Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Απορία για το θέμα “Τσάμηδων” που άνοιξε ο Επίτροπος Χαν


Αποτέλεσμα εικόνας για υπεξ





Για ψεύδη κατηγορεί την Κομισιόν η Ελληνική Κυβέρνηση, για τις διαστάσεις που πήρε η δήλωση του αυστριακού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ κ.Χαν περί διαλόγου Αθήνας-Τιράνων για τους τσάμηδες, αλλά και τις “διευκρινιστικές δηλώσεις” της εκπροσώπου της Εκπροσώπου της Επιτροπής, κ.Κοντσίγιαντσιτς, οι οποίες κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν την Αθήνα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ενδεικτική ήταν η δήλωση του Εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κ.Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις της Κοντσίγιαντσιτς, σχετικά με την απάντηση του Επιτρόπου Χαν σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού κ.Μαρία Σπυράκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι”.

Η αξιωματούχος έκανε λόγο για “εκκρεμή ζητήματα” μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τη δήλωση του επιτρόπου Διεύρυνσης ότι “Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των τσάμιδων”.

Κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση των Βρυξελλών για το κατά πόσο υφίσταται “τσαμικό ζήτημα”, η Επιτροπή, δια της κ. Κοντσίγιαντσιτς, απάντησε “όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις”.

ΤΟ ΥΠΕΞ

Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κ.Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη. Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του.

Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ

Ανιστόρητη και αναληθή χαρακτηρίζει η κ.Μαρία Σπυράκη την απάντηση που της έδωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν στην ερώτηση που έθεσε για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αλβανία.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ.Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», δήλωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ

Κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ήπειρο ζούσαν περίπου 20.000 μουσουλμάνοι που μιλούσαν αλβανικά. Αποκαλούνταν «τουρκοτσάμηδες». Οι οικισμοί στους οποίους ζούσαν εντοπίζονταν κυρίως στην περιοχή της Θεσπρωτίας στις περιφέρειες Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

Εκείνη την περίοδο και με την συναίνεση Ιταλίας και Γερμανίας, ένοπλοι Τσάμηδες συνόδευσαν τον ιταλικό στρατό κατά τη σύντομη προέλασή του στο ελληνικό έδαφος τον Νοέμβριο του 1940. Τότε σημειώθηκαν οι πρώτες λεηλασίες και επιθέσεις εναντίον ελληνικών χωριών. Tο καλοκαίρι του 1943 συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές, που τους έδιναν υποσχέσεις ανεξαρτησίας.

Μαζί με την ορεινή μεραρχία των Γερμανών «Έντελβάις» καταδίωξαν το ελληνικό αντάρτικο. Σύμφωνα με έρευνα στα γερμανικά αρχεία σημαντικά ντοκουμέντα απέδειξαν ότι οι εκτελέσεις των αμάχων στην Παραμυθιά έγιναν βάσει του καταλόγου ονομάτων που είχε συντάξει η ηγεσία των Τσάμηδων.

Γενικότερα κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα (1941-1944), τα περισσότερα μέλη αν όχι όλα των μουσουλμάνων Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, διαπράττοντας σειρά δεκάδων εγκλημάτων πολέμου.

Μετά την φυγή των Γερμανών αποχώρησαν υπό τον φόβο της καταδίκης (από τον Ναπολέοντα Ζέρβα κυρίως) για τα εγκλήματά τους.

Όπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς, ασφαλώς και δεν υπήρξε καμία γενοκτονία όπως ισχυρίζονται οι τσάμηδες. 

«Οι ηγέτες των Tσάμηδων στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με το Γερμανό κατακτητή, ίδρυσαν κομιτάτα στους νομούς της Ηπείρου που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος. Λειτούργησαν ως δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου και γι’ αυτό αποχώρησαν από μόνοι τους, διότι τα Δικαστήρια θα τους καταδίκαζαν σε θάνατο» πρόσθεσε.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 23 Μαΐου του 1945, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η ελληνική κυβέρνηση απαλλοτρίωσε τις περιουσίες τους και τις απέδωσε σε ντόπιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου