Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Βαθύ παρασκήνιο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

vouli-570


Βαθύ παρασκήνιο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας


Πηγή: koolnews.gr
Μπορεί αυτή η Βουλή με την δεδομένη εύθραυστη κοινοβουλευτική ισορροπία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Αισιόδοξο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο που επιδιώκει τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής βάσης της κυβέρνησης μέσα από μια σειρά συντονισμένων κινήσεων.
Στο σημείο αυτό, κρίσιμος διαφαίνεται και ο ρόλος των 21 ανεξάρτητων βουλευτών καθώς και των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ που εμφάνισαν χαμηλά εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές. Αναλυτικότερα,το κυβερνητικό επιτελείο μελετά πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα σχηματισμού της απαιτούμενης «προεδρικής πλειοψηφίας» και θα επιτείνουν τον χρονικό ορίζοντα της συγκυβέρνησης, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα.
Η συγκυβέρνηση, εξάλλου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , μετράει αυτό τον καιρό την πλειοψηφία των 152 εδρών στο Κοινοβούλιο, αλλά στοχεύει παράλληλα και στην κυβερνητική στήριξη από πλειάδα άλλων βουλευτών, ανεξάρτητων και μη, οι οποίοι δεν επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την προκήρυξη εθνικών εκλογών, εδώ και τώρα, καθώς θεωρεί ότι με την ισχνό προβάδισμα του στις ευρωεκλογές δεν νομιμοποιείται πλέον η συγκυβέρνηση να ασκεί τα κυβερνητικά της καθήκοντα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδοθεί και αυτός σε κινήσεις προσέγγισης βουλευτών από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών προσκειμένου να «μπλοκάρει» τον σχηματισμό της αυξημένης πλειοψηφίας. Παρά ταύτα το έργο του αυτό κρίνεται παραπάνω από δύσκολο καθώς δεν διαφαίνεται επιθυμία από κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα, μέχρι τώρα, που να επιθυμεί αυτή τη σύμπραξη. Το κλίμα, πάντως, της προεκλογικής περιόδου κυριαρχεί ήδη για τα καλά στα κομματικά επιτελεία.
Αυτό δεν συνεπάγεται, όμως, ότι οι προσεχείς μήνες θα αποτελέσουν περίοδο πολιτικής αναστάτωσης. Διότι, κοιτάξτε γύρω σας. Το καλοκαίρι μόλις έφθασε. Πρώτα, θα κάνουμε διακοπές και μετά βλέπουμε. Η βιομηχανία του τουρισμού, όπως φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία, θα αποδώσει φέτος τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία.
Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η καλύτερη συνταγή όσο και αν ακούγεται παράδοξο για την επιβίωση της κυβερνητικής σταθερότητας αποτελεί η μεσολάβηση του καλοκαιριού. Επιπρόσθετα, η τρόικα θα κάνει αναγκαστικές διακοπές έως το Σεπτέμβριο και θα περιοριστεί σε μια τυπική, επιτελικού τύπου, παρακολούθηση της επίτευξης των καθορισμένων στόχων. Ακόμη, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά θα διαθέτουν αρκετό χρόνο για να συσκεφθούν η καθεμία στο εσωτερικό της με σκοπό να επαναπροσδιοριστούν και να αποκρυσταλλώσουν τους στόχους της επόμενης κρίσιμης περιόδου. Τέλος, η δημόσια διοίκηση θα υποπέσει σε μια άτυπη «χειμερία νάρκη» όπου τα πάντα θα κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς και με τους δημόσιους λειτουργούς να επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και τα κυβερνητικά στελέχη με τα επιτελεία τους, οι οποίοι θα επιδοθούν σε συσκέψεις προκειμένου να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα την πολιτική τους επιβίωση και κυρίως την επανεκλογή τους. Συνεπώς, η καλοκαιρινή περίοδος είναι δυνατόν να λειτουργήσει ευεργετικά για τους πολιτικούς φορείς ,προς μια κατεύθυνση εσωτερικής πολιτικής ανασυγκρότησης με σκοπό την πολιτική τους επιβίωση.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις από την επομένη των ευρωεκλογών συστήνοντας και οργανώνοντας την επόμενη ατζέντα της ΕΕ. Ειδικότερα, όπως φάνηκε από την σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα πρόσφατα,οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφού ανέγνωσαν και αποκρυπτογράφησαν το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι, τώρα βρίσκονται σε συζητήσεις για τον καθορισμό των μελλοντικών επιδιώξεων της ΕΕ καθώς και για τον ορισμό της ηγεσίας των ευρωπαϊκών οργάνων.
Βέβαια, το θέμα που παρέμεινε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ήταν η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού από την μια πλευρά και του εθνικισμού από την άλλη. Όσον αφορά τις προτεραιότητες που αποκρυσταλλώθηκαν στην σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, στην ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης καθώς και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ρομπέι, επίσης, υπογράμμισε ότι συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και υποψήφιο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές.
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η πρόσφατη σύνοδος κορυφής αποτέλεσε το μέσο για να αναδειχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αδυναμίες στη λειτουργία του θεσμού της ΕΕ και οι τρόποι αντιμετώπισης τους μέσα από ένα καθορισμένο φάσμα μεταρρυθμίσεων, ενώ συζητήθηκε και αποκρυπτογραφήκε σε λεπτομέρεια το πολιτικό μήνυμα που απέστειλαν οι ευρωπαίοι ψηφοφοροι. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, βέβαια, τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσουν αυτές οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στην κεντρική ελληνική πολιτική σκηνή και οι οποίες θα επηρεάσουν φυσικά την πορεία και το μέλλον της Ελλάδας. Ελπίζουμε προς τα εμπρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου