Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Δολοφονία Πρέσβη: Σύζυγος & εραστής έταξαν 25.000 δολ. στον συνεργό



Η δολοφονία του Ελληνα πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη συγκλόνισε τον διεθνή Τύπο, και απεδείχθη ότι η σύζυγός του Φρανσουάζ Αμοιρίδη σχεδίασε την δολοφονία του μαζί με τον στρατιωτικό-αστυνομίκο εραστή της, Σέρτζιο Μορέιρα.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος ηγείται της έρευνας στη Βραζιλία, πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας ξάδερφος του δράστη, ο Eduardo Moreira de Melo, ο οποίος φέρεται να «κράταγε τσίλιες» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως  η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας.

Την βαθιά του θλίψη για τη δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία Κυριάκος Αμοιρίδης δολοφονήθηκε τη Δευτέρα βόρεια του Ρίο σε ένα «έγκλημα πάθους» που είχαν προσχεδιάσει η σύζυγός του και ο εραστής της, μέλος μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιθεωρητής Εβαρίστου Πόντσι, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την υπόθεση. Ο Κυριάκος Αμοιρίδης αγνοείτο από το βράδυ της Δευτέρας και η 40χρονη σύζυγός του Φρανσουάζ κατήγγειλε την εξαφάνισή του στην αστυνομία.

Το βίντεο που πρόδωσε τους δράστες

Η globo δημοσίευσε το βίντεο που βοήθησε την αστυνομία να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας του Ελληνα πρέσβη. Πρόκειται για το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Σε αυτό φαίνονται ο φερόμενος ως εραστής της συζύγου του πρέσβη, ο αστυνομικός Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και ο εξάδελφός του, Εντουάρντο Μορέιρα ντε Μέλο, να βγαίνουν από το συγκρότημα στο οποίο ζει η οικογένεια της συζύγου του πρέσβη. Οι τρεις τους έχουν προφυλακιστεί για τη δολοφονία του πρέσβη.

Οπως γράφει η globo, στις 19:53 της περασμένης Δευτέρας ο Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο και ο εξάδελφός του ήταν για μία ώρα έξω από το σπίτι στο οποίο βρισκόταν ο πρέσβης, πριν μπουν σε αυτό. Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα ο πρώτος φεύγει μόνος, με αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο πρέσβης και επιστρέφει πεζός.

Στις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο αστυνομικός πάρκαρε ξανά μπροστά από την πόρτα του σπιτιού και εμφανίζεται ο εξάδελφός του. Σύμφωνα με τις αρχές, το όχημα έφυγε από εκεί με το άψυχο σώμα του Ελληνα διπλωμάτη.

Ο αστυνομικός Μορέιρα ομολόγησε σε συναδέλφους του την Παρασκευή ότι δολοφόνησε τον πρεσβευτή αργά το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμοιρίδη στο Νόβα Ιγουάσου, στο βόρειο Ρίο, όπου βρισκόταν για διακοπές το ζεύγος Αμοιρίδη με την 10χρονη κόρη τους.

Όπως δήλωσε ο Πόντσι, η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό του σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ενοικίαζαν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι.

Την Παρασκευή, αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας, με την σύζυγο και τον εραστή της να ομολογούν το έγκλημα πάθους. Η Φρανσουάζ ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας με τον στρατιωτικό εραστή της να εκτελεί το σχέδιο. Αρχικά, η σύντροφος αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμειξη, ωστόσο, «έσπασε» και ομολόγησε την συμμετοχή της και την παράνομή της σχέση, όταν οι αστυνομικοί της έδειξαν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας, όπου κουβαλά τη σορό από το διαμέρισμα στο αυτοκίνητο. Ο Σέρτζιο Μορέιρα είχε ομολογήσει νωρίτερα.

Η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονία έλαβε χώρα στο σπίτι του ζευγαριού, στη Nova Iguaçu, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οπως έγινε γνωστό, μάλιστα, δεν υπήρχαν ίχνη πυροβολισμών, κάτι που οδηγεί τις Αρχές στην εκτίμηση ότι ο πρέσβης μαχαιρώθηκε

Ενας έντονος καβγάς που είχαν τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο 59χρονος Κυριάκος Αμοιρίδης με την Φρανσουάζ ήταν, όπως αναφέρουν βραζιλιάνικα ΜΜΕ η αρχή του τέλους για τον Ελληνα διπλωμαάτη. Σύμφωνα με παράγοντες της Διεύθυνσης Ανθρωποκτονιών της Βραζιλιάνικης Αστυνομίας μια μαρτυρία αναφέρει ότι ο διπλωμάτης επιτέθηκε κατά τη διάρκεια του καβγά στη Φρανσουάζ. Εκείνη διηγήθηκε το επεισόδιο στον εραστή της με τον αξιωματικό της στρατονομίας Σέρτζιο Μοράλες. Από εκείνη τη στιγμή, οι δύο τους άρχισαν να σχεδιάζουν το έγκλημα.


Μητέρα της Φρανσουάζ: Υπέροχος άνθρωπος ο Αμοιρίδης, δεν το άξιζε

Η μητέρα της Φρανσουάζ δήλωσε συγκλονισμένη όταν έμαθε ότι η κόρη της κατηγορούνταν για συμμετοχή στο έγκλημα. Οπως είπε «γνωρίζαμε τον Μορέιρα, είχε έρθει σπίτι μας. Είναι άνδρας της ασφάλειας, ενός γνωστού μας δικηγόρου. Δεν ξέραμε ότι είχε σχέση με την κόρη μας». Αναφερόμενη στον δολοφονημένο Κυριάκο Αμοιρίδη, η μητέρα της Φρανσουάζ είπε: "Ο πρέσβης έδειχνε υπέροχος άνθρωπος. Δεν το άξιζε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου