Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το κόστος ενδεχόμενου Grexit για την Ευρωζώνη




γράφει η Μαίρη Κουκιαδάκη


Η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε πολλά στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά ειδικά η Γερμανία θα ζημιωνόταν με το ιλιγγιώδες ποσό των 85,2 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου.


Ειδικότερα, το ποσό της ζημιάς θα αντιστοιχούσε σε 1.055 ευρώ για κάθε Γερμανό φορολογούμενο, κάθε κάτοικος του Λουξεμβούργου θα υφίστατο απώλειες 1.637 ευρώ, κάθε Ολλανδός θα ζημιωνόταν κατά 1.099 ευρώ, κάθε Γάλλος φορολογούμενος κατά 989 ευρώ και κάθε Λετονός κατά 250 ευρώ. Χωρίς να συνυπολογιστεί η ζημιά για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Ωστόσο, στην περίπτωση της συντεταγμένης χρεοκοπίας, δηλαδή της χρεοκοπίας εντός του ευρώ, θα υπάρξει «τσεκούρι» μισθών και συντάξεων που θα ξεπερνά το 50%, δηλαδή στην Ελλάδα το εργατικό εισόδημα μιας μέσης οικογένειας θα φτάσει στα 400 ευρώ. Τι να πρωτοπληρώσεις με τέτοιο ποσό, όταν το κόστος ζωής ξεπερνάει τα 1200 ευρώ για μια οικογένεια;

Παράλληλα, η εφημερίδα Guardian κάνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις συνέπειες της χρεοκοπίας της χώρας μας στους δανειστές, ενώ με τη σειρά της αναφέρεται σε ελεγχόμενη χρεοκοπία: «Εάν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Αθήνας - πιστωτών και η Ελλάδα δεν βρει χρήματα, τότε θα συμβεί το προφανές, θα χρεοκοπήσει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημάνει αυτόματη έξοδό της από το ευρώ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση των δανειστών στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι μια καλή ένδειξη για το τι ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν, αν το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων έχει άδοξο τέλος.

Στα τέλη του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Αυτές οι χώρες, συνεχίζει ο Guardian, είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF, που με τη σειρά του έχει διασπείρει δάνεια στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση εκτιμάται ότι φτάνει στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 61,5% του ελληνικού χρέους. Εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πλέον εκτεθειμένες, αλλά, κατ' αντιστοιχία, μεγάλη είναι και η έκθεση της Σλοβενίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για τις δύο τελευταίες το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι άμεσο, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα αντίδρασης από τον κόσμο.

Για το λόγο αυτό, έχει αποφασιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου εικάζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ πρέπει να στηρίξουν το ευρώ, συμφωνώντας σε ανταλλαγή χρέους.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου