Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πώς μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από τον «πόλεμο» Ρωσίας-Τουρκίας;


Με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού βομβιαστικού από τουρκικό μαχητικό, τις δηλώσεις στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης για την διακοπή του Turkish Stream και το διάταγμα που εξέδωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν για τις κυρώσεις από την Ρωσία προς την Τουρκία, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός σε πολλά επίπεδα.

Αρχικά ας δούμε τα μέτρα που πήρε μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα το Σάββατο (28/11) που έχει στόχο να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών, σύμφωνα με την Μόσχα.


Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζομένους και η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών. Εκτός αυτών το διάταγμα απαγορεύει τις εισαγωγές από την Τουρκία που κυρίως είναι τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Ρωσία όμως δεν θα τους προσφερθούν νέες συμβάσεις.


Στον τουρισμό, ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει εντολή στα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας να αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα που θα περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια.


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στους Τούρκους, ο Ρώσος ηγέτης αποφάσισε κυρώσεις και στον αθλητισμό. Αρχικά απαγορεύεται η απόκτηση Τούρκων ποδοσφαιριστών από ρωσικές ομάδες κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Φυσικά και δεν επηρεάζονται όσοι βρίσκονται ήδη στην Ρωσία και έχουν συμβόλαιο. Ζητήθηκε από τους συλλόγους που έχουν κλείσει αθλητικά κέντρα στην Τουρκία για την χειμερινή προετοιμασία, να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους.


Στον αντίποδα, αυτά τα γεγονότα φυσικά και μπορεί αλλά και πρέπει να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά ξεκινώντας από τα πιο εύκολα, τον αθλητισμό. Αθλητικά κέντρα στην Ελλάδα υπάρχουν οπότε οι ομάδες ή ακόμα και η ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού μπορούν να προσεγγίσουν τις ρωσικές ομάδες για να κάνουν στην Ελλάδα τις χειμερινές προετοιμασίες τους. Αν συμβεί αυτό θα τονωθούν μέρη της ελληνικής επικράτειας.
Συνεχίζουμε και στα λίγο πιο δύσκολα. Οι τουριστικοί πράκτορες πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση και οι Ρώσοι που δεν θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι στην Τουρκία να  (ξανά) έρθουν στην Ελλάδα και να τονώσουν την οικονομία της.

Τέλος, αυτό που είναι δύσκολο να συμβεί γιατί χρειάζεται χρόνο, είναι να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά τις εισαγωγές που κάνει η Ρωσία από την Τουρκία και οι Ρώσοι να εισάγουν ελληνικά προϊόντα. Δύσκολο μεν, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου