Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ξαναβρήκαν Καραμανλής - Μπακογιάννη λόγω...

Τα ξαναβρήκαν Καραμανλής - Μπακογιάννη λόγω... Σαμαρά
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συναντώνται, άραγε, οι δρόμοι τους ή ακολουθούν πορείες παράλληλες, προς έναν πολιτικό ορίζοντα θολό για την ώρα; Αυτό αποτελεί ένα από τα ερωτήματα που «βασανίζουν» τα παρασκήνια της «γαλάζιας» παράταξης. Οι φήμες που ακολουθούν τον Κώστα Καραμανλή, οι πολλές (πλην σε ολίγους ορατές) «κινήσεις» του και οι δηλώσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για οικονομικά ζητήματα, καθώς και η απόφασή της να είναι υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών στις επόμενες εκλογές προκαλούν διάφορες εικασίες, προβλέψεις και εκτιμήσεις. Αλλά ποιες είναι σήμερα, στ’ αλήθεια, οι σχέσεις του κ. Καραμανλή και της κυρίας Μπακογιάννη; Συμπλέουν σε κάτι και τι θα ήταν αυτό; Πόση σημασία έχουν οι συναντήσεις τους;
Κατ’ αρχάς, αυτό που βρίσκεται στη βάση της όποιας πολιτικής σχέσης τους σήμερα είναι το ότι και οι δύο στέκουν «απέναντι» στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίον ανταλλάσσουν μόνο υπόγεια κύματα αντιπάθειας, σε ένα πεδίο νεκρών σχέσεων. Επιπλέον και οι δύο γνωρίζουν ότι το «παιχνίδι» στη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά προβλέπεται ταραχώδες, ίσως και δραματικό, αν το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα χτυπήσει σκληρά το κόμμα. Ο κ. Καραμανλής και η κυρία Μπακογιάννη συναντώνται και ανταλλάσσουν σκέψεις για τα επίκαιρα πολιτικά ζητήματα, χωρίς όμως να υφίσταται ζήτημα κοινής πορείας.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός κρατάει, κατά την προσφιλή τακτική του, «κλειστά χαρτιά», αλλά εκτιμά, λένε συνεργάτες του, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μάλλον δεν θα είχε καμία αντίρρηση να τον «ακολουθήσει», αν αυτός αποφάσιζε κάποια στιγμή μια «πρωτοβουλία» στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η πρώην υπουργός δεν έχει πλέον να «περιμένει» απολύτως τίποτε καλό από την ηγεσία Σαμαρά. Αλλά και οι στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή δεν κουράζονται να υποστηρίζουν ότι ο νυν πρωθυπουργός ποτέ δεν έπαψε να τον θεωρεί «βαρίδι» στο κόμμα του και να επιδιώκει το «τελείωμά» του.
Το ότι συνεργάτες του κ. Καραμανλή διαφώνησαν έντονα με την απόφασή του να παραστεί σήμερα στην εκδήλωση της Χαλκιδικής, μετά την πίεση που δέχθηκε προσωπικά από τον κ. Σαμαρά να αλλάξει την αρχική επιλογή του, είναι ενδεικτικό ενός «κλίματος» ιδιαίτερης έντασης στη Ν.Δ.
Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη, που βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη φάση της πολιτικής πορείας της, έχει κάθε λόγο να διατηρεί ζεστές τις προσωπικές σχέσεις της με τον κ. Καραμανλή, που άλλωστε είναι θερμά φιλικές (έχει πλέον… εξαερωθεί το παλιό παράπονό της προς τον πρώην αρχηγό της για «μεροληπτική» σε βάρος της στάση του στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. το 2009). Επιπλέον, η κυρία Μπακογιάννη έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί τον «καραμανλικό» βηματισμό, καθώς άλλωστε και ο Κώστας Καραμανλής, αν κινηθεί «αύριο» για μια «νέα κεντροδεξιά», δεν μπορεί παρά να περιλάβει και αυτήν στο σχέδιό του.
Άρα, λοιπόν, αν τυπικά σήμερα «δεν συμβαίνει τίποτε» με τη συνέχιση των συναντήσεων και των καλών σχέσεων Καραμανλή-Ντόρας, κατά βάθος η διατήρηση αυτών των «επαφών» έχει τη σημασία της για το μέλλον της «γαλάζιας» παράταξης.
«Βουίζουν» οι διάδρομοι, φουντώνουν οι φήμες
Στους διαδρόμους της Ν.Δ. σημειώνεται μια πτυχή αυτού του ζητήματος που «ενώνει» τον κ. Κώστα Καραμανλή και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μπορεί μεν τούτη την περίοδο η Ντόρα να είναι αυτή που βρίσκεται στην πολύ δύσκολη θέση και να τα παίζει «όλα για όλα» με την υποψηφιότητά της στην Α΄ Αθηνών, αλλά κατά βάθος ούτε και ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται σε άνετη θέση. 

Στους κόλπους των πιστών «καραμανλικών» δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το τι θα γεννούσε η επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. γι’ αυτούς και για τον αρχηγό τους και πρώην πρωθυπουργό. Διατυπώνονται, συγκεκριμένα, διαφωνίες στον χώρο αυτό, τόσο με τη συνεχιζόμενη «σιωπή» του όσο και με την έμμεση, πλην πολύτιμη στήριξη που παρέχει στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η «παραταξιακή» στάση του. «Αν», λένε, «ο Καραμανλής οδηγηθεί στις επόμενες εκλογές “βουβός” δίπλα στον Σαμαρά και στο πλήρωμα των κυβερνητικών αποτυχιών του σκάφους της ήττας, τότε η θέση του θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη στη συνέχεια. Και τότε πιθανώς θα χρειάζεται αυτός “συμμαχίες” με πολιτικά πρόσωπα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, αν δεν θα θέλει να “αφανιστεί”». Και προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι: «Ο Κώστας Καραμανλής ήδη “χρεώνεται” συμμετοχή σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και δεν τον αθωώνει το επιχείρημα της “παραταξιακής” πειθαρχίας». Από τον ίδιο κύκλο επισημαίνεται, επιπλέον, ότι ακόμη και η πολύ «στριμωγμένη» και τραυματισμένη από τα σαμαρικά πυρά Ντόρα δεν σιωπά και παίρνει θέση σε τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, εκεί όπου η άποψη του Καραμανλή απουσιάζει εντελώς. Ολα τούτα συνθέτουν, λοιπόν, μια ιδιότυπη κατάσταση στη γραμμή των σχέσεων του Καραμανλή και των «καραμανλικών» με την πλευρά Μπακογιάννη. 

Και ας σημειωθεί, τέλος, ότι στα παρασκήνια θεωρείται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εδώ και καιρό τοποθετείται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο μιας «κίνησης» του Κώστα Καραμανλή - πράγμα που ο τελευταίος γνωρίζει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου