Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Καρυάτιδες φυλάνε την Βασίλισσα Ολυμπιάδα?

Οι Καρυάτιδες φυλάνε την Βασίλισσα Ολυμπιάδα?

Τα γυναικεία αγάλματα του βρέθηκαν στο Τύμβο Καστά της Αμφίπολης χρησιμοποιεί ως «οδηγό» για να βρει τον ένοικο του τάφου γνωστός Αιγυπτιολόγος και υποστηρίζει πως ένοικος είναι η Ολυμπιάδα.
Ο Άντριου Τσακ θεωρεί ότι οι Καρυάτιδες είναι ιέρειες του Διόνυσου, οι οποίες ονομάζονται κλώδωνες λόγω της συμμετοχής τους στα ορφικά όργια. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι στα κεφάλια τους υπάρχουν τα καλάθια που είναι γεμάτα φίδια. «Αυτά τα γυναικεία γλυπτά μπορεί να απεικονίζουν συγκεκριμένα τις Κλώδωνες, τις ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες συναναστρέφονταν με την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» λέει ο Τσαγκ στο Discovery. «Κι αυτό γιατί τα καλάθια που φέρουν στα κεφάλια τους είναι ιερά για τον Διόνυσο».
«Στο έργο "Η Ζωή του Αλέξανδρου", ο Πλούταρχος γράφει πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές τελετές, στις οποίες συμμετείχαν και οι Κλώδωνες», εξηγεί ο Τσαγκ. Βάσει του Πλούταρχου, ο Τσαγκ θεωρεί πως τα καλάθια στα κεφάλια ήταν γεμάτα με φίδια που εξείχαν προκειμένου να τρομάζουν τους άνδρες που συμμετείχαν στα όργια.
«Έχω εντοπίσει σε διάφορα μουσεία, αγάλματα του 4ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζουν τον Διόνυσο, συνοδεία ιέρειας, ντυμένης όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων στα παπούτσια», συμπληρώνει ο καθηγητής. Ο Τσαγκ υποστηρίζει πως οι Κλώδωνες φυλάνε το σώμα της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που συμμετείχε στα ορφικά όργια, πίστευε πολύ στον Διόνυσο και αγαπούσε ιδιαιτέρως τα φίδια.
Ουσιαστικά οι Καρυάτιδες, Κλώδωνες σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο προστατεύουν το σώμα της Ολυμπιάδας. Το ρεπορτάζ του Discovery καταλήγει με το ερώτημα που μας απασχολεί όλους: «Ποιον προστατεύουν αυτά τα κολοσσιαία αγάλματα; Ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης»;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου