Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τα γαλάζια μυστήρια: Η δεξιά πλατφόρμα θέλει να δώσει στίγμα, πολλοί σκέφτονται το δυϊκό μοντέλο με έναν αντι-Τσίπρα

euaggelos-meimarakis-750
Η κωλυσιεργία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το ζήτημα της ηγεσίας της ΝΔ προκαλεί ορυμαγδό σεναρίων, με το γαλάζιο παρασκήνιο να βυσσοδομεί. Όπως και να έχει και ανεξάρτητα της υποψηφιότητας ή μη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπάρχουν δύο ερωτήματα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ως προς την (όποια) επόμενη μέρα στη ΝΔ: τι μέλλει γενέσθαι με τη δεξιά πλατφόρμα της ΝΔ, αλλά και το αν θα ήταν λειτουργικό το μοντέλο της δυαρχίας με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό.
Ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη, koolnews.gr

Όσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, τα γαλάζια σενάρια δίνουν και παίρνουν. Άλλωστε, η σιγή ιχθύος που τηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν βάλει πολλούς επίδοξους δελφίνους στα…καρφιά, μιας και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μεϊμαράκη θα μπορούσε να ακυρώσει μια δική τους υποψηφιότητα για διαφορετικούς λόγους: κάποιοι δεν μπορούν να πάνε κόντρα στον πρόεδρο της ΝΔ, κάποιοι θέλουν να ψαρέψουν από την ίδια δεξαμενή ψήφων, πλην όμως γνωρίζουν πως ο κύριος Μεϊμαράκης έχει μεγαλύτερα ερείσματα από αυτούς, τόσο στη βάση όσο και στο στελεχιακό δυναμικό. Πλην όμως και παρά τη σπέκουλα, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ο κύριος Μεϊμαράκης επιμένει στο να μην είναι υποψήφιος, από την άλλη όμως οι πιέσεις, κυρίως από το καραμανλικό μπλοκ, εντείνονται, με έναν αμιγώς καραμανλικό, το βουλευτή Γιώργο Βλάχο να μιλά για ανάγκη υποψηφιότητας του κυρίου Μεϊμαράκη. Όπως πολλάκις έχουμε ξαναγράψει, η συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη θα κρίνει τι μέλλει γενέσθαι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών.
Βεβαίως, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, υπάρχουν ερωτήματα για το αύριο της ΝΔ, πέραν των υπαρξιακών ερωτημάτων αναφορικά με το μέλλον και τη φυσιολογία του κόμματος, που είναι πολύ συγκεκριμένα: ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μιας καθαρής δεξιάς τάσης εντός της ΝΔ και αν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα δυϊκό μοντέλο με εξωκοινοβουλευτικό υπουργό και κοινοβουλευτικό πρόεδρο της ΚΟ.
Η δεξιά πλατφόρμα της ΝΔ είναι εδώ για να μείνει
Μια διαπίστωση που γίνεται από πολλούς, έμπειρους γαλάζιους παρατηρητές είναι πως η δεξιά πλατφόρμα που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στη ΝΔ είναι εδώ για να μείνει και φυσικά την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών θα επιχειρήσει να έχει το δικό της αποτύπωμα.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ θα εκπροσωπηθεί στις εσωκομματικές εκλογές, βέβαια όχι με…απευθείας ανάθεση από τον Αντώνη Σαμαρά. Παρά το ραντεβού Σαμαρά-Βορίδη στην Κηφισιά-που ο πρώην πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά-, συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά σπεύδουν να κλείσουν πριν καν ανοίξει τη συζήτηση για ενδεχόμενο χρίσμα σε κάποιον εκ των Μάκη Βορίδη ή Άδωνι Γεωργιάδη. Ενδεικτικό είναι μάλιστα πως, έστω και σε σεναριακή βάση, κυκλοφόρησαν και τα ονόματα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, αλλά και του βουλευτή Αχαϊας Ανδρέα Κατσανιώτη, οι οποίοι και σαμαρική αναφορά έχουν και φρέσκα πρόσωπα είναι. Φυσικά, οι εν λόγω υποψηφιότητες διαψεύδονται κατηγορηματικά, παρά το ότι αμφότεροι εμφανίζονται να πιστεύουν πως η βουτιά στην επετηρίδα μόνο κακή ιδέα δεν είναι.
Ως προς το ποιος θα είναι υποψήφιος από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ όμως, ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά. Καταλόγους των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ παρέλαβε τόσο συνεργάτης του Μάκη Βορίδη, όσο και του Άδωνι Γεωργιάδη. Να κατέβει ο ένας απέναντι στον άλλο αποκλείεται κατηγορηματικά, συνεπώς παίζουν δύο σενάρια: είτε θα κατέβει ο πιο επιθετικός, αλλά και με…βεβαρυνμένο παρελθόν Μάκης Βορίδης, είτε θα κατέβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είναι συμπαθής σε ένα μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ, αλλά και υπέρμετρα συγκρουσιακός και φυσικά κόκκινο πανί για τα υπόλοιπα κόμματα. Άλλωστε, το σημαντικό για τη δεξιά πλατφόρμα είναι η αποτύπωση του στίγματος και της ύπαρξής της προς ώρας.
Μπορεί να λειτουργήσει στη ΝΔ το δυϊκό μοντέλο;
Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται όλο και συχνότερα στο γαλάζιο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Το αίτημα για ανανέωση μέσω ενός αντι-Τσίπρα, ο οποίος θα έχει προοπτική να τον κερδίσει και στις εκλογές, συνδυαστικά με το μικρό βάθος πάγκου στην ΚΟ της ΝΔ, δημιουργούν σε πολλούς δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το μοντέλο «εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος, κοινοβουλευτικός πρόεδρος ΚΟ». Έτσι, πολλοί, αντί να το απορρίπτουν διαρρήδην, μοιάζουν τουλάχιστον να το σκέφτονται.
Ως πιο ιδανικός υποψήφιος προβάλλει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρά το ότι άνθρωπός του δεν εμφανίστηκε την Παρασκευή στα γραφεία της ΝΔ για να παραλάβει τους καταλόγους με τα μέλη της ΠΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr είναι έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, αν είναι έτοιμος να το πράξει ακόμα και κόντρα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με κάποιους να εκτιμούν πως, αν είναι υποψήφιος ο κύριος Μεϊμαράκης, μπορεί να θελήσει να καταγράψει δυνάμεις. Βέβαια, ο κύριος Τζιτζικώστας θα πρέπει να πείσει πως μπορεί να βρει τρόπο να υπερκεράσει το κώλυμα εκλογιμότητας μέχρι το 2019 μέσω ενός ικανού προέδρου της ΚΟ, σε ένα μοντέλο που δεν έχει δοκιμαστεί άλλοτε σε κόμμα εξουσίας.
Εξακολουθούν παράλληλα να ακούγονται τα ονόματα του Κώστα Μπακογιάννη και του Γιώργου Παπανικολάου, έστω και σπασπμωδικά πλέον, δεν κρύβεται όμως η «γκρίνια» σε μεγάλο μέρος της γαλάζιας βάσης, κυρίως σε ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες, οι οποίοι ζητούν ένα φρέσκο πρόσωπο συνδυαστικά με ένα μείγμα σύγχρονης, κεντροδεξιάς πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου