φίλου του Κ. Καραμανλή. Του διοικητή του «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου, ο οποίος πιστεύει πως η «σκευωρία» σε βάρος του στήθηκε από στενή συνεργάτιδα του σημερινού προέδρου της Ν.Δ.

Η επόμενη βόμβα που έσκασε και θρυμμάτισε τη δημόσια εικόνα του Κ. Καραμανλή ήταν οι εξελίξεις στο ΤΤ, με την εμπλοκή του Αγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος απέδωσε τη δίωξή του στη «φιλία» τους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπήρξε «σκοτεινός» δάχτυλος πίσω από την όλη υπόθεση για να πληγεί ο πρώην πρωθυπουργός.
«ΔΕΜΕΝΟΣ»

Στην πολύκροτη υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήρθε σε δύσκολη θέση όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Τραγάκης, άφησε να εννοηθεί ότι τον Ακη Τσοχατζόπουλο τον είχαν «δεμένο» από το 2004, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, αλλά για άγνωστους λόγους η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής δεν έφτασε εκεί όπου έπρεπε. Μετά την επίμαχη αναφορά του Γ. Τραγάκη, στελέχη του «Σαμαρικού» μπλοκ θυμήθηκαν ξανά τις καλές σχέσεις που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον Α. Τσοχατζόπουλο, διακινώντας φωτογραφίες που γλεντούσαν μαζί στο «Περιβόλι του Ουρανού». Επίσης, υπενθύμιζαν και τον σεβασμό του Κ. Καραμανλή στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας διατήρησε την κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στη θέση της διοικητού του ΠΙΚΠΑ Βούλας, και μάλιστα την επισκεπτόταν για να εκθειάσει το έργο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής είχε δώσει λαβές στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά να ασχοληθεί μαζί του, δεδομένου ότι δεν «έκοβε τον βήχα» σε ανθρώπους της επιρροής του όταν προπαγάνδιζαν υπέρ το δέον σενάρια επιστροφής του στα πολιτικά πράγματα της χώρας για την ενότητα και τη σωτηρία της παράταξης ή όταν έδινε αβανταδόρικες πάσες στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να «εξαγνιστεί» στο εκλογικό σώμα ως πολιτικός που δεν είναι «ακραίος», όπως τουλάχιστον τον παρουσίαζε το Μέγαρο Μαξίμου. Μια τέτοια «κολυμβήθρα» για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και η πρόσκληση που του είχε απευθύνει το Ιδρυμα «Κ. Καραμανλής» προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση για την πολιτική παρακαταθήκη του «εθνάρχη».
Οι ΜΚΟ, ο Ρόντος και τα επεισόδια

Στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου, το σχέδιο αποδόμησής του από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Αντ. Σαμαρά το καταγγέλλουν ευθέως οι στενοί συνεργάτες του. Τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπου το ενδιαφέρον της συζήτησης περιστρέφεται στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου και του στενού του «μυστικοσυμβούλου», Αλεξ Ρόντος, τις αποδίδουν στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός «οικειοποιήθηκε» το αποτέλεσμα της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος στα οικονομικά της χώρας, καθώς, αν δεν είχε θέσει ο ίδιος τις βάσεις ως πρωθυπουργός, κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί, για να «πανηγυρίζει» σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν κάλυψε τον Γ. Παπανδρέου στην υπόθεση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά μίλησε και για πολιτικές ευθύνες, φωτογραφίζοντας ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό. Στο σίριαλ της αδυσώπητης σύγκρουσης του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου έχουν καταγραφεί δεκάδες επεισόδια τα τελευταία δύο χρόνια. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έδωσε στεγνά» τον Γ. Παπανδρέου για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του κόμματος, διακινώντας μεταξύ άλλων και τον τιμοκατάλογο για το πανάκριβο γυμναστήριο που είχε φτιάξει, ενώ με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έριξε το «ανάθεμα» στον στενό του συνεργάτη και πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος οδηγείται σε ειδικό δικαστήριο.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ